Ce se ascunde în spatele tăcerii de la Mediu? Laurențiu Baciu (LAPAR): Am trimis solicitări peste solicitări. Nici un răspuns!
Gabriela Gimbășanu -Sesizări, cereri, apeluri mediatice. Toate venite din partea Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) și adresate Ministerului Mediului care pare ”să coacă” noi taxe pentru agricultori fără măcar să îi consulte sau să le răspundă. Mai mult, termenul legal în care autoritățile trebuiau să răspundă a fost depășit, ceea ce îl face pe președintele LAPAR Laurențiu Baciu să se întrebe dacă nu cumva această tăcere ”suspectă” nu maschează ceva dubios, eventual noi impozite.
Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România, a solicitat o întrevedere cu reprezentanții de la Ministerul Mediului, dar răspunsul se lasă așteptat. Această liniște din spatele ușilor închise îl fac pe președintele LAPAR să creadă că, li se pregătește ceva, nu tocmai bun, fermierilor din România.
Cine conduce instituțiile?
“Acum mai bine de o lună jumătate am facut niște adrese la Ministerul Mediului și la Ministerul Muncii și până în prezent nu am primit nici un raspuns. Atât timp cât nu îți răspunde nimeni, părerea mea este că nu conduce nimeni aceste instituții. LAPAR solicita o întâlnire cu conducerea celor două Ministere pentru a ne lămuri în legătură cu o serie de acte normative care au fost deja emise și cărora nu le găsim utilitatea în teritoriu. Când zic acte normative mă refer și la impozitarea utilizării pesticidelor, la problemele cu Natura 2000, cât despre Ministerul Mediului, nu le ceream nimic decât clarificarea unor acte normative care să ne poată asigura desfășurarea în condiții optime a activității agricole”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România.
Solicitări fără răspuns
Liderul fermierilor din sectorul vegetal a încercat să aibă o discuție cu cei de la Ministerul Mediului, dar s-a lovit de uși închise. “Nu am primit nici un răspuns, dar cel mai probabil, când aud de agricultură, pentru ei nu înseamnă nimic. Cred că nu realizează ce reprezintă această activitate pe care noi o desfășurăm, ce importantă vitală are ea. Cei de la ministere au alte preocupări, cu bani foarte mulți care aduc un efect zero pentru populația României și nu îi interesează sectorul care le asigură de trei ori pe zi masa. Vor să stea la iarbă verde și să respire un aer curat dar trebuie să rețină că nu le va fi bine dacă vor fi flămânzi”, atrage atenția fermierul băcăuan, despre importanța vitală a agriculturii.
Lipsa de reacție nu anunță nimic bun
Tăcerea Ministerului Mediului îi face pe Laurențiu Baciu să creadă că, fermierilor li se pregătește ceva, nu tocmai în folosul lor. “Nu îi interesează agricultura și, cu toate astea, emit pe bandă rulantă acte normative care îi afectează direct pe cei ce lucrează în producție. Fac acest lucru fără ca măcar să aibă habar de ce impact are în teritoriu legea respectivă, nu se consultă și nu întreabă nimeni care este punctul noastru de vedere. Nu trebuie să uite că mediul trebuie să traiască într-o simbioză cu agricultura pentru că una nu poate funcționa fără cealaltă”, ne-a spus liderul fermierilor, despre modul în care Ministerul Mediului emite acte normative fără consultare celor care lucrează efectiv pământul.
Mediul, Apele și Agricultura – un singur minister
Pentru că cele trei ministere nu reușesc să se pună de acord în legătură cu problemele ce au legătură directă cu agricultura, Baciu este de părere că, lucrurile ar merge mult mai bine dacă cele trei instituții ar forma un singur Minister.
“Nu am înteles niciodată de ce există Ministerul Mediului, Ministerul Apelor și Pădurilor, când pur și simplu acestea două și cu MADR ar trebui să fie o singură entitate, pentru că vizează același domeniu de activitate. Toate trei despărțite nu reușesc să comunice între ele. Pentru a urmări un interes comun trebuie să fie toate în același loc și să gândească uniform. Desparți apa de noi în condițiile în care suntem cei care utilizăm cel mai mult această apă, în special prin irigații. De ce nu ar fi proprietatea noastră apa?”, se întreabă retoric președintele LAPAR.
Mediul încasează doar taxe și impozite
Liderul fermierilor este de părere că, în loc să funcționeze în interesul agricultorului român, cei de la Mediu nu fac altceva decât să emită legi și să încaseze banii de la cei care îngrijesc și lucrează pământul.
“Înainte de Revoluție aveam Ministerul Agriculturii, Mediului, Apelor și Pădurilor și totul funcționa foarte bine. După 1989, ne-am trezit noi mai deștepți și le-am separat. Am facut aceste solicitări și nu mi-a răspuns nimeni la ele. Probabil că, atunci când vor vedea un număr impresionant de fermieri în fața Ministerelor ne vor lua în considerare. Cei de la Mediu umblă numai să încaseze taxe și impozite și să emită legi aberante care nu fac altceva decât să îngreuneze activitatea celor din agricultură”, a adăugat fermierul băcăuan.
Din punctul meu de vedere, Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor ar trebui desființate, cheltuie banii statului degeaba. Agricultura și mediul merg în virtutea inerției. Un agricultor adevărat își va proteja mereu pământul pe care îl are, pentru că asta este sursa lui de venit. Mediul, apele, pădurile și agricultura trebuie să fie într-un singur minister pentru a funcționa așa cum trebuie. Un lucru trebuie început și dus până la capăt. Nu merge cu jumătăți de măsură” – Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România