Hibrizii de tip high-oleic – o tendință în cultura de floarea-soarelui. Produc mai mult, iar prețul la nivel european este premium
Roxana Dobre -Hibrizii de tip high-oleic par să fie un nou trend pe piața culturii de floarea-soarelui devenind din ce în ce mai atractivi pentru agricultori. Diferența față de cultura convențională, linoleică, este dată de conținutul considerabil mai mare de acid oleic, circa 80%, comparativ cu 20% la cei convenționali.
Pentru a aflat ce presupune acești hibrizi, Agrointeligența a stat de vorbă cu Tiberiu Șerbănoiu, inginer agronom în cadrul companiei Syngenta. “Acești hibrizi apar ca noutate deși în portofoliul Syngenta au intrat încă din 2006. Piața nu a cerut și de aceea au stat mai mult în umbră. Dar, odată ce au prins celebritate, adică fermierii au înțeles exact ce sunt și ce rezultate înregistrează au devenit foarte căutați de fermierii care cultivă floarea-soarelui“, ne-a declarat specialistul.
Acesta a dat drept exemplu Franța unde mai mult de 80% din suprafața cultivată cu floarea-soarelui este cu hibrizi de tip high-oleic.
“Acolo s-a făcut mai multă publicitate și pentru că piața a cerut acest tip de hibrizi. Un alt exemplu este și SUA. Ei au avut mari probleme cu obezitate sau bolile nervoase și au înțeles că există o diferență foarte mare între balanța de Omega 3 și Omega 6 care trebuie să fie influențată de factorul extern adică uleiul“, ne-a mai explicat Tiberiu Șerbănoiu.
Fermierii au primit anul trecut și 100 de dolari în plus pe tona de floarea-soarelui
În primul rând, așa cum se poate deduce și din denumire, hibrizii de tip high-oleic au un conținut mare de acid oleic.
“Dacă extrapolăm, la o cantitate de 100 de kilograme de floarea soarelui acesta ar trebuie să aibă 50% doar conținut de ulei. În acest ulei extras există și conținutul de acid oleic. Ce face acesta? Aduce beneficii sănătății. Versus uleiul tradițional, să îi spunem, este mult mai sănătos. Trendul este să mergem spre mai sănătos. Și normele europene încep să prevadă că trebuie să cultivăm floarea-soarelui cu un conținut bogat de acid oleic. Și lanțurile alimentare se îndreaptă mai mult spre sănătate clienților și atunci acest tip de ulei este cerut și implicit și semințele de floarea soarelui au o căutare mult mai mare la nivel european“, ne-a explicat specialistul Syngenta.
El ne-a mai spus că produsul premium oferit pe tona de floarea-soarelui i-a atras pe fermieri și au început în ultimii ani să se documenteze mai mult în ceea ce privesc hibrizii de tip high-oleic și să îi ceară în detrimentul celor convenționali (linoleici).
“În 2015 puteam să vorbim de 100 de dolari pe tonă în plus la floarea soarelui provenită din hibrizi de tip high-oleic. Prețul este la nivel european. În 2016 vedem că se dă puțin înapoi acest preț și se duce spre unul normal. Ceea ce mă face să cred că piața este puțin debalansată poate și de trendul crescător care a dus la un suprastoc. Dar cu siguranță viitorul este al acestui tip de hibrizi“, mai spune specialistul.
Și în ceea ce privește producția este peste cea rezultată de la ceilalți hibrizi, uneori cu 200-300 de kilograme la hectar.
Spațiul de izolare față de cultura convențională, esențial în cazul hibrizilor de tip high-oleic
Există câteva diferențe între cultivarea acestor hibrizi și cei convenționali dar acestea sunt destul de mici. În primul rând contează sămânța, modul în care a fost produsă aceasta pentru că dacă nu ai puritate genetică din start ai anumite influențe negative asupra conținutului de acid oleic.
Foarte important este și spațiul de izolare pentru că dacă avem o solă cu hibrid linoleic lângă una cu hibrid high-oleic albina, care este factorul de polenizare, poate să vină cu polen extern iar polenizând acea sămânță îi modifică caracterul de ulei deci la sfârșit nu va mai avea acel procent de 80 la sută de conținut de acid oleic ci acesta descrește. “Ideal este să existe acest spațiu de izolare. Unele firme recomandă ca distanța să fie de 150 de metri, 200 de metri dar noi credem că, cu cât crește spațiul de izolare cu atât creștem șansele să obținem un produs cât mai bogat în acid oleic pentru că albina ocupa un spațiu destul de mare al polenizării. Nu trebuie să mergem la 1000 de metri distanță dar circa 300 de metri ar fi ideal“, ne-a mai spus specialistul Syngenta.
El afirmă că sunt și factori pe care fermierul nu îi poate controla iar aceștia țin de temperatură și precipitații. “Dar în principal temperatura reprezintă un factor important pentru că dacă în perioada de acumulare în bob temperaturile sunt foarte mari am observat că există influențe negative asupra conținutului de ulei și implicit acid oleic“, mai spune Tiberiu Șerbănoiu.
În ceea ce privesc, bolile și dăunătorii aceștia sunt comuni deși până acum ceva timp se spunea că floarea soarelui high-oleică este mai sensibilă. “Noi, și aici mă refer strict la hibrizii Syngenta, nu recomandăm fermierilor să facă vreo diferență între cele două tipuri de culturi. Investiția la hectar este la fel ca la o cultură convențională“, mai spus specialistul.