Subvenţii APIA 2018

1000 de tractoare asediază Bruxelles-ul: “Avem lapte prea mult şi prea ieftin”

Crescătorii de vaci din mai multe ţări europene au ocupat străzile din Bruxelles, au împrăştiat lapte cu tulumba de pompieri, au pus pancardele pe foc şi au alergat poliţiştii costumaţi în “ţestoase”.

Nu doar fermierii români se plâng de preţul mic la lapte, ci şi cei din Vest. Aceştia susţin că din 2009 nu-şi mai acoperă costurile de producţie, ceea ce a dus la dispariţia a peste 150.000 de ferme. Circa 2.000 de membrii ai asociaţiei, veniţi din 14 ţări europene, printre care s-au numărat Germania, Franţa sau Irlanda, au protestat luni şi marţi la Bruxelles pentru a atrage atenţia autorităţilor cu privire la situaţia dificilă în care se află de mai mulţi ani, dar şi pentru a sublinia importanţa “luării unor măsuri eficace de piaţă”. Ei au vărsat, în semn de protest, 15 tone de lapte, adică producţia pe o zi a unei ferme medii.

“Situaţia actuală a producătorilor de lapte europeni este dramatică, deoarece preţul la lapte nu acoperă costurile de producţie, motiv pentru care mulţi fermieri au şi renunţat să mai crească vaci”», afirmă reprezentanţii Milk Board (EMB), o confederaţie de organizaţii de producători de lapte şi sindicate agricole din mai multe ţări europene. Membrii asociaţiei se plâng că primesc în medie 0,27 euro pe litru, în timp ce costul de producţie este de 0,4 euro pe litru. Romuald Schaber, preţedintele EMB, susţine că s-a ajuns la această situaţie din „cauza supraproducţiei absurde şi a presiunii pe preţuri“.

Fermierii români nu au participat la protest, pentru că nu sunt afiliaţi la nici o federaţie şi pentru că interesele lor nu coincid în totalitate cu ale colegilor din Vest: România a reuşit să realizeze abia jumătate din cota de procucţie alocată de UE.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. @Josef Svejk: bai svejk, de pretul imputurilor ai auzit? Pai tu compari laptele din nord america (petrol ieftin ……taxe mici….etc) cu laptele produs in europa (de ex. in ROU la tractor, combina, cositoare….etc folosesc motorina la pretul de ~1.85 $/litruin N-america cat este ? s-au la acest pret cumperi cam un galon ) Chiar daca vorbim de acelasi lucru (lapte) comparam MERE cu PERE.
    @ Guvernantii nostrii: BA VOI VEDETI CUM SE MANIFESTEAZA PRIN EUROPA ? SI CE INTERVENTIE FIRAVA AU AVUT organili? POATE INVATATI SI VOI CEVA? Apropo: ce s-a mai intimplat cu jandarmul ala care la demonstratiile din iarna a lovit ostentativ cu piciorul un OM cazut? A FOST MEDALIAT PT MERITE?
    Guvernul rau de atunci nu mai este, este altul , sau “JOS BASESCU” -credeti ca ajunge?

  2. Pai stai ca ceva nu e in regula aici. Astia zic ca vand de trei ani sub pretul de productie. Pai cum supravietuiesc de trei ani lucrand in pierdere? Nu in ultimul rand, cineva produce totusi lapte la mai putin de 0.27 euro/litru, pentru ca altfel pretul nu ar avea cum sa fie mentinut pe piata.

    In SUA laptele obisnuit e la ~ $1.5/gallon in magazin, adica $0.39/ litru, adica ~ 0.31 euro pe litru. Asta inseamna ca pretul de productie trebuie sa fie pe la ~ 0.15 euro/litru. Laptele organic e ~ $4/gallon, adica la $1.05/litru ceea ce inseamna un pret de productie de ~ $0.52/litru ceea ce insemna ~ 0.42 euro/litru. Sau altfel spus aia care vocifereaza la Brixelles sunt teribil de ineficienti si produc laptele ordinar la pretul la care se produce laptele organic in SUA si Canada, respectiv laptele ordinar il produc de 2.5 ori mai scump ca fermierii americani sau canadieni…

Scrie un comentariu