• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2016: Ultima lună în care fermierii pot depune cererea unică fără penalizări!

    agrointeligenta.ro -

    16 mai este data-limită până la care fermierii sunt așteptați la centrele APIA pentru a depune cererea unică de plată pe anul în curs fără a plăti penalizări. După această dată, potrivit directivelor europene, fiecare beneficiar de subvenții mai pot aduce actele până pe 16 iunie, însă va pierde 1% din plăți pentru fiecare zi lucrătoare calculată după 16 mai.

    Până vineri, erau depuse un număr de 442.673 cereri, pentru o suprafaţă de 1.805.472 hectare, adică circa 50% din totalul fermierilor care beneficiază de subvenții în România. Procentul nu este deloc încurajator, mai ales că oficialii APIA au recunoscut într-o conferință de presă că marea problemă este aceea că nu se respectă programările, existând riscul să se formeze aglomerări în ultimele săptămâni.

    Potrivit directorului general adjunct Nicolae Horumbă, situația se repetă în fiecare an în momentul în care fermieri sunt așteptați la APIA din teritoriu pentru a solicita banii europeni. Urmarea firească a nerespectări programărilor este aceea că holurile instituției sunt invadate de fermieri, iar cei mai mulți dintre cei care și-au respectat programarea riscă să aștepte ore în șir, până reușesc să-și încheie socotelile cu APIA.

    ”Nu este ceva nemaivăzut, ne-am obișnuit de atâția ani cu situația în care fermierii nu își respectă programările. În fiecare an avem neplăcerea să constatăm că ei nu respectă programările transmise. Pe de altă parte avem și situații, destul de dese, de fermieri care vin înainte de a fi programați. Pentru anul acesta, până acum nu s-a întâmplat să avem acest gen de situații, dar întotdeauna pe finalul campaniei acesta apar”, a declarat în cadrul unei conferințe APIA Nicolae Horumbă, directorul general adjunct al APIA.

    De departe, însă, cea mai mare problemă este alta: nici până la această dată, APIA nu a început să preia cererile fermierilor din zootehnie – circa 50-60.000 de beneficiari. Mai mult, cei care au animale dar și teren au completat doar parțial cererea unică și vor reveni să o încheie în momentul în care va fi funcțional un modul special care să le înregistreze și animalele. Într-un fel, acești producători agricoli sunt discriminați pentru că le rămâne la dispoziție un timp mai scurt pentru a depune cererea unică, iar autoritățile au anunțat că nu se va putea prelungi termenul de depunere fără penalizări.

    Agrointeligența le reamintește fermierilor că cererile unice se depun fără penalizări la centrele județene sau locale APIA până la data de 16 mai. După această dată se aplică o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare, iar după data de 10 iunie, orice cerere de plată depusă nu mai este admisă la calcul. În schimb în ceea ce privește primirea cererilor pentru fermieri care activează în sectorul zootehnic, aceștia nu își pot depune cererea unică nici acum, modulul fiind încă în proces de testare. Potrivit promisiunilor primite din partea directorului general adjunct în cel mai scurt timp cu putință crescătorii de animale vor putea avea acces la soft pentru a-și înregistra cererile de plată.

    De menționat este faptul că la centrele județene sunt programați fermieri care solicită sprijin pentru o suprafață mai mare de 50 de hectare de teren agricol și la centrele locale, fermieri care solicită sprijin pentru o suprafață mai mică de sau egală cu 50 de hectare.

    În campania 2016 fermieri vor depune o singură cerere, chiar dacă dețin suprafețe de teren în diverse localități sau județe. Pentru înregistrarea cât mai rapidă a cererilor este important ca fermieri să se prezinte la data și ora la care sunt programați la APIA, pentru a utiliza eficient timpul alocat.

    Vă recomandăm câteva articole utile despre depunerea cererii unice pe 2016

    ***Cererea unică 2016: 10 lucruri pe care TREBUIE să le faci pentru a nu pierde nici un euro din subvențiile APIA

    ***Subvenții 2016: Ce modificări aduce cererea unică pe care fermierii o depun la APIA de săptămâna viitoare

    ***Subvenții 2016. Sfaturile APIA pentru fermierii care se pregătesc să depună cererea unică de plată

    ***Cine poate depune cererea unică în cazul pajiștilor permanente – lista documentelor cerute de APIA

     


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații