Analize de piaţă

Cine, ce, cum contează pe piaţa uleiului românesc

Aşa-numitele „mărci proprii“ ale retailerilor îşi consolidează poziţia pe piaţa uleiului, scrie Capital. Peste o treime din vânzările de ulei de gătit erau deja acoperite, anul trecut, de „private labels“ – mai mult decât dublu faţă de 2007

Vremurile grele au făcut ca românii să facă loc, în coşul de cumpărături, unui ulei de care nu auziseră în reclame. Acum, spun cercetările Nielsen, mărcile private ale retailerilor au depăşit, în vânzări, brandurile consacrate de ulei şi ca valoare, şi ca volum. Explicaţia: preţurile acestora, care sunt cu până 20% mai mici decât ale producătorilor care vând sub brand propriu, fac să pălească argumente precum lipsa lor de notorietate ori impresia că ar o calitate mai slabă.

De menţionat că recolta slabă de anul trecut a majorat preţul la kilogramul de floarea-soarelui cu circa 45% faţă de 2011 şi, implicit, s-a scumpit şi uleiul. Concret, dacă în septembrie 2012 o sticlă de un litru costa 5,49 de lei, acum preţul ei a depăşit 7,29 de lei. Chiar şi aşa, românii rămân printre cei mai mari consumatori de ulei din Europa – consumă în fiecare an peste 10 litri de ulei/cap de locuitor, potrivit datelor Gfk -, în topul preferinţelor situându-se cel de floarea-soarelui (peste 90%).

ulei

Mai mult, pe capital.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

 1. cumparati ulei romanesc !…astfel contribuiti la viitorul Romaniei si al copiilor…uitati-va atent pe eticheta..floriol de exemplu e maghiar ca majoritatea uleiurilor…Daca cumparati floriol cotizati direct la economia ungurilor !

 2. e simplu
  cumparati vase adevarate si gatiti fara
  folositi untura pentru rumeneala, e mai sanatoasa
  daca va place prajeala cumparati sau confectionati o baie cu termostat
  pentru salate folositi uleiuri naturale ca slava domnului aveti de unde
  in lumea civilizata uleiul e o sticla (de sticla) care sta la acelasi nivel (de cinste) cu vinul si otetul
  si asa rezolvam problemele de pret, cost, piata,an agricol, evolutie mondiala, galactica…

Scrie un comentariu