Doi ingineri rulează un milion de euro pe an din lemnul de salcâm, vând doar la export
agrointeligenta.ro -Soţii Mateşan, doi ingineri din Timişoara, s-au apucat în anii 2000 să facă ambalaje din lemn. Au pornit cu 8 angajaţi şi au reuşit în 12 ani să creeze o fabrică de prelucrare a salcâmului ce generează milioane de lei anual. Producţia merge doar pe pieţele din străinătate.
„Totul a fost gândit ca o afacere de familie, întreaga parte tehnică şi administrativa fiind organizată de soţul meu si de mine, amândoi fiind de specialitate ingineri.Nu am prevazut evoluţia societăţii acum 12 ani. Am fost o societate care învaţă (mai ales din propriile greşeli), care creşte şi se dezvoltă având o singură constanţă, foarte evidentă în ultimii ani: adaptarea la schimbare, la piaţă, etc”, povesteşte pentru ECONOMICA.NET Daniela Mateşan, inginera care a pornit pe drumul antreprenoriatului făcând ambalaje din lemn, paleţi şi europaleţi de diferite tipodimensiuni.
Pe vremea aceea, firma timişoreană Minitehnicus avea doar 8 angajaţi şi afaceri de aproximativ 2 milioane de lei, dar s-a extins, patronii au dotat făbricuţa cu o instalaţie de debitare, iar echipa a crescut. Treptat, compania a trecut la prelucrarea primară a lemnului şi obţinerea de diverse semifabricate din lemn. Punctul de cotitură al afacerii Minitehnicus a fost însă în 2006 când cei doi patroni au decis să lucreze exclusiv cu lemn de salcâm, „un lemn cu o specificitate aparte”, după cum spune Mateşan.
„Creşterea gradului de prelucrare a materialului lemnos, concomitent cu nişa de piaţă găsită în
prelucrarea lemnului de salcâm a permis găsirea de furnizori externi pentru această specie de lemn, unică pentru industria panourilor solare, structuri specifice de lemn pentru construcţii, acoperişuri cu panouri solare, parchet şi podele, a permis intrarea ca şi furnizor unic la această specie de lemn la marile companii de profil din Elveţia, Germania şi Austria”, explică Mateşan secretul succesului Minitehnicus.
Restul poveştii, pe economica.net