• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier refuzat de trei instituții de credit: ”Nu le pasă că am producție integrată, îi interesează doar cultura mare!”

    Gabriela Gimbășanu -

    Misterioase sunt modurile în care băncile au ajuns să evalueze eligibilitatea fermierilor români pentru creditare. O dovedește pățania unuia dintre fermierii care dețin cele mai profitabile ferme de vaci din România, un om care și-a construit un lanț integrat de producția, exact ceea ce specialiștii numesc ”de la furcă la furculiță”. Și, totuși, chiar și cu rezultate financiare foarte bune, acest producător agricol s-a trezit refuzat de trei instituții bancare unde s-a dus să ceară un credit de 22.000 de euro.

    Cristian Lungu este un cunoscut fermier din județul Ilfov ce se ocupă atât de cultura mare, dar și de integrarea producției prin creșterea vacilor de lapte și mai apoi vânzarea producției prin intermediul automatelor amplasate în București. Față de alți fermieri ce activează în acest sector, ilfoveanul reușește să obțină un venit destul de bun de pe urma acestei activități, mai ales că laptele se vinde direct la consumator la un preț de 3,5 lei. În decursul unui an, profitul obținut de pe urma producției integrate, raportat pe cap de văzuță ajunge la aproape 5.000 de euro. Și, cu toate aceastea fermierul este considerat de bancă ca fiind neperformant, ceea ce aduce cu sine și interdicția de a avea acces la credite bancare.

    A fost refuzat de trei instituții de creditare

    Încurajat de faptul că investiția pe care a efectuat-o recent în achiziționarea unei remorci tehnologice și-a arătat rezultatele imediat, fermierul ilfovean și-a propus ca în acest an să cumpere o mașină de împrăștiat îngrășăminte chimice și o mașină de erbicidat, ambele în valoare de 22.000 euro. Până acum a încercat să obțină un credit bancar la trei bănci, dar a fost refuzat.

    ”Am fost la trei bănci cu dosarul de finanțare și toate m-au refuzat. Vroiam să-mi iau o mașină de împrăștiat îngrășăminte chimice și o mașină de erbicidat. Aceste două utilaje m-ar fi costat undeva la 22.000 de euro. Utilajele urma să le achiziționez de la un dealer de aici, iar banii urma să îi obțin printr-un credit. Asta a fost planul inițial”, a declarat pentru Agrointeligența Cristian Lungu, președintele președintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România.

    A fost evaluată doar valoarea pe care o aduce cultura mare

    Fermierul ilfovean crede că motivul pentru care a fost refuzat a fost acela că banca a evaluat doar valoarea pe care o aduce în fermă cultura mare, fără să ia în calcul faptul că, în ferma lui Lungu vorbim despre o producție integrată, mai exact cultura mare este implicată direct în procesul de obținere a laptelui de vacă.

    ”Am încercat prima data la IFN Agricover, după ce am fost refuzat am mers la Patria Credit și în final am ajuns și la CEC Bank. Toate trei au refuzat să-mi acorde un credit în valoare de 22.000 euro. Cred că sunt neprofesioniști sau au alte interese, pentru că părerea mea este că nu au luat nimic în calcul decât valoarea pe care mi-o aduce în fermă cultura mare. Ori la mine este complet altceva: am zootehnie deci am posibilitatea să aduc plus valoare la cereale și în al doilea rând vând laptele prin automate și obțin un preț foarte bun, încasând bani în fiecare zi. Mai mult, la fiecare din aceste instituții am arătat și că vreau să plătesc lunar”, ne-a spus fermierul.

    I s-a spus că este ”neperformant”

    Cristian Lungu a reușit să identifice o nișă de piață și vinde laptele prin automate, direct la consumator, la un preț de 3,5 lei, iar pentru obținerea unui litru de lapte se cheltuie undeva la 1,8 lei. La un calcul simplu este evident faptul că, fermierul reușește să obțină un profit bunicel din această activitate, estimarea fiind undeva la 5.000 de euro pe an, pe cap de animal, dacă se ia în calcul și producția vegetală pe care o valorifică. Profitabilitatea este mare în condiție în care în mod obșnuit un crescător de vaci de lapte vinde litrul cu 0,80 de bani către procesator. Cu toate aceste argumente, fermierul nu a reușit să convingă banca că este performant.

    ”Toate trei băncile mi-au refuzat creditul pentru că mi-au spus că sunt neperformant. Dacă eu sunt neperformant care îmi produc singur furajele și primesc pentru un litru de lapte 3,5 lei direct de la consumator, dar amărâtul de fermier care vinde la procesator cu 0,80 de bani, mai e performant, acest fermier este atractiv pentru bancă? Aici se vede lipsa de profesionalism, nu am reușit să iau creditul și cred că nu îmi rămâne decât să fac investiții în fermă atunci când se va schimba ceva și în mentalitatea băncilor din România”, a declarat pentru Agrointeligența Cristian Lungu, președintele președintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români