• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dilema subvenției speciale pentru sectorul de lapte: De ce au fost excluși de la plată fermierii care au vândut prin cotă de vânzări directe?

    Gabriela Gimbășanu -

    Cristian Lungu, un cunoscut crescător de vaci de lapte din județul Ilfov se arată nedumerit privind modul cum va fi împărțit sprijinul Comisiei Europene pentru sectorul de lapte, dar și care sunt obligațiile care se pun în cârca fermierilor pentru a putea avea acces la această subvenție. Micul fermier se teme că nu cumva, fermieri mici și mijlocii să fie excluși de la plată prin faptul că aceștia își vând laptele prin cota de vânzări directe și nu prin cotă de livrare.

    Ce a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu

    ”Se acordă suma de 8,73 milioane de euro pentru sectorul lapte și produse lactate și 2,37 de milioane pentru cel de creștere a porcinelor. Pentru a primi banii respectivi producătorii trebuie să îndeplinească câteva condiții: să fie înscriși în sistemul cotelor de lapte la APIA, să fie în activitate cu un contract încheiat pe minim 6 luni valabil la data depunerii solicitării cu un cumpărător, cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui iar producția de lapte livrată de beneficiar să fie de minim 5 tone în anul de cotă 2014-2015. Suma aferentă fiecărui producător se calculează de către APIA conform cotei individuale de livrări la 31 martie 2015. Suma aproximativă este de 240 de euro pe beneficiar până în 20 de tone, inclusiv, 12 euro pe tona de lapte livrată în plus pentru cei care au livrat până la 200 de tone și 2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone”, a declarat ministrul Achim Irimescu.

    Fermieri mici și mijloci au fost cei mai afectați de embargou

    Cota de livrare reprezintă cantitatea de lapte pe care un producător o poate livra unui cumpărător de lapte într-un an de cotă, fără ai fi impusă o taxă, pe când cota de vânzări directe înseamnă cantitatea de lapte și produse din lapte pe care un producător o poate vinde direct pe piață, fără a-i fi impusă o taxă.

    ”Cota națională de lapte este formată din cota de livrare și cota de vânzare directă. Noi (fermieri mici – n.r.) ne întrebăm care este motivul pentru care cei care au fost cei mai afectați de scăderea prețului laptelui, în urma instituirii embargoului rusesc, fermierii mici ai căror cantități de lapte nu au mai fost ridicate de procesatori nu sunt introduși în despăgubire, adică nu vor primi nici o parte din cele peste 8 milioane de euro, pe care România le-a primit pentru a compensa pierderile înregistrate pe sectorul laptelui și cei mai afectați au fost fermieri mici și mijlocii”, a declarat pentru Agrointeligența Cristian Lungu, președintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România.

    Cota națională = cotă de livrări + cotă de vânzări directe

    Analizând declarațiile ministrului de la MADR, fermierul ilfovean este de părere că se impune o clarificare a termenilor, întrucât formularea inițială îl face să creadă că ministrul vorbea despre cota de livrări, atunci când a dat citire condițiile pe care un fermier trebuie să le îndeplinească pentru a avea acces la banii europeni.

    ”Așa cum a spus domnul ministru, Achim Irimescu, pentru a face dovada că ai fost afectat de embargou și pentru a solicita sprijinul ai nevoie de cotă de livrări, ori atrag atenția ministrului că, cota națională este formată din cotă de livrări și cotă de vânzări directe. Cei mai mulți fermieri care au avut vânzări directe sunt fermieri mici și mijlocii. Vreau să știu și eu de ce fermieri care au vândut prin cota de vânzări directe au fost excluși de la sprijin”, ne-a mai spus micul fermier.

     

    Cei mai afectați atât de embargou, cât și de scăderea prețului laptelui au fost fermieri mici și mijlocii, nu fermieri mari care au avut contracte în permanență cu procesatorii. Fermieri mari au fost acoperiți de contracte și indiferent de situație cineva a venit și le-a ridicat laptele din fermă. Bineînțeles că îmi pun întrebare, de ce a fost nevoie să facem noi (asociațiile – n.r.) atâtea propuneri de împărțire a banilor, când în realitate banii au fost împărțiți cu mult timp înainte?”- Cristian Lungu, fermier și președintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare