• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Constantin Mihalache a recoltat primele hectare cu un soi de fasole care fierbe repede. Producția o vinde cu 10 lei/kg

    Angelica Lefter -

    Fermierul călărășean Constantin Mihalache, administratorul Agromec Vlad Țepeș, a decis ca în acest an să testeze pe terenurile sale o serie de culturi noi, inclusiv cea de fasole. A ales o fasole care are avantajul că fierbe mai repede, fără a avea nevoie să fie înmuiată înainte, iar acum, când cultura a fost recoltată, fermierul a pus anunț pentru vânzarea primelor cantități.

    Fermierul Constantin Mihalache, administratorul Agromec Vlad Țepeș, din județul Călărași, a lansat, în acest an agricol, un proiect pilot. A renunțat la cultura vegetală de pe câteva hectare și a cultivat fasole, tomate și vinete. Acum, fermierul se află în plin proces de cules la fasole, însă deși este un soi special, care fierbe rapid, nu este mulțumit 100% de producție.

    Constantin Mihalache lucra în total 1.650 de hectare, de culturi mari. Anul acesta a renunțat la aproximativ 40 de hectare de cereale pentru a încerca ceva nou: legumicultura în câmp. A pus un soi de fasole care fierbe mai repede și acum intenționează să valorifice producția angros, dar a cultivat și tomate și vinete în câmp.

    Citește și: Fermierul Constantin Mihalache: Certificate verzi pentru cei care fac agricultură prietenoasă cu mediul!

    Fasolea Grete, un soi care fierbe mai rapid ca legumele

    Fasolea pe care a cultivat-o Constantin Mihalache este un soi din Statele Unite ale Americii, dar aflat în portofoliul companiei Holland Farming, care îl comercializează în România. Despre acest soi, fermierul a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că, fără să fie înmuiată, fierbe cam într-o oră și jumătate.

    ”Este un proiect pilot, am pus fasole pentru boabe, roșii de industrializare și vânătă. Fasole boabe am pus pe 28 de hectare, roșii pentru industrializare pe 11 hectare și 1 hectar de vânătă. Fasole am mai cultivat și anii anteriori. Ca și producții, deocamdată sunt mulțumit, acum să vedem și ce ne oferă piața și cum va răspunde. Fasolea pe care am cultivat-o fierbe cam într-o oră și jumătate, fără a fi înmuiată. Este vorba despre un soi american, Grete. Am achiziționat-o din România, a fost adusă de furnizorul Holland Farming”, a menționat Constantin Mihalache.

    Costuri de producție la fasolea din câmp de 15.000 de lei/ha

    Costurile pentru inițierea proiectului au fost destul de ridicate. Pentru legume a fost nevoie de irigații, fapt care a determinat fermierul să facă noi investiții pe care speră să le amortizeze odată cu valorificarea legumelor.

    ”Costurile au fost destul de mari pentru că am făcut și irigare prin picurare. Proiectul este destul de costisitor având în vedere și prețul sămânței și cheltuielile legate de fertirigare. Acum recoltăm, încă nu am terminat. Eu aproximez o producție nu foarte bună la hectar, dar probabil au contribuit o groaza de factori și abiotici și biotici, precum arșiță, căldură foarte mare, dăunătorii greu de combătut. Substanțele pe care Comisia Europeană ni le o feră cu foarte mare generozitate, nu sunt, din păcate atât de practice pe cât ne dorim și practic avem probleme cu combaterea acestor boli și dăunători. Nu sunt 100% mulțumit pentru că cheltuielile sunt oricum foarte ridicate. Cred că am investit undeva la 15.000 de lei cu sămânță, benzi de picurare, motorina poate chiar și mai mult”, a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, fermierul Constantin Mihalache.

    Citiți și: Fermierul Constantin Mihalache testează cultura de sorg: ”Cultura arată bine, spre foarte bine”

    Fasolea care fierbe repede are un preț de 10 lei/kg și se vinde angro

    Fermierul Călărășean își dorește să vândă fasolea angro și consideră că 10 lei/kg este un preț rezonabil, astfel încât investițiile să fie acoperite și să se aleagă și cu un mic profit.

    ”Ne adresăm în general celor care vor să cumpere de la producătorii locali și să-i sprijine. Bineînțeles, ne dorim să trimitem cantități mai mari, altfel nu ne permitem să trimitem prin curierat în toată țara. Vindem cu 10 lei/kilogram fasolea. Sunt destul de mulți doritori de producție românească, este marfă de calitate, are un gust deosebit și fierbe, fără să fie înmuiată, într-o oră și jumătate. Pentru celelalte legume căutăm procesatori, nu am știut că se fac contractele din timp. Dacă totul va merge bine, vrem să diversificăm și să extindem producția legumicolă, pentru că, într-adevăr se face cu costuri mai mari, dar și beneficiile sunt alete”, a conchis fermierul călărășean, Constantin Mihalache, care a pus la dispoziția doritorilor pagina de Facebook – Agromec Vlad Țepeș, unde pot fi găsite toate detaliile despre fasolea care fierbe repede și se pot face comenzi la numărul de telefon afișat: 0728 099 717


    Te-ar mai putea interesa

    Familia East Grain s-a mărit! Grupul a preluat ferma Maragro cu aproape 10.000 de hectare în județul Timiș Vin furtunile. Județele care intră de astăzi sub alertă de ploi torențiale, grindină și vijelii Afacere cu un hectar de lavandă. Irina Acatrinei, cultivatoare: ”La 1.500 de kilograme extragem trei litri de ulei”

    Ultimele știri

    Florin Barbu, declarație-șoc: ”Toate subvențiile care vor fi date fermieilor români vor fi date prin sprijin cuplat” Subvenție de 70 de euro pe cap de oaie. Sprijinul acordat crescătorilor de ovine Anunțul șefei APIA pentru fermierii care așteaptă ultima tranșă din subvenții