Agrometeo 5 – 11 ianuarie: Vremea se îmblânzește. Se anunță precipitații mixte și posibile rafale de vânt care vor spulbera zăpada
agrointeligenta.ro -Meteorologii anunță că perioada 5 – 11 ianuarie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării. Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în majoritatea regiunilor agricole. De asemenea, vântul va prezenta intensificări, local spulberând zăpada. Izolat, vor fi condiţii de formare a poleiului.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -8…6°C, valori apropiate de mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -5…8°C, în aproape toată țara.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -10…5°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. În nordul şi izolat în vestul Moldovei, precum şi în sud-vestul Transilvaniei se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, la culturile de câmp şi pomi-viticole se va menţine repausul biologic în aproape toată ţara. Izolat, la speciile de toamnă înfiinţate în perioada optimă va fi posibilă desfăşurarea lentă şi temporară a proceselor vegetative.
Fenologic, culturile de orz și grâu de toamnă își vor continua formarea frunzei a treia și înfrățirea (10-100%), în toate zonele de cultură. Rapița semănată în epoca optimă se va afla în faza de înfrunzire (6-16 frunze), cu o stare de vegetație a plantelor pe ansamblu bună şi medie.
La nivelul întregii țări, pomii fructiferi și vița de vie își vor menține stadiul de repaus biologic.
Condițiile agrometeorologice prognozate vor permite desfășurarea normală a lucrărilor agricole în câmp (fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi).
Recomandările specialiștilor:
***Continuarea efectuării controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
***Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşaminte pe bază de fosfor şi potasiu;
***Efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.
Foto: www.michfb.com