Cultivarea legumelor: TRATAMENTE care combat MANA ȘI FĂINAREA la roșii, castraveți sau ardei
agrointeligenta.ro -Precipitațiile abundente din ultimele săptămâni, alternând cu temperaturile ridicate au creat, printre altele, condiții prielnice dezvoltării anumitor boli in culturile de legume, boli ce pot afecta calitatea și productivitatea acestora.
Pentru mulți legumicultori, mana este una dintre cele mai frecvente și păgubitoare boli, ce produce pagube majore.
”De exemplu, despre mana la tomate, dar și la cartof trebuie să știti că aceasta este produsă de ciuperca Phytophthora infestans, iar atacul se manifestă pe toate organele plantei: frunze, tulpini, flori și fructe, în cazul tomatelor, iar la cartofi, pe tulpini, frunze și tuberculi. La castraveți, mana este produsă de ciuperca Pseudoperonospora cubensis, iar în acest caz, atacul este întâlnit pe frunze, care se brunifică, se usucă și cad”, atrag atenția specialiștii companiei Alcedo.
Pe lângă mană, și alternarioza, făinarea, fuzarioza, pătarea frunzelor și bășicarea fructelor, veștejirea plantelor sunt alte boli cu care vă puteți confrunta în această perioadă.
Atentie! Specialiștii în protecția plantelor, recomandă ca pentru o eficacitatea mai bună, tratamentele să se efectueze preventiv, înainte de apariția simptomelor de boală. Așadar, în tabelul de mai jos, aveți câteva fungicide, precum și dozele pe fiecare cultură în parte, pentru care este omologat produsul.
Produs | Cultura | Boala | Doza/Conc. |
ALCUPRAL 50 PU | Tomate | Mana (Phytophtora infestans); Alternarioza (Alternaria solani); Basicarea (Xanthomonas vesicatoria); Patarea pustulara (Pseudomonas tomato) | 4-5 kg/ha (0,5%) |
Castraveti | Mana (Pseudoperonospora cubensis); Patarea unghiulara (Pseudomonas lacrymans) | 4-5kg/ha (0,5%) | |
Cartofi | Mana (Phytophtora infestans) | 3 kg/ha | |
Ceapa | Mana(Peronospora destructor) | 4-5 kg/ha (0,5%) | |
Fasole | Arsura comuna (Xanthomonas phaseoli) | 2,5 kg/ha (0,25%) | |
BUMPER 250 EC | Castraveti | Fainarea curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea) | 0,015% (Timp de pauza 18 zile) |
SALVATOR 25 EW (ORIUS 25 EW) | Tomate | Alternarioza (Alternaria solani) | 0,05% |
Castraveti | Fainarea curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea) | 0,05% | |
SULPHUR 80 WG | Castraveti | Fainarea curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea) | 0,3% |
Ardei | Fainarea ardeiului (Leveillula taurica) | 0,3% (3 kg/ha) | |
TOPSIN 500 SC | Tomate, Ardei, Vinete | Fuzarioza (Fusarium oxysporum); Verticilioza (Verticillium dahliae) | 0,07-0,14% (0,5 l solutie/planta, la radacina) |
Castraveti | Fuzarioza (Fusarium oxysporum); Verticilioza (Verticillium dahliae) | 0,07 – 0,14% (1 l solutie/planta, la radacina) |
Citiți și:
Cum poți obține roșii mai gustoase cu ajutorul altor plante din grădină
Soiuri românești de roșii recomandate în cultură de către un cercetător cu experiență