• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Schimbările din cererea unică de plată pe 2016, explicate de ministrul Achim Irimescu

    Roxana Dobre -

    Simplificare este cuvântul de ordine pentru depunerea cererii unice pe suprafață în anul 2015.

    Prezent în această seară la Agro TV, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a trecut în revistă care sunt modificările care se vor face la Ordinul nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi.

    Se va reduce numărul de documente care atestă utilizarea terenurilor pentru care se solicită sprijinul financiar. De ce se poate face în 2016? Datorită existenței Registului Agricol și a legislației aferente care obligă utilizatorul de suprafețe de teren agricol în acesta. Nu știu de ce trebuie să mai cerem alte documente. O altă modificare importantă se referă la formele asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră, pășuni, etc nu mai trebuie să prezinte hotărârea adunării generale a asociațiilor privind utilizarea fondurilor. Motivația? Formele asociative au un statut bine determinat prin care asociațiile au desemnat în consiliul de administrație și un președinte cu atribuții legale clare. Al treilea punct extrem de important se referă la faptul că fermierii care dețin parcele pe o suprafață mai mică de 0,1 hectare nesolicitate la plată dar care însumează mai puțin de un hectar, actualmente primesc subvenții doar acei fermieri care au măcar 0, 3 suprafață, nu mai sunt obligați să declare aceste parcele pentru că era dificil de a le identitifica și digitiza. Un alt punct, fermierii vor avea la dispoziție amplasamentul parcelelor cadastrate pentru identificarea mai ușoară a parcelelor aflate în proprietatea fermierului. Deja în acest moment avem cadastrate 3, 4 milioane hectare”, a subliniat ministrul.

    Citiți și: Ministrul Achim Irimescu: Așteptăm aprobarea Comisiei Europene pentru a elimina identificarea fără echivoc

    El spune că vești bune sunt și pentru crescătorii de animale având în vedere că aceștia nu mai sunt obligați să prezinte acele adeverințe eliberate de asociațiile de crescători.

    ”Adeverința atestă calitatea de crescător de animale dar simpla deținere a unei exploatații zootehnice înregistrate în Registrul Național atestă calitatea fermierului de crescător, deci nu trebuie să mai cerem încă o adeverință. Trebuie să precizez că noi am avut o mare problemă la Bruxelles ca să ne justificăm, pentru că nu poți să condiționezi acordarea fondurilor de anumite taxe. Un alt punct important este simplificarea listei de crotalii pentru animalelor care a fost obținut drept de plată în anii anteriori, pentru ANT la bovine, sprijin decuplat sector carne și ANT la ovine și caprine”, a mai arătat ministrului.

    El  a atras atenția că din 2016 fermierii vor fi obligați să folosească doar sămânță certificată. ”Din păcate de multe ori s-a utilizat sămânță din coșar iar performanțele scad substanțial. Avem clar nevoie de performanță dacă vrem să fim competitivi la nivel european. Suntem pe o piață europeană unică și nu trebuie să ne mai mire că vine lapte la preț mic din import și face concurență producătorului național”, a mai explicat Achim Irimescu. Acesta nu a precizat data la care se va finaliza proiectul de modificare a Ordinului 619/2015 sau data la care este estimat ca actul normativ să fie adoptat și să intre în vigoare, subliniind însă că schimbările vor fi valabile pentru anul de cerere 2016.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații