• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri, se pregătește taxa de mediu în agricultură! Guvernul vrea impozit special pentru produsele care combat dăunătorii

    Gabriela Gimbășanu -

    Încă o taxă! Asta îi așteaptă pe fermierii din toată țara, conform unei ordonanțe guvernamentale care ”promite” să mai bată un cui în coșciugul a ceea ce încă ne încăpățânăm să numim agricultură performantă. Potrivit actului gândit de Ministerul Mediului, fiecare produs folosit pentru a proteja culturile va fi impozitat suplimentar cu 2%.

    Taxa ar urma să fie plătită către stat de companiile de inputuri, ceea ce va duce, mai mult ca sigur la mărirea costurilor pentru fermieri. Suma ce trebuie plătită nu este deloc mică întrucât aceste produse pentru protecția plantelor sunt deja scumpe și reprezintă, după sămânța bună, o condiție esențială pentru a obține o recoltă cât de cât. Astfel, cele mai mari cheltuieli sunt în ani secetoși cum este și 2015, când dăunătorii sunt cea mai mare problemă, apariția și ”activitatea” lor fiind favorizată de uscăciunea din aer și de vulnerabilitatea culturilor.

    Așa cum deja vă puteți imagina, asociațiile de fermieri nu au fost nici măcar consultate cu privire la noua taxare pentru inputurile din agricultură, deși agricultorii vor fi cei care vor avea cel mai mult de suferit. Ulterior, și consumatorii finali pentru că birul de la Mediu va declanșa un val de scumpiri pornind din glie și până pe masa românului.

    LAPAR a cerut deja o întrevedere cu ministrul Mediului

    Fermierii organizați în Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România s-au organizat deja cu privire la noul val de taxe cu care Ministerul Mediului vrea să îi împovăreze. Pe lângă cei 2% pentru pesticide, agricultorii sunt îngrijorați și de noua taxă pentru depunerea deșeurilor la groapa de gunoi – 80 de lei pe tonă de anul viitor, așa cum Agrointeligența a scris aici. O altă sumă care se adaugă la șirul lung al birurilor cu care fermierii cotizează la buetul statului.

    ”Referitor la taxa de 2% pentru substanțele de protecție a plantelor, acestă taxă va produce un efect în lanț. Vor crește costurile la producător, la fermier și implicit la cumpărătorul final. Inițiatorii acestei legii nu sunt interesați de aceste efecte, pe ei îi interesează afacerea pe care reușesc să o dezvolte alții, nu ce urmări directe are asupra populației sau ce impact pot avea asupra costurilor produselor finite din România.

    _DSC5708

    În cazul în care acest act normativ este adoptat, cel mai afectat este fermierul, pentru că el va suporta acel 2%, producătorul de pesticide va crește prețul pentru a-și recupera cei 2%, iar noi fermierii vom fi singuri care vom suporta aceste costuri. Și așa fermierii își permit cu greu să achiziționeze substanțe de protecție a plantelor, iar dacă va trece legea și se vor scumpi nu ne vom mai permite nimic. Costurile cu tratamentele la cultura mare depind de specia cultivată și pot ajunge până la 1.000-1.500 lei la hectar”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

    Se dorește un dialog direct cu ministrul Grațiela Gavrilescu

    Liderul din agricultură a precizat și că încă nu s-a primit nici un răspuns cla solicitarea transmisă la Ministerul Mediului de fi prezentat și punctul de vedere al agricultorilor.

    ”Sper ca agenda doamnei ministru Grațiela Gavrilescu să-i permită să stea de vorbă cu noi și să nu fim iar repartizați la un mic funcționar de prin minister care nu face decât să-și noteze pe o hârtie tot ce spunem și apoi totul să rămâna la fel cum a fost stabilit anterior. În acest caz, este evident că avem în discuție o problemă de interes național și dacă Ministerul Mediului este reprezentat de cineva care lucrează în folosul comunității române, dacă se dorește o lege care să fie și în folosul fermierilor, se va discuta cu noi. Dacă nu, înseamnă că se dorește încă o taxare a fermierului”, a conchis Laurențiu Baciu pentru Agrointeligența.

    Contribuția de 2% = dublă impozitare

    Contribuția de 2% pentru produsele de protecție a plantelor este văzută ca o aberație și în sectorul producției de legume.

    ”Cum să ne mai impoziteze cu 2%, dacă eu am măsură de mediu și aplic produse care sunt recunoscute de statul român că sunt prietenoase cu mediul? De ce mă impoziteze încă o dată? Este o absurditate să fiu încă odată impozitat dacă eu am măsură de mediu”, a precizat pentru Agrointeligența Gheorghe Vlad- președintele Asociației Producătorilor de Legume –Vidra.

    Taller-Narrower-Smarter_Sprayers

    Când e secetă, prevenția și tratarea îi costă enorm pe legumicultori

    Producătorul spune că seceta este unul dintre factorii care pot înjumătăți recolta de legume. ”În loc să se gândească niște măsuri eficiente să ne protejeze de secetă, pe ei îi roade să ne mai impună o altă taxă. Vor să ne ia banii și să ne lase tot cu ochii în soare, așteptând să cadă ploaia. Noi avem nevoie de măsuri de protecție împotriva secetei, nu de taxe suplimentare”, ne-a mai spus Gigi Vlad.

    În ceea ce privește costurile cu produsele împotriva dăunătorilor la legume, fermierul apreciază că acestea reprezintă circa 30% din costurile unui hectar de legume, dacă avem un an secetos cum este 2015.

    ”Noi folosim doar substanțe care sunt omologate și care trec de controlul de la Ministerul Mediului și ei vor să ne impoziteze doar pentru că le folosim în cultură. Probabil că dacă nu am avea dăunători nu am fi nevoiți să le folosim. Legumicultorii nu sunt de acord cu încă o impozitare. Taxa asta de 2% este exact ca taxa de mediu la mașină. Vor să ne pună taxă de mediu și la legume?”, întreabă, retoric, Gheorghe Vlad.

    Nemulțumiri și în pomicultură

    Foarte afectați va fi sectorul pomicol care face eforturi uriașe în această perioadă pentru a implementa un program de reconversie la nivel național.

    ”Nu ne-a întrebat nimeni nimc, deși suntem direct implicați și vizați de această impozitare. Această taxare de 2% va duce la încărcarea costurilor pomicultorilor, care deja se confruntă cu mari probleme în acest an. Încă o impozitare ne va da peste cap. Costurile, ca urmare a acestei noi taxe ce se dorește a fi introdusă se vor încărca de la producătorul de inputuri, la cel care le folosește și se vor regăsi în cele din urmă, în buzunarul consumatorului final”, ne-a spus Aurel Tănase, președintele OIPA Legume-Fructe.

    stropiri in livada

    Noua taxă riscă să reducă producția de mere cu 15%

    Pomicultorul a precizat că toți cei care lucrează în sectorul agricol au nevoie de aceste substanțe. ”Fără aceste plante nu se poate face o agricultură performantă. Costurile pentru protecția plantelor, în special în pomicultură, sunt foarte ridicate. De exemplu, numai la specia măr, se fac 16 tratamente, cu un cost pentru fiecare tratament de 500-600 lei pe hectar. La un calcul simplu, suma totală pe care o investești doar pentru protecție se ridică la 8.000 lei, iar un 2% adăugat la această sumă, îl aduce pe pomicultor în situația de a renunța să mai efectueze un tratament – două, ceea ce îi poate dimiuna producția și cu 15%”, a calculat Aurel Tănase care va fi efectul taxării suplimentare pentru sănătatea plantelor.

    Tănase a mai subliniat și că organizația pe care o reprezintă se va implica și va susține punctul de vedere al fermierilor la Ministerul Mediului ”pentru că nu este corect să mai taxăm încă odată fermierul care se chinuie să supraviețuiască din agricultură”. ”Sperăm la un viitor dialog pentru a ne putea susține punctul de vedere, într-o chestiune de care suntem direct vizați. Sper să ne facem înțeleși”, a concluzionat președintele OIPA Legume-Fructe.

    O taxă dintr-un șir prea lung

    Taxa de mediu în agricultură s-ar alătura în coada unui lung șir de impozite pe care fermierii deja la plătesc la stat, apreciază Cornel Stroescu, președintele Camerei Agricole Naționale.  ”Nu știu ce mai vrea să taxeze Ministerul Mediului, ce mai vor de la fermieri? Prețurile pentru substanțele de protecție a plantelor sunt deja foarte ridicate comparativ cu fertilizanții, iar fermierii își permit cu greu să le achiziționeze. Fermierii oricum nu au banii să aplice tehnologie performantă, iar dacă se mai introduce și această taxă, dacă au și secetă, probabil că nimeni nu își va mai permite să plătească nimic. Este încă o taxă care se adugă la nenumăratele taxe pe care le plătesc fermierii. Plătim deja prea mult, avem impozitul pe pământ, impozitul pe subvenții, taxă pe norma de venit, TVA la arendă să mai plătim și acești 2% este deja prea mult, fermierii plătesc destule taxe și impozite”, a declarat pentru Agrointeligența Cornel Stroescu.

    Fertilizanții au scăpat de supra-impozitare

    Potrivit actului normativ publicat spre dezbatere publică pe 16 iulie, Ministerul mediului dorește să introducă ”o contribuţie de 2% din valoarea substanţelor și preparatelor clasificate prin acte normative ca fiind periculoase pentru mediu, cu excepția celor folosite în agricultură pentru fertilizare, introduse pe piaţa naţională de către operatorii economici”.

    Referitor la această contribuție care se va aplica pentru substanțele de protecție a plantelor, Agrointeligența a solicitat un punct de vedere oficial și din partea Ministerului Mediului, în special referitor la motivele pentru care se dorește contribuția de 2% și dacă propunere are la bază un studiu de impact sau o analiză care să reflecte o situație deosebită în agricultură cu privire la folosirea substanțelor chimice. Până la publicarea articolului nu am primit răspuns, dar vom reveni cu poziția oficială a Guvernului imediat ce aceasta ne va fi transmisă.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd