• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • De ce își merită alunul locul în grădină: Fixează terenurile expuse eroziunii și aduce un profit considerabil

  Roxana Dobre -

  Alunul se găsește în România frecvent în stare sălbatică în toată zona de deal și submontană. Mai puțin răspândit ca și cultură, el merită însă să fie extins fiindcă ocupă un spațiu restrâns, cere puține îmgrijiri, rodește în fiecare an, iar fructele sunt bogate în grăsimi (50-70 la sută), substanțe proteice, hidrați de carbon, săruri minerale și vitamine.

  Alunele au 40-60 % miez (în medie de 50%), care se consumă în stare proaspătă sau se folosește la prăjituri, creme sau ciocolată. În plus, alunul fixează terenurile expuse eroziunii și poate fi folosit și ca plantă decorativă (alunul cu frunze roșii). De abia din 2009-2010 la noi în țară am început să auzim de plantații comerciale în județele Timiș, Sibiu, Alba și Cluj.

  Întreținerea culturii de alun este simplă și nu necesită intervenții

  Pentru înființarea culturii de alun, terenul se pregătește printr-o afânare ceva mai adâncă (arătură) și eventual vertilizare cu gunoi de grajd putrezit în cantitate de circa 2 tone pe o suprafață de 500 de mp de grădină.

  Plantarea alunului se face din toamnă dar și primăvara timpuriu, cu marcote, respectiv plante înrădăcinate, obținute prin despărțire de la tufele mamă, extinse deja în cultură. Important este ca materialul de plantat să provină de la o pepinieră autorizată sau de la o stațiune de cercetare. Nu se va apela la puieți de alun crescuți spontan și întâlniți frecvent în zona colinară la limita terenurilor împădurite, dat fiind că, deși sunt productivi și perfect adaptați aceștia dau fructe mici de calitate inferioară.

  Sădirea alunului se face în rânduri, la distanța de 3,0 – 3,5 m între ele, iar între plante pe rând la 2,5 – 3,0 în gropi individuale nu prea adânci, în care se adaugă obligatoriu 1-2 lopeți de pământ de frunze luat din pădure. La suprafața de 500 de mp teren intră 60-70 de plante. Întreținerea este simplă și nu necesită intervenții speciale. La fiecare tufă se lasă la bază 2-3 tulpini iar restul se îndepărtează. Pe măsură ce îmbătrânesc și anume la 3-4 ani odată se înlocuiesc prin eliminare cu alte tinere pornite de la bază. De specificat că la 4-5 rânduri din soiul de bază se plantează un rând din soiul polenizator.

  Combaterea bolilor și dăunătorilor la alun

  Alunul este atacat de bacterioză, făinare și de unele insecte: viermele alunelor, acarienii și afidele. Contra bolilor se fac stropiri cu zeamă bordeleză 0,8 % toamna târziu după căderea frunzelor sau cu zeamă sulfocalcică 10 % în februarie, înainte de înflorit. Fructicarea plantelor începe din anul al treilea de la plantare și atinge maxim de recoltă după 10-12 ani, unele soiuri 5-6 ani. După recoltare alunele se întind în strat de 5-6 cm grosime într-o încăpere uscată și aerisită tipm de 7-8 zile după care se însăcuiesc și se păstrează în aceleași condiții până la desfacerea pe piață.

  Cultura de alun lasă loc și altor plante cu care că puteți suplimenta veniturile

  La fel de important este şi faptul că livezile de aluni pot asigura şi creşterea trufelor. Acestea sunt nişte ciuperci comestibile foarte scumpe, numite şi „diamantele pământului“, care cresc în sol, la rădăcina unor arbori. Gustul, mirosul şi culoarea sunt date de copacul pe care se formează: fag, stejar, carpen, plop sau alun. Trufele ajung la maturitate tarziu, însă merită aşteptarea. Preţul unui kilogram variază între 100 şi 500 de euro.

  Citiți și: Secretele ciupercii-caviar: Cum se cultivă trufele în România și câți bani se pot câștiga din această afacere

  Mai mult, este recomandat ca în primii 4-5 ani până ce plantele de alun deja se dezvoltă, ca intervalele dintre rânduri să fie folosite cu diferite alte culturi de plante care au interes pe piață și în gospodăria familială, ca de exemplu legumele verdețuri de primă apariție, ceapă, rădăcinoasele, cartofii timpurii și de vară de la care se por obține venituri suplimentare. Pe o suprafață de 500 mp plantată cu alun rezultă, după acoperirea cheltuielilor materiale, un venit de circa 600 de euro, ceea ce la investiția făcută și la volumul de muncă prestat este deosebit de avatajos, ca idee de afacere. De precizat că miezul de alună are o cerere nelimitată în industria dulciurilor și, ca și ca la nuci, există o mare lipsă pe piață.

  Interesat de cultura de alun? Vă recomandăm să citiți și:

  ***Cea mai mare plantație de alun din România, înființată de un grup de italieni. Toată producția se exportă pentru prepararea bomboanelor de lux

  ***Livada de alune, o afacere bănoasă în comuna sibiană Apoldu de Jos   

   


  Te-ar mai putea interesa

  Porumb de Tamași. Fermierul Gabriel Corodeanu a transformat porumbul dulce într-un brand local Livada de pruni: producții și prețuri în acest an Ștefania Radu, tânără legumicultoare: „Tot mai mulți prieteni au decis să lase agricultura și să plece la oraș”

  Ultimele știri

  Vremea se răcește brusc, îngheț la sol și ploi cu descărcări electrice. Cod Galben emis pentru 27 de județe Răzvan Avram, GreenAgro: ”Cred că ar trebui să ne focusăm noi, ca și fermieri, în a produce calitate și nu cantitate” Lista pe județe cu fermierii care vor primi subvenția de 73 euro la vaca de lapte