Un vecin ți-a distrus recolta, ți-a inundat terenul sau poluat grădina? Cum intervine Garda de Mediu


Cum își pot recupera pagubele fermierii care se trezesc cu recoltele distruse sau terenurile inundate de vecini. Garda de Mediu a informat producătorii agricoli și crescătorii de animale unde se pot adresa pentru recuperarea prejudiciilor dar și care sunt atribuțiile pe care le poate îndeplini instituția.
Garda de Mediu Vaslui a făcut astăzi, vineri – 23 mai o informare privind atribuțiile pe care le are instituția și a menționat cum pot proceda fermierii care au fost afectați de un vecin care le-a distrus recolta, le-a inundat terenul sau le-a poluat grădina.
Citiți și: Amendă uriașă aplicată de Garda de Mediu unei ferme. Activitatea agricolă, suspendată
Garda de Mediu: E important să se știe care sunt limitele atribuțiilor noastre
În informarea făcută pe pagina proprie de Facebook, Garda de Mediu Vaslui a explicat cum trebuie să procedeze fermierii în cazul problemelor de mediu pe care le au cu vecinii.
”Ai fost afectat de un vecin care a distrus recolta, ți-a inundat terenul sau ți-a poluat grădina? Înțelegem frustrarea și suntem aici să intervenim – dar e important să știi care sunt limitele atribuțiilor noastre”, a arătat instituția de mediu.
Garda de Mediu Vaslui a trecut în revistă și care sunt atribuțiile care intră în aria de competență a funcționarilor instituției. ”Garda de Mediu Vaslui poate verifica sesizarea ta și constata situația din teren, poate impune măsuri de stopare a poluării sau a faptei și poate sancționa contravențional persoana vinovată”, a transmis instituția.
Citiți și: Garda de Mediu a amendat cu 30.000 de lei un fermier care lucrează 500 de hectare
Ce sarcini nu intră în atribuțiile Gărzii de Mediu
Garda de Mediu Vaslui a mai arătat și care sunt atribuțiile pe care funcționarii instituției nu le poate îndeplini.
”Garda de Mediu nu poate obliga vecinul să-ți plătească daune, nu poate repara paguba (recoltă, teren, cultură etc.) și nu poate acorda despăgubiri. Pentru recuperarea prejudiciului, este necesar un proces civil, în instanță, unde poți cere daune pe baza probelor (proces-verbal, fotografii, martori etc.). Justiția decide cine plătește. Noi ne asigurăm că fenomenul se oprește. Dacă ai o problemă de acest tip, te încurajăm să ne sesizezi – iar pentru despăgubiri, consultă un avocat și adresează-te instanței de judecată”, este mesajul transmis de Garda de Mediu.