• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Nu toate PFA-urile plătesc CAS în 2016. Iată cum să afli dacă tu plătești!

  Roxana Dobre -

  Categoria asiguraților obligatoriu în sistemul public de pensii  se referă la persoanele obligate de stat să-și declare și să-și plătească contribuția de asigurare socială în 2016. Înainte de a analiza obligativitatea persoanelor fizice autorizate (PFA) de a plăti contribuția de asigurări sociale (în vorbirea curentă: CAS), este necesar să explicăm niște termeni/ expresii utilizate în textul legii.

  Baza de calcul = valoarea la care aplicăm cota de contribuție, ca să aflăm exact câți lei trebuie să plătim statului.
  Cote de contribuție = procentul pe care îl aplicăm la baza de calcul (art. 138 Cod Fiscal).
  Persoane fizice care realizează venituri din activități independente = în practică, cel mai des întâlnite, formele de organizare de tip PFA/PFI.
  Venit realizat în anul precedent = Venit Brut – (Cheltuieli efectuate în scopul desfășurării activității – CAS).

  În următoarele rânduri, având în vedere un PFA în sistem real, cu activitate completă de 12 luni/an, am încercat să răspundem structurat la următoarele întrebări:
  Cine plătește CAS anticipat, în 2016?
  Cine NU plătește CAS anticipat, în 2016?

  1. Cine plătește CAS anticipat, în 2016?

  Art. 148 din Codul Fiscal indică mai multe aspecte decât simplul calcul al CAS-ului.
  Esența este la alin. (4) care indică condițiile de încadrare în categoria asiguraților obligatoriu în sistemul public de pensii. Expresia “după caz” din prima frază de mai jos substituie un “sau”.
  “Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) şi (2) se încadrează în categoria asiguraţilor obligatoriu în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiţii, după caz:
  a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
  b) venitul lunar estimat a se realiza (…) depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real;
  c) valoarea lunară a normelor de venit, obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 69, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe bază de norme de venit.”
  Deci, dacă, în 2015, lunar, am avut un venit net mai mare de 938 lei, rezultă că în 2016 intru în categoria asiguraților obligatoriu în sistemul public de pensii, deci voi declara și plăti CAS în 2016.
  Sau
  Dacă, în 2016, estimez că lunar, voi avea un venit net mai mare de 938 lei, rezultă că în 2016 intru în categoria asiguraților obligatoriu în sistemul public de pensii, deci, la fel ca mai sus, voi declara și plăti CAS în 2016.

  2. Cine NU plătește CAS anticipat în 2016?

  În primul rând, nu datorează contribuția de asigurări sociale pensionarii și persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale (Art. 150).

  PFA-urile care în anul fiscal precedent (deci în 2015) au realizat venituri sub nivelul plafonului minim de 938 lei, nu datorează plăți anticipate și deci nu au nici obligația de declarare a acestora (Art. 148 alin(8)).

  De asemenea, conform art. 148 alin. (4) lit. c), obligativitatea asigurării în sistemul public de pensii există și în situația în care estimăm un venit lunar mai mare de 938 de lei. Per a contrario, dacă estimăm un venit mai mic decât acest minim plafon, rezultă că nu împlinim condiția de asigurat obligatoriu în sistemul public de pensii, deci nu există nici obligația declarării și plății anticipate.

  Sursa: Avocatnet.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Instalarea Tinerilor Fermieri 2020. Proiectele se depun din 15 iulie, sprijinul maxim – 50.000 euro/fermă! TRANSFORMER – cel mai nou ameliorator de sol! De ce este acest produs UNIC PE PIAȚA DIN ROMÂNIA! Azot în formă lichidă de la Agro-Est Muntenia. Azofol, produsul câștigător pentru plante!

  Ultimele știri

  Incendiu la o mare fermă din România! Pompierii s-au luptat cu flăcările timp peste 24 de ore! Funcționarii APIA, scoși din comisiile de evaluare a secetei. Localizarea parcelelor – o problemă! CADASTRU GRATUIT 2020: Lista cu cele 261 de comune unde încep lucrările de cadastrare!

  Căutare în articole