• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Luna noiembrie, perioada optimă pentru plantarea zmeurului. Trucuri pentru a obține o producție foarte bună

    Roxana Dobre -

    Luna noiembrie este perioada optimă în care putem planta zmeura, fie că vorbim de suprafețe mici pentru consum propriu sau mai mari. Operațiunea de plantare a zmeurei prin drajoni are loc toamna, după căderea frunzelor, în teren afânat și fertilizat cu 1,5-2 tone de gunoi descompus la hectar.

    Distanțele de plantare sunt de 1,5 metri între rânduri și de 0,8 – 1 metru pe rând. Înainte de plantare, drajonii se fasonează la 20-25 de cm lungime și li se mocirlesc rădăcinile. Ei trebuie să aibă un sistem radicular cât mai bogat.

    plante-zmeura

    După plantare drajonii se mușuroiesc și se scurtează la nivelul mușuroiului

    Pe cât este posibil, zmeura se plantează la minim 100 metri de sălbăticie sau de alte plantații existente, pentru a reduce posibilitatea apariției unor boli sau dăunători. Este recomandat să fie evitate zonele în care au fost cultivate recent roșii, cartofi sau vinete, pentru a se evita ofilirea rugilor.

    Pe teren desfundat, planterea se face în brazde adânci de 30-35 de cm, făcute cu un plug tras de tractor, sau în gropi inviduale. După plantare drajonii se mușuroiesc și se scurtează la nivelul mușuroiului. Fiecare plantă de zmeur plantată inițial emite drajoni din rizom, care ocupă spațiul dintre plantele vecine, formând benzi. Lățimea optimă a acestor benzi este de 40-50 cm.

    Zmeurul are cerințe moderate față de lumină și căldură

    El se pretează foarte bine cu 600-900 mm precipitații anual dar sub 600 mm necesită neapărat irigații. Cere soluri permeabile, fertile, cu maximum 15 la sută carbonat de calciu. Atenție! Dacă în prima săptămână de la plantare nu avem măcar o zi ploioasă, va trebuie să intervenim cu aproximativ 3-4 litri apă pentru fiecare butaș plantat operațiunea repetându-se de două ori.

    După ce planta se va prinde nu va mai trebui intervenit cu apă decât în verile foarte secetoase. Deoarece în România există foare mulți dăunatori este recomandat ca zmeura să fie stropită preventiv.

    plantatie-zmeura-gauri

    Investiția numai pe plante este de maxim 16.000 de lei la hectar

    La un hectar intră între 6000-8000 de plante deoarece zmeura se pune la jumătate de metru. O plantă cu certificat fito-sanitar costă în jur de 2 lei iar asta înseamnă că la un hectar investiția este de 12.000 de lei sau 16.000 de lei, în funcție de densitatea pe care o preferă un cultivator. Se adaugă și cheltuielile cu înființarea culturii, irigare și recoltare. Toată investiția merită dacă ne gândim că ajuns la maturitate zmeurul dă între 6 și 12 tone în funcție de tehnologie iar prețul de vânzare rămâne mare chiar și în plin sezon.

    Materialul săditor trebuie să provină numai din pepiniere certificate sau institute de cercetare

    Este recomandat să vă adresați numai pepinierilor pentru material săditor și să evitați magazinele care nu sunt specializate pe pomicultură pentru că în general plantele sunt importate și nu sunt pretabile în zona noastră geografică. “Chiar și pentru plantațiile de familie, pentru consum propriu este recomandat să se adreseze unei pepiniere din zonă sau după preferințe. Mai mult dacă există posibiliatea ideal este să se și viziteze o pepinieră. Magazinele aduc de obicei material săditor din Ungaria, Franța și se ocupă numai cu comercializarea plantelor. Sunt aduse cantități foarte mari și uneori nici nu sunt ținute în condiții optime. Sau unele sunt deja înmugurite sau uscate”, ne-a declarat Achim Gabriel, proprietar de pepinieră din Călărași.

    Zmeurul trebuie neapărat dirijat pe spalieri

    Zmeurul are nevoie de susținere și trebuie sprijinit pe spalieri cu sârmă sau pe araci. În cazul spalierului, se folosesc stâlpi din beton sau din lemn și 2-3 sârme ca la vița de vie, prima la 60 cm de sol, iar a doua și eventual a treia la 60-70 cm între ele.

    În continuare, îngrijirea zmeurului constă în afânarea solului și distrugerea buruienilor, prin 3-4 prașile superficiale și rărirea drajonilor, în timpul vegetației, 2-3 stropiri pentru combaterea ruginii, valabile doar dacă nu se produce bio, și antracozei – boli care afectează frunzișul. Începând din al doilea an și apoi în fiecare primăvară, înainte de pornirea în vegetație, la zmeur, se elimină tulpinile care au rodit iar cele noi se scurtează la 60-80 de centimetri, după care lăstarii se dirijează pe spalier. Întrucât drajonează putenic și invadează terenul, fiind și foarte rapace, zmeurul nu se cultivă printre pomii tineri.

    În grădina casei, dacă se plantează pentru consum propriu, zmeurul se poate planta pe lângă garduri sau ziduri, separate de resul grădinii prin alei pietruite. Durata plantațiilor este de 10-12 ani.

    Tăierile de întreținere

    Constau în trei operațiuni:
    • Suprimarea de la bază a tulpinilor uscate, începând cu anul 2, care au fructificat.
    • Tăierea, tot la bază, a tulpinilor anuale debile, cu înălțimea sub 1 m, care sunt slab productive
    • Scurtarea cu 10-20 cm a vârfurilor tulpinelor anuale reținute, astfel ca acestea să rămână cu o înălțime de 1, 60 – 1,80 m. Scurtarea puternică a tulpinelor anuale sub 1,20 înălțime reduce considerabil producția de fructe, întârzie înfloritul și coacerea fructelor, deoarecere mugurii micși (de rod) din jumătatea superioară a tulpinilor sunt mai bine dezvolați și pornesc mai de timpuriu în creștere primăvara.

    La un metru liniar de bandă trebuie să fie 18-20 tulpini. Tulpinile din afara benzii se suprimă. Se face și scurtarea vârfurilor slab dezvolatate și lemnul insuficient maturizat, din care cauză adeseori degeră.

    Foto: www.zmeura-mure.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!