• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Microferma de iepuri de carne – pasiune sau afacere? Un tânăr din Sebeș încearcă să dea răspunsul!

    Gabriela Gimbășanu -

    Afacerea cu iepuri continuă să atragă un număr important de pasionați care investesc în creșterea urecheaților. La pachet cu dorința de a avea cele mai frumoase exemplare vine și dorința de a face profit, iar povestea unuia dintre românii care și-au făcut microfermă de iepuri este grăitoare atunci când vorbim despre situația actuală și potențialul creșterii acestor animale.

    Adrian Comșa are 28 ani și este din Sebeș, județul Alba. A început să se ocupe de creșterea iepurilor încă de când era doar un copil, când a primit cadou o pereche de iepuri comuni și de atunci s-a ocupat de această pasiune, care mai târziu s-a transformat într-o microfermă de iepuri de rasă.

    ”Iepurii mei sunt pe câmp, la o grădină pe care o am amplasată la 4 kilometri de oraș. Fac naveta la câteva zile și merg să văd ce fac iepurii. Mai am câteva exemplare și la casa părintească din Mihalț. Am început să mă ocup de creșterea iepurilor încă de când avem 7-8 ani, când am primit 2 iepuri: masculul mi-a murit și am rămas doar cu femela. Practic, cu mici întreruperi de 20 de ani mă ocup de creșterea lor”, a declarat pentru Agrointeligența Adrian Comșa.

    crescator de iepuri

    A cumpărat 7 rase diferite

    Sebeșanul a pornit inițial cu două exemplare obținute în urma metisării de Uriaș German cu rasă comună, dar în urmă cu patru ani a decis să-și investească economiile în câteva exemplare de rasă pentru producția de carne.

    ”În urmă cu patru ani m-am gândit să ridic pasiunea la un alt nivel și am decis să-mi cumpăr câteva exemplare de iepuri rasă pură. Am început cu o femelă de Uriaș German montată, am mai cumpărat o pereche de Pitici Angora. La puțin timp am mai cumpărat o pereche de Uriaș de Transilvania, una de Fluture German, una de Alb de Panonia, o pereche de Neozeelandezi Albi și o pereche din rasa Californian. Ulterior am făcut ceva metisări. A fost un experiment personal, care are ca finalitate obținerea a cât mai multă carne într-un timp cât mai scurt pentru consumul personal. Cu excepția rasei Angora Pitic, toate celelalte rase le-am cumpărat pentru a vede în cât timp se dezvoltă și cât iau în greutate. Am vrut să văd ce rasă produce cea mai bună carnea, cea mai multă carne și într-un timp foarte scurt, pentru a reduce cheltuielile”, ne-a vorbit tânărul, despre primele rase de iepuri pe care le-a cumpărat.

    350 lei perechea de Uriaș de Transilvania

    Investiția inițială în afacerea cu iepuri nu a fost una deloc mică, astfel că tânărul pasionat de creșterea iepurilor, a plătit, doar pentru o pereche din rasa Uriaș de Transilvania suma de 350 de lei.

    ”Femela de uriaș German nu am cumpărat-o pentru că o aveam la casa părintească. Perechea de Uriaș de Transilvania m-a costat 350 lei, 100-120 lei m-a costat un exemplar din rasa Fluture German, exemplarele Alb de Panonia le-am primit la schimb pentru iepurașii de Angora. În general prețul pentru un adult de rasă, fără certificat, tatuaj sau pedigree pleacă de la 150 lei. Un adult pe care îi iei din piață cu 60 de lei ai șanse să-l reproduci, dar este un iepure de duzină, nu o să scoți niciodată calitate din el. Toate exemplarele au fost cumpărate din România și au fost selectate de mine pentru producția de carne”, ne-a spus Adrian Comșa, cât a însemnat investiția în genetică.

    Efectiv matcă de 16 femele și 2 masculi

    Chiar dacă au fost destul de multe rasele care i-au trecut prin mână, tânărul fermier s-a oprit la două rase de bază Neozeelandezul Alb și Californianul, iar de puțin timp a adus în gospodărie și câteva exemplare de iepuri din rasa Marele Argint.

    ”Am pornit de la un efectiv matcă de 14 iepuri, nu am avut niciodată mai mult. În prezent am un efectiv matcă de 16 femele, din care 4 sunt ceva mai micuțe și încă nu sunt pentru reproducere și am doi masculi. M-am oprit la rasele Neozeelandez Alb, Californian și de două luni am adus în gospodărie și Marele Argint”, a adăugat sebeșeanul.

    iepure rasa de carne

    1.000 lei investiția inițială

    Pentru că activitatea de creștere a iepurilor este mai mult o pasiune pentru tânărul sebeșean, fundamentarea cheltuielilor efectuate în fermă nu a fost făcută cu pixul pe foaie, tocmai de aceea încă nu îi este foarte clar cât a investit.

    ”Nu știu cât am investit până acum nu am făcut un calcul. Poate că cel mai mult m-au costat rasele de iepuri pe care le-am achiziționat pentru că în altceva nu am investit. Terenul unde țin iepuri l-am primit de la bunicul soției, iar cuștile sunt făcute de mine și de bunicul soției, din materiale pe care le-am cumpărat din comerț. Cred că am început cu 1.000 lei, banii din care mi-am cumpărat rasele de iepuri, banii nu i-am dat toți odată, ci pe măsură ce trecea o lună mai achiziționam o pereche și tot așa”, a adăugat tânărul.

    Adulți ajung la 4,5-5,5 kg

    Implicat activ în microferma pe care o deține la 4 kilometri de orașul Sebeș, Adrian Comșa urmărește cu atenție evoluția pe care o au iepuri, ținând un registru în care trece în permanență performanțele de greutate pe care le ating iepurii.

    ”Rasele pe care eu le cresc sunt rase medii, nu sunt rasele uriașe și ajung până la 5,5 kilograme. Standardul de rasă este de 5,250 kg, degeaba ai un iepure mare, obez, pentru că la expoziție ești descalificat. Iepurele trebuie să se încadreze într-un anumit standard dacă urmărești să mergi cu el la expoziției. La mine adulții ajung la 4,5-5,5 kilograme, pentru că până acum nu am mers la nici o expoziție și nu m-a interesat să mă duc cu ei în expoziție. Randamentul puilor la o lună trebuie să aibă 0,5 kilograme, la 2 luni 1 kilogram, la 3 luni 1,7 kilograme, la 4 luni 2,3 kg, la 5 luni 2,8 kg, la 6 luni 3,4 kg și la 7 luni 4 kilograme”, ne-a spus crescătorul de iepuri, care sunt performanțele de greutate pe care le ating animalele de la el din fermă.

    Rezultate mai bune decât standardul de rasă

    Cu modestie, fermierul sebeșan recunoaște că nu deține adevărul absolut când vine vorba de creșterea iepurilor, însă îi place să se mândrească cu faptul că a reușit, cu unele exemplare să depășească standardul de rasă.

    ”Eu am obținut rezultate mult mai bune decât standardul de rasă, cu randamente mult mai bune la creștere. De exemplu: Neozeelandezi la 3 luni au 2,3 kilograme, Fluturele German Albastru a ajuns la vârsta de 8 luni la 5,74 kilograme, Uriașul de Transilvania are 3,2 kilograme la 3 luni. În schimb, la metisare rezultatele au fost și mai spectaculoase: metis de Californian cu Uriaș German, a ajuns să cântărească 3,5 kilograme la 3 luni. Nu știu care a fost norocul meu, dar am mers aproape de randamentul unui iepure uriaș, care pune luna și kilogramul”, se mândrește tânărul fermier.

    Rație furajeră formată din lucernă uscată, orzoaică și vitamine

    90% din hrana iepurilor constă în lucernă uscată, orzoaică și suplimentar fermierul administrează ceva vitamine în apă, cam odată pe lună.

    ”Atunci când femele sunt gestante, în 3 săptămâni le dau 5 zile vitamine și când au pui încă o lună de zile le dau vitamine. Nu am teren agricol unde să produc hrana iepurilor, tot ce folosesc în rația lor cumpăr de la producătorii din zonă. Vând doi-trei iepuri și cumpără lucernă, mai vând câțiva și cumpăr cereale și tot așa. Prin vânzarea iepurilor le asigur și hrana”, ne-a explicat tânărul, modalitatea în care reușește să procure hrană iepurilor, fără a fi nevoit să vină cu banii de acasă.

    Nu este adeptul expozițiilor de animale

    După o experiență de 20 de ani în creșterea iepurilor și 4 ani de când se ocupă de iepurii de rasă, Adrian Comșa nu se simte atras de expozițiile de animale, deoarece este conștient de ce crește în bătătură și nu simte nevoia să-i certifice altcineva calitatea animalelor pe care le deține.

    ”Am participat recent la prima mea expoziție de animale, nu am participat pentru concurs, ci ca și prezentare. Am primit o diplomă de participare, dar eu nu prea doresc să merg cu iepurii la expoziție tocmai de aceea nici nu îi tatuez,i ca să nu fiu tentat să particip. Am o reținere față de expozițiile noastre, pentru că nu îmi doresc să aduc alte boli în gospodăria mea. Dacă ai o afacere contează că iepurii tăi să obțină anumite performanțe la competiții, dar din moment ce eu cresct 90% iepuri pentru consumul personal, am exemplare frumoase și de calitate nu simt nevoia să-mi confirme altcineva ceea ce am în gospodărie”, a explicat sebeșeanul, motivul pentru care nu dorește să meargă cu animalele la expoziție.

    iepurasi de vanzare

    Vinde puii cu 60 lei bucată

    Pentru că nimic pe lumea asta nu este gratis, tânărul fermier reușește să-și întrețină pasiunea din ceea ce produce. Chiar dacă spune că nu vinde niciodată carcasă de iepure, veniturile din această activitate sunt asigurate din vânzarea puilor.

    ”Nu m-a interesat câștigul, scopul nu a fost să obțin profit de pe urma lor, scopul meu a fost acela de a-mi cultiva pasiunea și de a avea carne proaspătă tot timpul pentru familie. Nu vând carne la carcasă pentru că iepuri mei sunt de carne, pun masă musculară și au oasele foarte fine. Așa că prefer să vând iepuri vii, un pui îl dau cu 60 de lei. Dacă aș vinde la kilogram, în cracasă aș ieși în pierdere. La 3 luni un iepure ajunge la 2 kilograme și să obțin 40 de lei pe un iepure în care am investit mâncare pentru a-l îngrășa nu e rentabil. Din punctul meu de vedere este mai rentabil să vinzi puii la 8-10 săptămâni decât iepuri sacrificați. Tot ce nu vând până la 10 săptămâni, intră la mine la îngrășat și îi sacrific pentru consumul familial. Poate că dacă aș produce eu hrana iepurilor lucrurile ar putea sta altfel, așa nu îmi permit să vând la carcasă”, ne-a vorbit Adrian Comșa, despre motivul pentru care a ales să vândă puii în locul carcaselor de iepure.

    Afacere profitabilă cu hibrizi de carne industriali

    Adrian Comșa este de părere că poți să transformi activitatea de creștere a iepurilor într-o afacere profitabilă dacă respecți două reguli de bază: să investești într-un hibrid de carne industrial și să te întinzi atât cât știi că poți să duci, niciodată mai mult.

    ”Când exagerezi și ai prea mulți iepuri, ai și calitate proastă. Dacă vrei să vinzi la carcasă, ceea ce eu nu am făcut niciodată, nu poți vinde un iepure la 21-22 lei kilogramul în carcasă și să-ți scoți investiția, decât dacă aduci un hibrid de carne industrial, care să tragă la cântar, să aibă oasele groase și să cântărească mai mult. Eu cresc doar iepuri care depun masă musculară nu au oase groase și au un randament bun la carne, nu la greutate la cântar”, a explicat fermierul.

    De asemenea, fermierul a precizat și că se poate vorbi de profit din această activitate dacă asta îți dorești cu adevărat. Contează foarte mult și piața de desfacere: unde vinzi, cum vinzi și ce calitatea vinzi? Trebuie să fi un vânzător serios care oferă calitate, pentru că altfel investiția ta poate să se piardă dacă nu asiguri clientelei tale marfă de calitate în mod constant.

    ”Îmi doresc să reușesc să fac pentru iepuri niște cuști ceva mai moderne și mai frumoase decât cele pe care le am. Nu am planuri de macro-afacere, vreau să rămân la stadiu la care sunt și să-mi dezvolt puțin pasiunea, poate să reușesc să obțin și un profit bunicel de pe urma acestei activități. Deocamdată nu îmi permit să visez mai mult decât pot”, a declarat pentru Agrointeligența Comșa Adrian, din localitatea Sebeș, județul Alba.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA pe mieluțe: Animalele – eligibile în baza Registrelor Genealogice Oier: Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!