• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul terenurilor agricole la final de an 2015. Care sunt județele unde hectarul de pământ ”sare” de 5.000 de euro?

    Roxana Dobre -

    Prețul terenurilor agricole poate varia foarte mult de la o zonă la alta iar valoarea acestora este „dictată” în general de comasare, acces la irigații și legătură cât mai bună la drumurile principale. Agrointeligența a vorbit cu mai mulți fermieri puternici din diferite județe ale României pentru a afla cum a evoluat prețul terenurilor în 2015 și care sunt tendințele unei piețe în care agricultorii se confruntă cu o concurență puternică din partea străinilor. 

    În Călărași, prețurile au crescut spre sfârșit de an

    Liderul Federației Naționale Pro Agro Emil Dumitru este și fermier în Călărași, județ unde, spune el, prețul mediu al terenurilor agricole a pornit la început de 2015 de la 16.500 de lei. Acum, spre sfârșit de an, prețurile au mai crescut însă. “Am cumpărat eu acum două luni cu 16.500 de lei hectarul. Acum am înțeles că a ajuns undeva la 20.000 de lei (circa 4.500 de euro/ha), deci a crescut prețul spre sfârșit de an. Acesta crește dacă suprafața de teren este comasată să zicem undeva la 30 de hectare. Dar se constată că în ultimii trei ani cumva s-au cam stabilizat exploatațiile în sensul în care nu mai există fluctuații”, ne-a explicat liderul Pro Agro.

    El spune că în general persoanele în vârstă încep să vândă dar și moștenitorii de terenuri care sunt plecați din țară și automat nu mai sunt interesați de terenuri. “Cam acestea sunt cele două categorii care vând”, ne-a declarat Emil Dumitru.

    La Bacău, seceta scade prețul terenurilor

    Președintele Asociației Județene a Producătorilor Agricoli – Bacău, ing. Daniel Ciobanu, ne-a declarat că în zona Moldovei media pentru un hectar de teren agricol este de 3.000 de euro.

    Prețul pământului poate ajunge și la 4.000 de euro dacă terenul este bine amplasat față de drumurile naționale, comasat sau cu posibiltăți de irigare. “Faptul că zona este ceva mai secetoasă poate să influențeze prețul. Adică și investitorii au început să țină cont de calitatea terenurilor din zonă, de amplasare, irigații etc. Noi de la început am spus că atunci când faci o medie pe țară este un preț artificial pentru că nu poți compara Bărăganul cu Moldova. Dar oamenii s-au învățat să ceară prețuri mari, aliniate la piață, chiar dacă terenul lor este amplasat departe de silozuri, drumuri naționale”, ne-a mai explicat fermierul.

    La Arad prețul terenului agricol variază între 5.000-6.000 de euro pe hectar

    Președintele Asociației Producătorilor Agricoli – ARAGRA 2008 – Arad, ing. Ioan Andru spune că în anul 2015 nu s-a simțit vreo creștere spectaculoasă a prețului terenurilor ci mai degrabă competiția s-a dat între fermierii care vor să ia în arendă suprafețe de pământ agricol. “În județul Arad prețul terenului agricol variază între 5.000-6.000 de euro pe hectar. Cel mai mare preț plătit în 2015, a fost de 9.000 de euro pe hectar. Terenul a fost cumpărat de domnul Muscă (Dimitrie Muscă, fermier din Curtici n.r). Erau 400 de hectare comasate, tocmai de aceea prețul a fost așa de mare”, ne-a declarat fermierul.

    El spune că terenurile se vând dar nu la o dinamică extraordinară. „Dar fiind că este terenul fărâmițat, adică o parcelă aici, alta dincolo și avem aproape 2 milioane de proprietari de pământ, vânzările sunt destul de numeroase. Dar pentru suprafețe mici. Cu toate acestea într-o lună nu cred că se depășesc 100 de hectare, cel puțin la nivel de județ. Deși a fost un an greu, cu secetă multe lipsuri, nu se simte o influență extraordinară în sensul că agricultorii nu renunță așa ușor la pământ. Eu am în arendă 170 de hectare de pământ și dintre arendași nu cred că mă anunță 2-3 pe an că au oferte să vândă, și aici vorbesc de aproape 100 de oameni de care am pământ”, ne-a mai precizat fermierul.

    În județul Brăila, se simte o dinamică a vânzărilor

    În județul Brăila, fermierul Costică Măcelaru ne-a declarat că terenurile care se vând în suprafețe mici, în funcție de parcelă, la 30-50 de ari merg cam 10.000 de lei pe hectar. Suprafețele mai mari pot ajunge și la 14.000-16.000 de lei pe hectar. Dacă terenul este și irigat deja “sare” de 20.000 de lei pe hectar. “Cel mai scump teren care s-a vândut în zonă a costat 6.000 de euro pe hectar, și din câte știu eu terenul a fost comasat în vreo 160 de hectare. De aici și prețul mare”, ne-a explicat fermierul brăilean.

    El cred că prețul terenurilor este influențat de străinii care vin și cumpără terenuri din țara noastră. “Suntem influențați de această hoardă care ne cumpără pământul țării și probabil fără o politică de protejare a terenurilor, vom ajunge ușor-ușor argații proprietarilor străini. Față de alți ani la noi în zonă s-a simțit o creștere substanțială a vânzărilor de terenuri, mai mult decât dublu”, ne-a mai spus fermierul.

    În Constanța, prețurile nu au înregistrat creșteri spectaculoase

    Președintele Asociației Producătorilor Agricoli Privați de Cereale și Plante Oleaginoase – Constanța, Gheorghe Lămureanu spune că în județ prețul terenurilor variază între 10.000 și 20.000 de lei pe hectar, depinde de locul unde este amplasată suprafața agricolă. “Sunt zone lângă Marea Neagră care se vând mai scump. În zona noastră, cel mai scump teren se vinde cu 4.000-4.500 de euro pe hectar. De obicei prețul mare îl au terenurile care sunt “la șosea”. Cele care sunt mai departe de drumurile naționale sau la care accesul se face greu nu depășesc 3.000 de euro hectarul”, ne-a precizat fermierul din Constanța.

    Acesta spune că în general cei care vând pământ sunt bătrânii care nu îl mai pot întreține și mai puțin tinerii sau cei de vârsta a doua. “Procentul din 2015 este obișnuit la vânzări pentru fiecare an și nici prețul nu am sesizat să se fi modificat prea mult față de ce știu din anii trecuți”, ne-a mai spus fermierul.

    În Ialomița s-a ajuns la 10.000 euro pe hectar 

    Președintele Asociației Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice – Ialomiţa, Nicolae Sitaru, ne-a declarat că o medie înregistrată la nivel de județ este de 4.000 de euro pe hectar. “Cam maxim 4.200 de euro pe hectar este media. Cel mai scump teren s-a vândut cu 10.000 de euro pe hectar dar deja vorbim de suprafețe foarte mari, comasate. Dacă ai terenuri comasate și irigații atunci poți obține un preț bun”, ne-a explicat fermierul. Acestea este de părere că în 2015 tendința pe piața terenurilor a fost “de așezare”, fără a semnala vreo creștere notabilă.

    În Ilfov și Giurgiu, agricultorii își vând cu greu pământurile

    Președintele Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice-Ilfov, Ilie Dan, spune că în județ nu au rămas prea multe terenuri nevândute. Iar cele cumpărate deja sunt lucrate de fermieri care vând foarte rar.

    În schimb, în Giurgiu, județ limitrof cu Ilfov prețul variază între 2.500 și 3.000 de euro. “Nu aș putea spune că este vreo creștere sau scădere în 2015. Prețul este același dar nu prea mai sunt terenuri de vânzare în zonă”, a apreciat fermierul.

    În Teleorman, prețul mediu este de 4500 euro/ha

    Piero Francisci, președintele SC IRAGRI ITAL GROUP SRL din județul Teleorman se ferește să avanseze un preț mediu pentru anul 2015 în ceea ce privește piața terenurilor. Motivul, spune el, este că acesta poate varia foarte mult de la zonă, facilități sau comasare. “Nu aș putea spune, pentru că depinde dacă terenul este intabulat sau nu, este irigat sau nu, este comasat sau nu. Deci eu dacă nu știu mă abțin chiar și de la o medie, pentru că dacă aș vorbi în necunoștință de cauză înseamnă să influențez piața sau orice altă sursă care citește ce am spus eu”, ne-a declarat franc fermierul. Conform unor anunțuri postate pe site-urile online de specialitate, o fermă de 80 de hectare din județul Teleorman –zona Alexandria- se vinde cu 4.500 euro/ha.

    La Mehedinți există zone unde terenurile agricole de vând și cu 1.000 de euro

    Președintele Asociației Producătorilor Agricoli – Mehedinți, Cornel Stroescu, spune că în județ terenurile bune se vând cu maxim 2.200 de euro pe hectar. “La noi se face o diferențiere clară între zona de câmpie sau deal. În județ există o zonă cu teren bun unde avem o medie de 2.000-2.200 de euro pe hectar”, ne-a precizat fermierul.

    El a mai spus că cel mai scump teren din Mehedinți s-a vândut anul acesta cu 3.000 de euro pe hectar. “Terenul era comasat și zona irigabilă. Adică aici vorbim de 20-25 de hectare comasate. Dar avem și zone unde terenul se vinde cu 1.000 de euro. La cumpărare pot spune că s-a simțit o creștere în primăvară, dar nu semnificativă. După aceea tranzacțiile au stagnat pentru că a fost și seceta și investitorii au evitat să cumpere. De obicei proprietarii care vând sunt cei care pleacă din țară și nu se mai întorc”, a mai declarat fermierul.

    În Bărăgan, prețurile la terenurile agricole se variază între 3.700 și 4.200 de euro la hectar

    Președintele Asociației Fermierilor din România, dr. ing. Ștefan Poienaru, spune că în zona Bărăganului unde acesta lucrează pământ, a asistat la o stagnare a prețului probabil, spune el, și din cauza sistemului mai birocratic al legislației de înstrăinare. “Prețurile sunt între 3.700 și 4.200 de euro la hectar. Am mai făcut și noi achiziții și prețul acesta este”, ne-a declarat fermierul.

    În județul Olt, creditarea a crescut artificial prețul terenurilor

    Președintele Ligii Producătorilor Agricoli-Olt, ec. Ilie Popescu, spune că la el în județ un hectar de teren agricol se vinde cu un prețuri între 5000-6000 de lei și 12.000 de lei. “Cea mai scumpă tranzacție a fost de 3.500 de euro pe hectar. Anul acesta am sesizat o creștere a tranzacțiilor de terenuri care cel mai probabil va fi urmată de o perioadă de stagnare. Creșterea a fost datorată faptului că băncile au finanțat foarte mult cumpărarea de terenuri dar cel mai probabil în perioadă acestea vor reduce creditarea. Știu multă lume în județ care a luat credite pentru achiziționarea de terenuri, ceea ce a ridicat artificial prețul acestora. Nu cred că trebuie să ne speriem de străini pentru că cei care au bani vor ferme mari, comasate”, ne-a spus fermierul.

    În Prahova, “speculanții” pot cere și aproape dublu pe un hectar de teren

    Președintele Asociației Producătorilor Agricoli de Cereale și Plante Tehnice – Prahova, Adrian Mocanu spune că piața terenurilor din județ poate varia foarte mult dacă acestea sunt achiziționate direct de la proprietar sau sunt cumpărate de la cei care fac o afacere din asta. “Dacă mergi direct la proprietar prețul este de 10.000 de lei pe hectar în funcție de cât de mare este parcela. Prețul urcă atunci când terenurile sunt vândute de “geambași” de terenuri iar acesta poate ajunge și la 17.000 de lei”, ne-a explicat fermierul prahovean.

    În județul Sibiu, hectarul de teren agricol se vinde și cu 2000 de euro

    În județul Sibiu media unui hectar de teren agricol este de 2.000 de euro, ne-a declarat Marcel Andrei, crescător de ovine. „Prețul poate crește ușor în funcție de amplasarea sau comasarea terenului, dar nu semnificativ”, a mai completat oierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!