AFIR renunță la aberația ”arendă pe minim 10 ani” pentru accesarea fondurilor europene prin PNDR
agrointeligenta.ro -Una dintre condițiile aberante care nu au făcut altceva decât să le îngrădească fermierilor accesul la banii europeni din PNDR 2014-2020 a fost cea legată de faptul că, beneficiarul trebuia să depună, odată cu dosarul de finanțare și contractele de arendă care trebuiau încheiate pe o perioadă de minim 10 ani de la data solicitării sprijinului.
Încă din 2015 Agrointeligența a semnalat această problemă care a fost subiect de discuție în cadrul multor conferințe pe teme agricole. După un an în care fermierii au tot solicitat eliminarea acestei condiții, se pare că atât conducerea ministerului Agriculturii, cât și conducerea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-au pus de acord asupra faptului că această prevedere trebuie să dispară din ghidul solicitantului aferent măsurilor de sprijin.
”După știința mea s-a renunțat la cerința de a solicita fermierilor care accesează fondurile europene, contracte de arendă încheiate pe o perioadă de 10 ani. Vorbim de o condiție aberantă, din moment ce în general se încheie contracte de arendă pe 5 ani. Mi se pare că a fost o măsură negândită, dar eu așa am înțeles că se va renunța la ea”, a declarat ministrul Achim Irimescu.
Poziția ministrului Agriculturii este susținută și de directorul general al AFIR Andras Szakal care a subliniat faptul că, grupurile de lucru efectuează modificări în ghidurile solicitantului, în vederea simplificării procedurilor, iar prevederea care în prezent se regăsește în varianta consultativă a ghidului va fi eliminată odată cu finalizarea modificărilor.
”Se va renunța la contractele de arendă încheiate pe 10 ani. Prevederea se regăsește în ghidurile consultative dar se va renunța la ea, pentru că grupurile de lucru pe ghiduri fac modificările necesare. Am avut discuții în acest sens și știu că se va renunța la contractele de arendă încheiate pe 10 ani”, a susținut Andras Szakal, director general al AFIR.