• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Document al Comisiei Europene: Subvențiile APIA – plafonate la 100.000 de euro, plăți mai mari pentru micii fermieri

    Violina Gorcinschi -

    Bruxelles-ul urmează să propună plafonarea subvențiilor UE pe care un singur fermier le poate primi în fiecare an, în încercarea de a redistribui subvențiile agricole masive ale blocului comunitar în favoarea întreprinderilor mai mici.

    Documentul face parte din propunerea Comisiei pentru următorul buget al Uniunii Europene, care urmează să fie publicat miercuri. Uriașa Politică Agricolă Comună (PAC) a UE, care constă în subvenții agricole, valorează astăzi aproximativ 387 de miliarde de euro (451 de miliarde de dolari), adică o treime din întregul buget al blocului comunitar pentru perioada 2021-2027, se arată într-un proiect de propunere al Comisiei Europene, consultat de Reuters.

    Comisia UE vrea să plafoneze subvențiile fermierilor din UE. Mai multe resurse pentru fermierii mai mici

    Propunerea Comisiei ar încerca să redistribuie mai multe subvenții către fermierii mai mici, prin plafonarea la 100.000 de euro pe an a sprijinului pentru venit pe suprafață pe care îl pot primi, se arată în proiect. De asemenea, ar reduce progresiv suma plătită pe hectar pentru cei care primesc cel mai mult.

    De exemplu, fermierii care primesc sprijin pentru venit în funcție de suprafață peste 20.000 de euro pe an ar avea subvențiile care depășesc acest nivel reduse cu 25%, plățile care depășesc 50.000 de euro pe an ar fi reduse cu 50%, iar plățile care depășesc 75.000 de euro cu 75%, se arată în proiect.

    Citește și: Bruxelles-ul a pus ochii pe subvențiile încasate de fermele mari din România

    Nu este prima dată când Bruxelles-ul încearcă să plafoneze subvențiile, să limiteze plățile către marii proprietari de terenuri și firmele agroindustriale. În PAC-ul anterior, aproximativ 80% din plăți mergeau către 20% dintre beneficiari.

    Propunerile anterioare în acest sens au fost respinse de guvernele UE îngrijorate de industriile lor agricole. Țările UE și Parlamentul European trebuie să aprobe noul buget pentru perioada 2028-2034.

    Un purtător de cuvânt al Comisiei nu a răspuns imediat la solicitarea de declarații cu privire la proiect, care s-ar putea modifica înainte de publicare.

    Proiectul ar stabili obiective ecologice generale la nivelul UE pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a primi subvenții, obligând în același timp țările să stabilească condiții suplimentare, adaptate la nivel local.

    „Noua PAC urmează să fie o politică comună a Uniunii mai simplă și mai bine direcționată, cu mai multă flexibilitate pentru fermieri și o trecere de la cerințe la stimulente”, se arată în proiect.

    Citește și: Tăierea drastică a bugetului UE pentru agricultură – pericolul major din spatele unei perdele de fum

    Proiectul nu a confirmat dimensiunea noii PAC. Nucleul acesteia ar fi în continuare sprijinul direct pentru venitul fermierilor, care ar fi „rezervat” – adică nu ar putea fi cheltuit pe nimic altceva. Propunerea ar fuziona structura actuală cu doi piloni a PAC într-un singur fond global – o mișcare căreia i se opune grupul reprezentant al fermierilor europeni, COPA-COGECA.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma care recoltează grâul și rapița cu 200 de utilaje agricole Lege în vigoare: Proprietarii de căruțe, obligați să le ”înmatriculeze”. Plăcuțele se cumpără de la Primărie Crescători de vaci sibieni, terorizați de ani de zile de o grupare care le fură animalele – seara trecută, hoții au intrat iar în ferme

    Ultimele știri

    Consiliul Concurenței a câștigat procesul: Firmele de utilaje au manipulat piața și i-au păgubit pe fermierii români Fermierul Gabriel Corodeanu iese pe piață cu noua recoltă de porumb dulce de Tamași Subvențiile APIA – suspendate! Funcționarii APIA și AFIR au protestat la Guvern unde liderii sindicali nu au fost primiți la discuții