• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR a stabilit sumele la hectar pentru sprijin cuplat – listă cuantumuri. Când încep plățile

    Roxana Dobre -

    Cuantumuri sprijin cuplat la APIA pentru sectorul vegetal – subvențiile pe hectar care vor intra în conturile fermierilor. Sprijinul cuplat pentru venit în sectorul vegetal reprezintă ultima schemă de plată ce va fi deblocată la APIA pentru anul de cerere 2024 iar Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi ce cuantumuri vor primi beneficiarii acestei subvenții.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat astăzi, joi – 22 mai, un ordin pentru aprobarea cuantumului unitar al plăților directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2024, finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) prin intervențiile din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat în premieră încă de marți, 20 mai, sumele care urmează să intre în conturile fermierilor.

    Citiți și: Plăți APIA – surse: SCV Soia – 155 euro/ha, SCV Lucernă – 93,6 euro/ha, SCV Sfeclă zahăr – 816 euro/ha

    Cuantumuri APIA pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) în 2025

    Cuantumuri la APIA pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV)

    Prin ordinul de ministru aflat în dezbatere publică se stabilesc cuantumurile pentru Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) care urmează să intre în conturile fermierilor până la sfârșitul lunii iunie. Conform sursei citate, și în acest an a fost posibil transferul de sume între intervenții, astfel încât acolo unde fermierii au cerut subvențiile pentru suprafețe mai mari, să se evite o scădere a subvenției pe hectar.

    Lista oficială a cuantumurilor pentru SCV, prevăzută în ordinul de ministru publicat de MADR este:

    – PD-09 Sprijin cuplat pentru venit – Soia: 155,00 euro/ha
    – PD-10 Sprijin cuplat pentru venit – Lucernă: 93,60 euro/ha
    – PD-11 Sprijin cuplat pentru venit Leguminoase pentru industrializare – mazăre de grădină, fasole boabe şi fasole păstăi: 230,00 euro/ha;
    – PD-12 Sprijin cuplat pentru venit – Cânepă: 250,00 euro/ha
    – PD-13 Sprijin cuplat pentru venit – Orez: 611,00 euro/ha
    – PD-14 Sprijin cuplat pentru venit – Sămânță de cartof: 2.005,00 euro/ha
    – PD-15 Sprijin cuplat pentru venit – Hamei: 605,16 euro/ha
    – PD-16 Sprijin cuplat pentru venit – Sfeclă de zahăr: 816,30 euro/ha
    – PD-17 Sprijin cuplat pentru venit – Legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării în cultură principală/secundară: tomate, castraveți, ardei, vinete: 1.607,00 euro/ha
    – PD-18 Sprijin cuplat pentru venit – Legume cultivate în sere şi solarii – tomate, castraveți, ardei, vinete: 2.108,00 euro/ha
    – PD-19 Sprijin cuplat pentru venit – Fructe – prune, mere, cireşe, vişine, caise şi piersici: 573,00 euro/ha
    – PD-20 Sprijin cuplat pentru venit – Semințe pentru plante furajere: 206,10 euro/ha.

    Singura cultură la care nu este finalizată încă centralizarea suprafețelor eligibile este cea de porumb siloz.

    Citiți și: Ministerul Agriculturii prelungește campania de depunere a cererilor pentru subvențiile APIA

    Când va începe APIA plățile pentru fermieri

    Ordinul lansat astăzi de Ministerul Agriculturii trebuie publicat în Monitorul Oficial al României. În documentul citat se precizează că realocările trebuie aprobate în regim de urgență astfel încât fermierii să nu piardă banii.

    ”Întrucât termenul de finalizare pentru efectuarea tuturor plăților directe din cadrul FEGA, este luna iunie 2025, cu încadrarea în cuantumurile maxime planificate în PS PAC 2023-2027, pentru a se evita dezangajarea alocării financiare aferente anului 2024, este necesar să se aprobe în regim de urgență realocările sumelor disponibile şi să se stabilească cuantumurile unitare ale intervențiilor, urmând ca APIA să efectueze plățile către beneficiari până la finalul lunii iunie a.c.”, se precizează în ordin.

    Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9753 lei/euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Soluție cu bicarbonat pentru afide – rețeta originală folosită de legumicultori Amendă uriașă aplicată de Garda de Mediu unei ferme. Activitatea agricolă, suspendată Cu ce stropim trandafirii contra afidelor, păduchii verzi ai rozelor!

    Ultimele știri

    Ucraina armonizează legislația națională privind OMG-uri cu legislația UE Un fost șef al direcției de Cadastru, extrădat în Ucraina pentru escrocherie cu 1.200 ha de teren MADR a stabilit sumele la hectar pentru sprijin cuplat – listă cuantumuri. Când încep plățile