Oficial Romsilva: Pesta porcină a dus la înmulțirea șacalilor aurii. Mii de exemplare au ajuns până aproape de Capitală


Pesta porcină a dus la înmulțirea șacalilor. În urma măsurilor luate pentru a preveni răspândirea pestei porcine în România, șacalii au avut cel mai mult de câștigat. În ultimii ani s-au înmulțit considerabil, producând pagube în gospodării și fiind chiar un potențial vector de transmitere a rabiei. În ultimele zile, un șacal turbat a atacat o femeie din județul Iași.
„Este greu de spus când și unde au apărut în România primii șacali. Cert este că, în urmă cu aproximativ 35 de ani, au început să li se observe urmele în Dobrogea, în Banat, apoi în Oltenia. Putem spune că șacalii sunt o specie invazivă, care avansează foarte discret. Ei sunt originari din Orientul Mijlociu, dar acum trăiesc în zona Dunării, pe ambele maluri, pe lângă lacuri și bălți din zonele de câmpie”, afirmă Petre Gărgărea, șef al Serviciului Cinegetic din cadrul RNP ROMSILVA, potrivit newspascani.com.
Înmulțirea șacalilor în România, cauzată de pesta porcină
Șacalii sunt discreți și greu de vânat, fiind mai inteligenți decât vulpile. Sunt atrași de gospodării datorită surselor de hrană accesibile.
„Din multe puncte de vedere este un animal mai orientat, mai inteligent decât vulpea. Profită de existența așezărilor umane și se instalează în preajma lor, atunci când are condiții, pentru că acolo își găsește foarte ușor hrana, prin gropile de gunoi sau pe lângă gospodăriile mărginașe, de unde fură câte o pasăre”, a explicat specialistul.
Pe lângă pagubele cauzate crescătorilor de porci, pesta porcină a avut și un efect de stimulare a reproducerii șacalilor. Aceste animale sălbatice au fost printre primii beneficiari ai resurselor de hrană rezultate prin moartea mistreților. Mai mulți vânători povestesc cum în perioada 2019 – 2020 șacalii, până atunci invizibili, dormeau pe malurile canalelor din Delta Dunării.
Citește și: Cum pot fermierii să își protejeze animalele de atacurile șacalilor
Potrivit estimărilor, numărul lor a crescut rapid. Dacă în anul 2012 se aprecia că trăiesc puțin sub 5.500 de exemplare, în 2017 populația ajunsese la aproape 11.000. Acum specialiștii spun că numărul lor a ajuns să depășească 40.000.
Până prin 2020, în România, teritoriul lor se întindea din Dobrogea, pe ambele maluri ale Dunării, în Câmpia Română, până în zona Dealurilor Subcarpatice, în Oltenia și în Banat. Acum, însă, șacalii sunt prezenți și în zonele de câmpie ale Moldovei, pe toată Valea Siretului.
Recent, reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Vânătoreşti din România, au avertizat că, doar în pădurile din jurul Capitalei, s-ar afla câteva mii de exemplare.
Deși au existat și se mențin în continuare cote de vânătoare destul de însemnate pentru șacalul auriu, acestea nu sunt realizate decât în proporție de aproximativ 60 – 70% deoarece animalul este greu de prins. „Când este hăituit, se ascunde și se strecoară și se întâmplă să îți apară exact în față, prin surprindere. Apoi dispare imediat în spatele tău”, a mai spus specialistul.
Citește și: Șacalii au mai atacat o stână – 20 de oi și capre găsite moarte și altele rănite grav