Syngenta, curtată de chinezi: Miza unei tranzacții care ar putea schimba harta alimentară a lumii
agrointeligenta.ro -Începutul de an ar putea aduce o tranzacție cu un impact uriaș pentru cum va arăta agricultura mondială în anii următori. Astfel, presa de business scrie de larg despre cum compania națională de produse chimice din China – ChemChina se dovedește tot mai decisă să achiziționeze pachetul majoritar al gigantului Syngenta.
Potrivit specialiștilor asiatici și nu numai, cu câteva zile înainte de Crăciun, ChemChina ”a plusat” oferta pentru a cumpăra Syngenta, ajungându-se la suma de 472 de dolari pentru fiecare acțiune, ținta fiind un pachet total de 44 de miliarde de dolari, respectiv 70% din acțiunile grupului elvețian. Astfel, ultima sumă oferită de chinezi este cu 20 de dolari mai mare decât oferta refuzată anterior de Syngenta și conține informații privind deschiderea asiaticilor de a acoperi și costurile restului de 30% din acțiuni, precum și alte costuri operaționale.
China, dependentă de importul de cereale
Și, totuși, de ce sunt chinezii atât de interesați să preia grupul elvețian? Nu puțini sunt cei care cred că în spatele acestei posibile tranzacții stă o strategie bine pusă la punct de către statul chinez, care își apără mereu interesele. Astfel, chiar presa de specialitate din această țară consideră că mișcarea are drept scop impulsionarea producției naționale de cereale, iar prin intermediul Syngenta, marea putere asiatică se va afla în poziția de a dezvolta cu succes propriile organisme modificate genetic.
O fuziune între Syngenta și ChemChina ar putea pune capăt ”dependenței” asiaticilor de importul de cereale, în special de orez, grâu și porumb, la care cantitățile provenite din piețe externe au depășit în 2014 cantitatea totală de 100 de milioane de tone. Astfel, China estimează că va avea tot mai mult de cereale, mai ales de grâu furajer, un segment unde OMG-urile pot juca un rol decisiv. De aici s-a născut și intenția guvernului de la Beijing de a investi în biotehnologii: pentru a crește producțiile interne la hectar.
Investițiile în noile tehnologii nu sunt însă o noutate pentru marea putere asiatică, dar acum sunt mai vizibile ca niciodată în cel de-al 13-lea plan cincinal. Primii pași s-au făcut însă în cel de-al 12-lea plan cincinal, când s-au investit 300 de milioane de yuani și s-au cultivat 730 de noi plante modificate genetic, în speță fiind vorba de grâu rezistent la anumite boli, la condiții climatice extreme și cu o producție foarte ridicată.
Se urmărește creșterea producțiilor
Cu rezultate deja dovedite, acum China este decisă să facă pasul următor pentru a-și pune la adăpost siguranța alimentară.
”Dezvoltarea OMG-urilor este cel mai eficient mod de a gestiona nevoia de cereale a Chinei. Aceste semințe sunt singurele care pot susține creșterea de producție de care țara are nevoie”, susține Lu Jialin, specialist în industria produselor chimice.
În prezent, ChemChina este cea mai mare companie de produse chimice din China, fiind deținută integral de stat, astfel că decizia de a achiziționa pachetul majoritar al Syngenta este evident o decizie guvernamentală. Oficialii chinezi sunt convinși că tranzacția va asigura un salt în cercetarea plantelor modificate genetic, propulsând China ca un mare producător de semințe pe acest segment. Astfel, în prezent, cercetarea asiaticilor este în urmă, reușind să obțină recolte abia la jumătatea celor din SUA, situație ce se menține dramatică mai ales din cauză că acum, 50% din piața semințelor din China este reprezentată de companii străine (Pioneer, KWS Corp și Limagrain).
Cuvânt decisiv pe piața OMG
”Dacă tranzacția va reuși, ChemChina va putea îmbunătăți producția națională prin furnizarea pe piața națională a tehnologiilor avansate, deja deținute de Syngenta”, mai susține Lu. Deloc de neglijat, o astfel de achiziție va fi un semnal puternic pe piața mondială întrucât va transforma Syngenta într-un mare jucător pe piața OMG-urilor din China, iar restul companiilor vor urma, cu siguranță, această tendința. Mai mult, odată cu controlul acestui nou gigant pe piața internațională, este clar că influența Chinei va crește, având un cuvânt greu de spus – chiar decisiv pentru ceea ce va însemna pe viitor politica mondială – respectiv legislația în materie de cultură a plantelor modificate genetic.
Syngenta, ofertată și de Monsanto
Anul 2015 a fost marcat de două oferte pe care Monsanto le-a făcut pentru preluarea integrală a Syngenta. Ultima ofertă, de 46,6 miliarde de dolari a rămas fără răspuns din partea board-ului grupului elvețian, iar în prezent americanii analizează oportunitatea de a veni cu o nouă propunere. Totodată, specialiștii de la Bloomberg vorbesc și de posibilitatea ca Syngenta să semneze cu DuPont și Dow Chemical – giganți care au parafat recent o înțelegere pentru fuziune. În această ultimă situație, Syngenta s-ar regăsi într-un grup evaluat la peste 100 de miliarde de dolari, deci, practic, cel mai mare din agribusiness-ul mondial.