Fermierii români protestează marți în fața Reprezentanței Comisiei Europene la București


Fermierii români protestează mâine, marți – 20 mai, în fața Reprezentanței Comisiei Europene la București. Acțiuni similare au loc simultan în statele membre ale Uniunii Europene, acțiunea fiind una coordonată la nivel comunitar de către structura de reprezentare agricolă COPA COGECA.
Proteste masive ale fermierilor europeni. Fermierii din UE protesta mâine, marți – 20 mai, la Bruxelles, dar și la București în alte capitale importante ale blocului comunitar. Motivul? Noua reformă a Politicii Agricole Comune (PAC). Fermierii și formele asociative se opun propunerilor Comisiei UE de a crea un buget unic distribuit fiecărui stat. Acest lucru ar însemna mai puțini bani pentru agricultură, dar și o inegalitate la nivel de state. De aceea, COPA-COGECA a decis să își arate nemulțumirea în stradă printr-o acțiune fulger pan-europeană, pe lângă demersurile făcute până acum de a opri acest plan al Comisiei.
În București, Manifestul Pan European – CASA DE CĂRȚI A UE, va avea loc marți, 20 mai, între orele 11:00-14:00, în fața Reprezentanței Comisiei Europene în România, str. Vasile Lascăr nr. 31, fiind un eveniment organizat de Alianța pentru Agricultură și Cooperare cu suportul COPA COGECA.
Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de astăzi, luni – 19 mai, fermierul Ștefan Ghoerghiță a arătat că protestele la nivelul UE au loc împotriva reformei bugetare propuse de CE, dar vor vorbi și despre cum sunt și cum trebuie să fie reprezentați fermierii români la Bruxelles.
Proteste masive ale fermierilor europeni. Ștefan Gheorghiță: Bugetul comun ar produce o inegalitate între state în agricultură
Pe 20 mai, urmează proteste ale fermierilor în Europa, inclusiv în București. Mediul asociativ își exprimă opoziția față de ideea unui buget unic la nivelul UE. Acest lucru ar însemna mai puțin bani pentru fermieri, dar și o discrepanță mare între sectoarele statelor UE.
”Apare o inegalitate între state pentru că forța economică a fiecăruia în parte este diferită. Avem țări foarte puternice ca Germania, Franța care pot să își suplimenteze fondurile pentru agricultură. Pe de altă parte, vrem să fim o piață comună? Principiile trebuie să fie, tocmai, de egalitate. Noi trebuie să tindem spre a egaliza astfel încât performanța agricolă europeană să fie apropiată. Costurile sunt egale – veniturile și susținerea, mai ales, nu este egală”, a spus Ștefan Gheorghiță.
Citește și: Reforma bugetului UE 2028: Fără buget separat pentru PAC. Mai puțini bani pentru fermieri
Pe de altă parte, odată cu alegerea noului președinte al României, Nicușor Dan, și, implicit, cu instalarea noului guvern, fermierii români ar putea o voce mai bine auzită la Bruxelles. Până acum, reprezentanții nu au putut să își arate clar dezaprobarea față de unele politici ale UE.
”Obediența este o problemă și este dată și de calitatea structurilor din autorități pentru că în momentul în care ai oameni slabi, mulți, și în poziții importante care ar trebui să îți dea anvergură… un ministru nu le face pe toate. El dorește să se bazeze pe structurile pe care le are. În momentul în care oamenii aceia vin tot timpul și spun să nu deranjeze, să se calmeze etc, îți e foarte greu ca demnitar care reprezinți să spui altceva. Trebuie să ai un concept pe care să îl susții”, a spus fermierul.
Citește și: Parlamentul European stabilește priorități pentru bugetul UE post-2027. Și pentru agricultură
De aceea, noua administrație are nevoie de figuri puternice și influente care să o poată susține inclusiv în reprezentarea fermierilor în UE.
”Președintele va trebui să își aducă și oameni. E o mare întrebare pentru că, să nu uităm că președintele Iohannis nu a avut niciun nume, anvergură consilier pentru problemele economice, inclusiv pentru sectorul agricoel. Eu sper ca noul președinte să găsească un nume sau mai multe pe care să le aducă pe această scenă”, a declarat Gheorghiță.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Ștefan Gheorghiță, Fermier din județul Brăila (19.05.2025)