• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prețul la floarea-soarelui a pierdut 15 $/tonă într-o singură zi. Piața s-a blocat, traderii așteaptă în port. Vezi cu cât se cumpără recolta în diferite zone ale țării

  Roxana Dobre -

  Piața de floarea-soarelui este blocată în acest moment din cauza prăbușirii bruște de preț. De pe o zi pe alta, semințele s-au ieftinit cu 15 dolari pe tonă, ceea ce i-a determinat pe fermieri să nu mai accepte oferta mică a traderilor.

  Informația ne-a fost confirmată de către Bogdan Iliescu, Manager Agricultură în cadrul Bursei Române de Mărfuri. Specialistul spune că în momentul de față, prețul anunțat pentru floarea-soarelui este de 380 de dolari pe tonă în portul din Constanța, dar traderii așteaptă cu vapoarele goale pentru că fermierii momentan nu vor să vândă așteptând prețuri mai mari. Se știe că cei mai în avantaj sunt cei care pot stoca producția, uneori prețul crescând considerabil.

  Trei vapoare așteaptă în port

  Prețul în portul Constanța a scăzut cu 15 dolari pe tonă de ieri până astăzi. “Sunt trei vapoare aparținând exportatorilor de cereale de la Nidera, Ameropa sau Cargill. Dar în momentul de față fermierii nu vând din cauza prețului scăzut, 380 de dolari pe tonă, iar ei vor undeva la 400-410 de dolari pe tonă”, ne-a explicat Bogdan Iliescu, Manager Agricultură în cadrul Bursei Române de Mărfuri.

  Profit de la două tone în sus la hectar

  Pentru ca suprafața cu floarea-soarelui să fie profitabilă pentru fermieri, aceștia ar fi trebuit să scoată în acest an măcat două tone la hectar. Costurile de producție se ridică ideal este să la 300-320 dolari pe hectar, astfel că o recoltă mai slabă nu lasă loc unui profit mulțumitor. Calculând pentru două tone, la un hectar ar fi un venit de 760 de dolari, deci 400 de dolari rămași ca sumă rotundă în buzunarul fermierului. Din acești bani se mai scad taxele către stat, costurile de transport, arenda etc. Ah, și ar mai fi important să spunem că acest calcul are în vedere prețul zilei și nu este neapărat general valabil.

  De cealaltă parte, cerere există pentru floarea-soarelui, așa că această cultură nu este greu de valorificat. Ca și la alte culturi, “tonul” la preț este dat de vecinii ucrainieni care ne fac concurență directă având în vedere că noi avem o producție națională de circa 1,8 milioane de tone în mod normal, iar anul acesta nu vom depăși 1,3 milioane de tone. Mult sub Ucraina cu 10 milioane de tone, numărul 1 mondial la producția de floarea-soarelui.

  Ucraina face prețul la floarea-soarelui

  “Deci jocurile le face Ucraina. Ei fac prețurile, de la ei se pleacă. Dacă ei au producție bună, prețul este mai jos. Ei vând în toată Europa”, mai spune Bogdan Iliescu.

  Totuși, și ucrainienii au niște probleme de ordin calitativ, în ceea ce privește uleiul. Este vorba despre un produs – heptan, pe care îl pun în momentul când rafinează uleiul. Acesta nu este aprobat de normele europene și poate produce mai departe toxicitate pentru organismul uman. La un moment dat chiar se credea că tone întregi de ulei infestat au fost intenționat plasate pe piață pentru a-i discredita pe vecinii ucrainieni. Cert este că marii exportatori îi ocolesc când vine vorba de ulei dar rămân “campioni” la floarea-soarelui. „Deci la producția se ulei sunt cumva ocoliți, dar este foarte important să iei de acolo semințele de floarea-soarelui ca să le procesezi în altă parte. Este o cultură care practic pleacă singură, nu trebuie să stai cu ea”, completează specialistul de la BRM.

  Prețul la ulei de floarea-soarelui ar putea să crească

  În România, capacitatea de procesare a fabricilor de ulei este în jur de 1.250.000 de tone anual.

  “Această capacitate se prelucrează în România. Noi consumăm 300.000 de tone de ulei rafinat pe an. Restul de ulei brut care este excedentul celor 300.000 de tone se duc către export. Practic ce mai rămâne de la 1.250.000 capacitatea noastră de producție până la 1.800.000 producție totală, se exporta. În momentul acesta presiunile fabricilor este să cumpere floarea-soarelui din piață pentru producția de ulei iar exportatorii nu prea mai au ce să exporte. Prețul va crește mai ales din cauza presiunii exportatorilor care cară marfa din țara asta, să facă alții ulei și să ni-l vândă mai scump. Sunt presiuni foarte mari de la traderii foarte mari care nu au capacități și vor să exporte cu orice preț. Practic de aici vine prețul uleiului: dacă “lupta” este câștigată de fabrici sau exportatori”, ne-a mai spus Bogdan Iliescu, Manager Agricultură în cadrul Bursei Române de Mărfuri.

  Stocarea, rămâne cea mai bună variantă pentru fermierii mari

  Și la floarea-soarelui, stocarea este la fel de valoroasă ca și la grâu. Singura condiție este ca fermierul să aibă un siloz.

  “Toate semințele sunt la fel, dacă acum tona este 380 de dolari, nu este exclus ca în lunile viitoare, octombrie-noiembrie să fie 400-410 de dolari. Depinde prima dată dacă fabricile de ulei și-au acoperit stocul pe care la o recoltă îl fac pe un an. Dacă ei acoperă acest necesar, presiunea vine de la export, dar este la fel echilibrată de Ucraina”, mai spune specialistul BRM. Bogdan Iliescu le recomandă fermierilor să stocheze recolta cât de mult pot dacă nu au nevoie urgență de bani. “Știu că îmi voi atrage critici, dar sfatul meu pentru fermieri este să țină cât pot recolta. Experiențele anterioare au demonstrat clar că prețurile pot avea creșteri fabuloase. Bine, asta este valabil și pentru scăderi”, mai spune Bogdan Iliescu.

  Bursa prețurilor la floarea-soarelui pentru fermerii mici

  Prețul unui kilogram de floarea-soarelui diferă în funcție de diferitele zone ale țării. Pe grupul de Facebook ”Fermierul român”, unul dintre membri a lansat o adevărată bursă a prețului la floarea-soarelui. Astfel, Adriana a întrebat cât costă un kilogram de floarea-soarelui în zona de unde sunt ceilalți agricultori, iar răspunsurile nu au întârziat să apară, la ele completând și noi cu câteva ”cotații” locale din ofertele de pe site-urile de anunțuri.

  Bacău. Adriana (Facebook) 1,4-1,5
  Olt. Florentin (Facebook) 15 lei banița (circa 10 kg, depinde cât de uscată este)
  Suceava. Gică (Facebook) 3 lei/kg
  Constanța. Dandina (Facebook) 1,30 lei/kg
  Caraș-Severin. Liviu (Facebook) 1,4- 1,5 maxim lei/kg
  Bacău. Lucian (Facebook) în zona Bacău la târguri se vinde cu prețuri între 1,2 și 2 lei/kg. în funcție de calitate și bineînțeles de cantitatea dorită!
  Dâmbovița. Adrian (Facebook) 1,5 lei/kg
  Olt. Adrian (Facebook) 1,4 lei/kg
  Prahova. Costin (Olx) 2 lei/kg (negociabil)
  Vaslui. Cristi (Olx) 1,35lei /kg , transport gratuit
  Dolj. Alin (Olx) 1, 30 lei/kg. Dacă este achiziționată toată cantitatea, 10-13 tone, prețul este de 1.25 lei/kg
  Neamț. Maria (Olx) 1,50 lei/kg
  Buzău. Floris (Olx) 1,50 lei/kg
  • Ialomița. George (Olx) 1 lei/kg. Cantitate minimă este de 23 tone (un autocamion) transport inclus în toată țara!
  Timiș. Bunescu (Olx) 1600 de lei tona. Numai cantități mari!
  București. Dominic (Olx) 2,2 lei/kg. Floarea soarelui ecologică. Bob nemodificat.
  Teleorman. Mihai (Olx) 1,40 lei/kg, preț fix. 60/70tone, greutate hectolitică 37 la sută, umiditate 5,5 la sută, corpuri străine 3-4 la sută
  Călărași. Ion (Olx). 1,30 lei/kg
  Galați. Valeriu (Olx) 1,60 lei/kg
  Iași. (Mugurel) 1,80 lei/kg

  În România, suprafeţele cultivate cu floarea-soarelui se ridică la circa 800.000 ha, în creştere uşoară în ultimii ani, dar departe de anul 2003 de exemplu, când România avea semănate peste 1,1 milioane de hectare. Fermierii au înțeles că floarea-soarelui este o cultură prețioasă iar cererea este mereu mare având în vedere consumul de ulei obținut din semințe. 


  Te-ar mai putea interesa

  Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro

  Ultimele știri

  Fusilade Forte, de la Nufarm, a distrus buruienile din solele de floarea-soarelui lucrate de Biță Răcman Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre