• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea legumelor: TRATAMENTE care combat MANA ȘI FĂINAREA la roșii, castraveți sau ardei

    agrointeligenta.ro -

    Precipitațiile abundente din ultimele săptămâni, alternând cu temperaturile ridicate au creat, printre altele, condiții prielnice dezvoltării anumitor boli in culturile de legume, boli ce pot afecta calitatea și productivitatea acestora.

    Pentru mulți legumicultori, mana este una dintre cele mai frecvente și păgubitoare boli, ce produce pagube majore.

    ”De exemplu, despre mana la tomate, dar și la cartof trebuie să știti că aceasta este produsă de ciuperca Phytophthora infestans, iar atacul se manifestă pe toate organele plantei: frunze, tulpini, flori și fructe, în cazul tomatelor, iar la cartofi, pe tulpini, frunze și tuberculi. La castraveți, mana este produsă de ciuperca Pseudoperonospora cubensis, iar în acest caz, atacul este întâlnit pe frunze, care se brunifică, se usucă și cad”, atrag atenția specialiștii companiei Alcedo.

    Pe lângă mană, și alternarioza, făinarea, fuzarioza, pătarea frunzelor și bășicarea fructelor, veștejirea plantelor sunt alte boli cu care vă puteți confrunta în această perioadă.

    Atentie! Specialiștii în protecția plantelor, recomandă ca pentru o eficacitatea mai bună, tratamentele să se efectueze preventiv, înainte de apariția simptomelor de boală. Așadar, în tabelul de mai jos, aveți câteva fungicide, precum și dozele pe fiecare cultură în parte, pentru care este omologat produsul.

    Produs Cultura Boala Doza/Conc.
    ALCUPRAL 50 PU Tomate Mana (Phytophtora infestans); Alternarioza (Alternaria solani); Basicarea (Xanthomonas vesicatoria); Patarea pustulara (Pseudomonas tomato) 4-5 kg/ha (0,5%)
    Castraveti Mana (Pseudoperonospora cubensis); Patarea unghiulara (Pseudomonas lacrymans) 4-5kg/ha (0,5%)
    Cartofi Mana (Phytophtora infestans) 3 kg/ha
    Ceapa Mana(Peronospora destructor) 4-5 kg/ha (0,5%)
    Fasole Arsura comuna (Xanthomonas phaseoli) 2,5 kg/ha (0,25%)
    BUMPER 250 EC Castraveti Fainarea curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea) 0,015% (Timp de pauza 18 zile)
    SALVATOR 25 EW (ORIUS 25 EW) Tomate Alternarioza (Alternaria solani) 0,05%
    Castraveti Fainarea curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea) 0,05%
    SULPHUR 80 WG Castraveti Fainarea curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea) 0,3%
    Ardei Fainarea ardeiului (Leveillula taurica) 0,3% (3 kg/ha)
    TOPSIN 500 SC Tomate, Ardei, Vinete Fuzarioza (Fusarium oxysporum); Verticilioza (Verticillium dahliae) 0,07-0,14% (0,5 l solutie/planta, la radacina)
    Castraveti Fuzarioza (Fusarium oxysporum); Verticilioza (Verticillium dahliae) 0,07 – 0,14% (1 l solutie/planta, la radacina)

    Citiți și:

    Cum poți obține roșii mai gustoase cu ajutorul altor plante din grădină

    Pătarea cafenie a frunzelor de roșii: prevenirea bolii și tratamente eficiente pentru a salva cultura de tomate

    Soiuri românești de roșii recomandate în cultură de către un cercetător cu experiență

    Tratamente bio pentru cultura de roșii: Stropiri fără chimicale contra manei sau a putregaiului cenușiu


    Te-ar mai putea interesa

    Producția de carne românească de porc a crescut cu 13% în primul semestru. Prețurile, mai mici Cele trei măsuri foarte importante anunțate de ministrul Barbu pentru fermierii români Fermieri atacați cu rachete în câmp, în timp ce recoltau: 12 răniți și 30 de utilaje avariate

    Ultimele știri

    DNA: Președintele ANPC și directorul Paul Anghel – într-un dosar de abuz în serviciu Depozit de legume de 5.000 mp cu fonduri europene. ”Vom dispune de o capacitate totală de 51.500 tone/depozitare frigorifică” Hrana animalelor, din ce în ce mai scumpă. Unii crescători renunță la o parte din efective înainte de a intra în iarnă