• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Invazie de lăcuste marocane în Bulgaria. Cât de aproape e pericolul de România

    Violina Gorcinschi -

    Lăcustele iau cu asalt câmpurile Bulgariei. În regiunea bulgară Blagoevgrad s-a declarat calamitate astăzi, marți – 20 mai, din cauza apariției în masă a lăcustelor marocane. Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentară (BFSA) a anunțat că va efectua tratamente pentru a scăpa de invazia de insecte, avertizând apicultorii să fie informați cu privire ma stropirile viitoare. Momentan, culturile agricole nu sunt afectate.

    Invazie de lăcuste marocane în Bulgaria. În regiunea Blagoevgrad, la aproape 430 de kilometri de vama Giurgiu-Ruse, s-a declarat stare de calamitate în urma unei invazii de lăcuste. Această specie de insecte este periculoasă pentru agricultură deoarece consumă cereale, leguminoase, legume, pomi fructiferi, viță de vie etc, deplasându-se rapid și în grupuri mari. Autoritățile plănuiesc să aplice tratamente pentru a proteja culturile.

    Tratamente împotriva lăcustelor în Bulgaria (foto: mdpi.com)

    Lăcustele iau cu asalt câmpurile Bulgariei. Măsuri luate de autorități

    BFSA ia măsuri pentru controlul lăcustelor marocane în regiunea Blagoevgrad și o declară în stare de calamitate (apariția în masă a insectelor care provoacă devastări enorme) începând de astăzi, marți – 20 mai. Până în prezent, lăcustele marocane au atacat pajiști, pășuni și terenuri virane din districtul Blagoevgrad, pe teritoriul municipiului Sandanski, a mai informat departamentul. Nu există zone afectate de culturi agricole.

    Citește și: Lăcustele, noua amenințare pentru fermieri. În Mexic, insectele au făcut prăpăd pe unde au trecut

    Perioada de implementare a măsurilor de combatere a lăcustelor este între 20 mai și 30 iunie. Se vor aplica produse de protecție a plantelor autorizate. Tratarea zonelor afectate se va efectua cu respectarea tuturor măsurilor necesare pentru protejarea sănătății oamenilor și animalelor, inclusiv a albinelor și a organismelor acvatice.

    Lăcusta marocană se găsește peste tot în Bulgaria. Găsește condiții favorabile pentru depunerea ouălor și pentru dezvoltare pe terenuri nelucrate și virane, pajiști, pășuni etc. Atacă aproape toate tipurile de culturi, preferând vegetația erbacee – cereale, leguminoase anuale și perene, legume, pomi fructiferi, viță de vie, culturi industriale, ierburi de pajiște, plantații forestiere etc. La densități mari, este capabilă să distrugă vegetația pe suprafețe extinse. Uneori se deplasează pe o suprafață de până la 50 km zilnic. Lăcustele se mișcă în grupuri mari care pot ajunge la câțiva kilometri în lungime și lățime.

    Citește și: Invazie de lăcuste în Republica Moldova. Fermierii, obligați să ia măsuri

    Agenția Apicultură din Bulgaria informează toți proprietarii de familii de albine că zonele respective vor fi tratate cu un produs de protecție a plantelor în zilele următoare, în condiții meteorologice favorabile. Agenția face apel la apicultori să stabilească și să mențină contactul constant cu primarii localităților pentru a primi informații despre viitoarele tratamente din zone, în vederea luării prompte a unor măsuri de protejare a albinelor și a animalelor domestice.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – plată forfetară de 2.500 euro/an, control unic în fermă! Iată simplificările PAC pentru fermieri Reacția producătorului de utilaje IRUM după anularea sesiunii Rabla Tractoare Ministerul Agriculturii prelungește campania de depunere a cererilor pentru subvențiile APIA

    Ultimele știri

    Răzbunarea unui angajat concediat de la o fermă a oripilat o comunitate întreagă Florentin Bercu, Copa Cogeca: Protestele se vor înmulți dacă la Bruxelles nu se va ține cont de cerințele fermierilor! Rostselmash, în pragul falimentului. Fabrica de mașini agricole își oprește luna viitoare producția