Dilema fondului mutual: cine va face evaluarea pagubelor? Ministrul Irimescu: O nouă lege a Fondului, finalizată până în vară
Gabriela Gimbășanu -Așa cum nu de puține ori, ministrul agriculturii Achim Irimescu a declarat că își dorește să avem cât mai repede o lege a fondului mutual care să includă și poziția organizațiilor interprofesionale din sectorul agricol. În acest sens, termenul de depunere a propunerilor înaintat inițial pentru 10 ianuarie, a fost prelungit cu câteva zile, întrucât doar LAPAR a fost organizația care a și-a transmis punctele de vedere până la acel termen.
”Până acum am primit propuneri referitoare la fondul mutual doar de la Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România. De la celelalte organizații profesionale încă nu am primit nimic. Urmează să mai primim un set de propuneri. Trebuie neapărat să facem o trecere în revistă a propunerilor lor și după aceea îi vom invita la o discuție la ministerul agriculturii. Punctele de vedere din partea organizațiilor trebuia să le primim până luni (10 ianuarie- n.r.), dar a ajuns la noi o solicitare pentru prelungirea termenului”, a declarat pentru Agrointeligența Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Cine va face evaluările pentru calamități?
Necesitatea existenței unui fond mutual funcțional s-a resimțit acut în anul 2015 când fermierii români au suferit pierderi însemnate de producție din cauza condițiilor climatice. Tocmai de aceea, un punct important în legea fondului mutual este stabilirea organismului responsabil pentru evaluarea calamităților.
”Am avut deja o primă discuție cu colegii din minister, există un semn de întrebare în ceea ce privește evaluarea pentru calamități. Astfel, referitor la acest punct ce va fi inclus în noua lege a fondului mutual, este foarte important ce vom trece acolo. În prezent ISU este cel care constată pagubele provocate de calamități. În final cred că putem merge în paralel pentru a nu ne bloca cu fondul mutual”, ne-a mai spus ministrul agriculturii.
Este nevoie de un singur fond mutual
Ministrul Achim Irimescu susține necesitatea formării unui singur fond mutual care să reprezinte interesele fermierilor din agricultură și a celor care își desfășoară activitatea în sectorul zootehnic.
”Din punctul meu de vedere avem nevoie de un singur fond mutual pentru că acest lucru permite acumularea unor sume destul de importante, care efectiv pot să ajute membrii să depășească situațiile de criză. Eu mi-aș dori ca până în vară să reușim, împreună cu Parlamentul să cădem de acord asupra noului act legislativ ce vizează fondul mutual”, a declarat pentru Agrointeligența Achim Irimescu.