• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Nicușor Șerban, fermierul care a spart bariera exportului de lapte: Vinde în Bulgaria la un preț mai bun și cu contract pe termen lung

  Roxana Dobre -

  De când piața laptelui din România este în declin, crescătorii de vaci de lapte caută în permanență portițe prin care să vândă pe profit. Un exemplu este Nicuşor Şerban, un fermier din Ialomiţa cu ștate vechi în agricultură.

  Face cultură mare de când se ştie şi are una dintre cele mai moderne ferme de vaci de lapte din ţară, construite pe ”model american”. În cadrul fermei cu animale, care se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, sunt 2.000 de vaci, dintre care 600 sunt pe lactaţie. Nicuşor Şerban a ales să vândă laptele către o companie bulgărească pentru că obţine un preţ mai avantajos.

  „În ţara ajungeam să vând lapte cu 1,28 de lei pe litri, iar acum către procesatorul din Bulgaria vând cu 1,5 lei pe litru“, spune fermierul pentru Capital.

  Bulgarii au cerut laptele românesc

  Fermierul din Ialomița ne-a declarat că livrează lapte bulgarilor prin intermediul Cooperativei Romlacta al cărei președinte este, dar și prin Agricover.

  “Sunt mai mulți fermieri care vând în Bulgaria. Nu există un centru de colectare ci toți cei care livrează în Bulgaria sunt fermieri ai căror vaci produc peste 10 tone lapte pe zi. Toți organizează transporturi, au contracte cu fabricile din nordul Bulgariei. Deci există o relație comercială directă între fermă și fabrica de procesare”, ne-a declarat fermierul.

  El spune că bulgarii au fost cei care au căutat laptele românesc. “Ne-au căutat bulgarii. Avem o strategie bine gândită făcută la comun în Cooperativă dar deocamdată fiecare fermier livrează individual. Nu am ajuns încă la stadiul în care să punem la un loc laptele și să îl vindem din punct de vedere fiscal, al documentelor la comun. Fiecare își face propria factură pe ce livrează dar discuțiile se poartă oarecum spre o strategie în acest sens”, ne-a explicat fermierul.

  Livrează cu propria cisternă

  Nicușor Șerban ne-a mai dezvăluit că în cazul său livrarea se face cu propria cisternă direct în fabrică. “De obicei în trei zile facem două curse. Alți fermieri lucrează cu diverși traderi de lapte sau companii care oferă servicii de transport frigorific cum este Jilăveanu sau altele. Bulgarii au cerut teste de calitate iar relațiile comerciale nu sunt cu nimic diferite față de cele pe care un fermier le are la Danone România, Albalact sau Friesland”, ne-a mai spus fermierul.

  Bulgarii nu s-au ridicat nici cu pretenții absurde privind calitatea laptelui

  Nicușor Șerban povestește că inițial a livrat lapte la Olympus iar drumul pe care îl făcea până la Brașov era mult prea dificil de parcurs decât cel până în Bulgaria.

  “Din punct de vedere ar transportului era foarte dificil iar faptul că nu mai traversăm Carpații pe Cheia ne-a bucurat foarte mult. Și costurile clar sunt mai mici. Plus că și prețul este mult mai avantajos decât cel oferit de procesatorii români. Vorbim și de 4,5 bani în plus pe litru”, mai spune crescătorul.

  Bulgarii nu s-au ridicat nici cu pretenții absurde privind calitatea laptelui. “Au cerut lapte normal adică cu grăsime peste 3,7, și proteină 3,2 care sunt parametri standard. Noi am făcut deja contractul pe un an de zile. Fabrica trimite brânza în alte țări”, ne-a mai precizat fermierul.

  Nicusor Serban

  Nicușor Șerban este prezent în top 100 cei mai puternici fermieri – ediția 2015, unde ocupă locul 36.


  Te-ar mai putea interesa

  Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la conferința Carmistin și AFR: Lucrăm la un program de finanțare de peste 1 miliard euro pentru susținerea producătorilor români de hrană O companie elvețiană investește într-o fabrică de ulei în Zona Liberă Galați Florin Constantin, consultant agribusiness: Noua politică agricolă comună nu mai este dictată de la Bruxelles!

  Ultimele știri

  Încă o mare fabrică de lapte din România și-a închis de astăzi porțile! Cum au ajuns producătorii români doar simpli vizitatori la cel mai mare târg de fructe Secretar de stat din MADR – anunț despre plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară!