Subvenția APIA la porumb siloz – 195 sau 230 euro/ha? Surse: S-au declarat suprafețe duble


Subvenția APIA pentru porumb siloz nu a fost încă stabilită, așa că din ordinul Ministerului Agriculturii pentru aprobarea cuantumurilor la sprijinul cuplat lipsește intervenția PD-26 – Sprijin cuplat pentru venit-Porumb pentru siloz. Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, suprafața declarată pentru plată a fost cel puțin dublă față de estimări, ea nefiind încă stabilită concret la nivelul agenției de plăți.
În această dimineață a avut loc o ședință ad-hoc pentru aprobarea cuantumurilor la sprijinul cuplat vegetal în cadrul Comitetului de Monitorizare al PNS. În cadrul discuțiilor a fost atins și subiect PD-26 SCV porumb siloz, cu mențiunea că autoritatea statului a evitat să comunice o suprafață și un cuantum final. S-a dat de înțeles că, având în vedere cel puțin dublarea suprafețelor față de calculele inițiale, se va merge pe varianta asigurării cuanumului minim prevăzut în PNS. Acesta este de circa 195 euro/ha.
Proiect de ordin fără cuantum pentru subvenția la porumb siloz
În proiectul de ordin al MADR publica astăzi, joi – 22 mai, nu este trecut niciun cuantum pentru porumbul siloz, făcându-se referire doar pe permutări de sume astfel încât să se asigure cel puțin plata minimă la toate intervențiile unde s-a depășit suprafața alocată.
Conform celei mai noi variante a Planului Național Stategic, cuantumul indicativ minim estimat de 195,22 euro/ha în anul de cerere 2024, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate. De asemenea, se precizează că pentru perioada 2024-2027 suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 20.000 ha/an, cu un cuantum indicativ planificabil de 230 euro/ha.
Cuantumul indicativ maxim estimat de 298,90 euro/ha în anul 2024, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la cultura de porumb pentru siloz.
Porumbul siloz, o cultură în declin în ultimii ani
În perioada 2015-2022 suprafețele cultivate cu porumb pentru siloz au avut o fluctuație sensibilă, dar cu un trend descendent, astfel în anul 2022 față de anul anterior, suprafețele au scăzut de la 51.181 la 48.634 ha, (o medie a anilor 2015-2022 fiind de aproximativ 49.000 ha/an). Deși trendul suprafețelor acoperite cu porumb pentru siloz a fost fluctuant, sensibil descendent, nivelul de producție aferent a avut un caracter pregnant descendent, începând cu anul 2019, respectiv de la 26,4 t/ha la 20,4 t/ha la nivelul anului 2022.
Trendul descendent al producției medii pentru această cultură, este evident prin compararea producției de la nivelul anului 2022 față de anul 2015, unde se poate observa scăderea producției medii/ha de aproximativ 20%.