• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • agrointel.ro
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Agribusiness
  • Anunțuri
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bulgaria se teme ca nu cumva UE să interzică producţia de „foie-gras”. Este al doilea mare producător european

    agrointeligenta.ro -

    Producătorii bulgari de foie-gras au iniţiat o activă campanie de lobby pentru a determina autorităţile de la Sofia şi pe europarlamentarii ţării lor să blocheze iniţiativele europene privind interzicerea producerii celebrei delicatese în toate statele uniunii.

    Una dintre cele mai cunoscute şi scumpe dintre delicatesele canonizate ale bucătăriei franceze, foie-gras-ul, presupune un proces de producţie controversat din perspectiva doctrinei drepturilor animalelor. Gâştele de Tuoulouse şi raţele Mulard sînt hrănite în mod intensiv forţat (metoda numită gavage) pentru a acumula la nivelul ficatului o cantitate suplimentară de grăsimi care conduce la o degenerare adipoasă  (steatosis) odată cu mărirea acestuia.

    Franţa este cel mai important producător şi consumator de foie-gras, deţinând de asemenea şi cele mai valoroase branduri de produs (35 euro penru 250 de grame indicând preţul unui brand comun). După Franţa urmează însă Bulgaria şi Ungaria (ţari care îşi schimbă uneori între ele locul în ierarhia modială).

    Bulgaria, al doilea producător de foie-gras din Europa şi din lume, potrivit cifrelor de producţie din ultimii ani, mizează, ca şi Ungaria, pe segmentul medium al pieţei internaţionale (la cel premium, Franţa fiind de nedetronat, datorită canonizării brandurilor sale), lucru care îi aduce însă suficiente cîştiguri în dolari şi euro pentru a susţine un segment de producţie extrem de profitabil şi în continuă dezvoltare.

    În Bulgaria, potrivit Novinite, sectorul producţiei de foie-gras oferă de lucru unui număr de 5.000 de persoane, în special deţinători de ferme şi companii mici şi mijlocii, o cifră deloc de neglijat ţinând cont de populaţia ţării şi de procentul implicat în agricultură.

    Recent un grup de europalamentari ecologişti au adus în discuţie interzicerea producţiei şi comercializării de foie-gras în toate ţările UE invocând faptul că modul de producţie ar presupune „încălcarea drepturilor animalelor”.

    În acest moment în Uniunea Europeană producerea de foie-gras este legală doar în cinci state Franţa, Bulgaria, Ungaria, Belgia, Spania fiind interzisă în celelalte 22 de membre.


    Te-ar mai putea interesa

    Carne de vită de la animale crescute pe pășune sau carne de la taurine hrănite cu furaje? ETICHETA CURATĂ de la CRIS-TIM. Cum a renunțat producătorul la E-URI, COLORANȚI SINTETICI, SOIA și GLUTEN! FERMIERII – ȘANTAJAȚI DE ABATOARE: ”S-au înțeles toți și NU PLĂTESC MAI MULT DE 5 LEI/KG pentru CARNEA DE PORC”

    Ultimele știri

    Bayer: Agricultură mai sănătoasă prin noua gamă biologică Irigațiile în PNRR – între prioritățile lui Petre Daea: ”Nu este posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată!” Adevărul din spatele prețului fructelor: „Intermediarii fac avere în timp ce noi, fermierii, dăm faliment”