• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrostar: Micii fermieri, tăiați de pe lista fondurilor europene destinate grupurilor de producători

    agrointeligenta.ro -

    Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe, Agrostar, cere adoptarea de urgență a unor măsuri fiscale care să-i stimuleze pe micii producători agricoli să adere la Grupurile de producători și, astfel, să poată beneficia de fonduri europene prin Submăsura 9.1 „Înființarea de Grupuri de producători în sectorul agricol”, programată pentru lansare în perioada 30 mai-3 iunie 2016.

    Federația Agrostar avertizează că Ghidul solicitantului pentru această submăsură îi dezavantajează clar pe micii producători agricoli care, nu doar că e posibil să nu primească subvenția prevăzută, dacă se înscriu într-un Grup de producători, întrucât cheltuielile depășesc cuantumul subvenției, dar pot ieși chiar în pierdere și își pot pierde terenurile. Considerăm că această submăsură, așa cum arată Ghidul acum, nu le aduce nici un avantaj micilor agricultori și nu îi stimulează să se asocieze în grupuri.

    “Ghidul, așa cum arată, îi avantajează doar pe producătorii medii și mari. El nu mai poate fi modificat, dar fișa tehnică a acestei submăsuri trebuie modificată fundamental. Micii producători nu au nici un avantaj. Ei vor avea cheltuieli mai decât subvenția pe care o primesc. Ba, mai mult, ar putea ieși chiar datori și astfel își vor ceda terenurile ca să scape de datorii. Această submăsură ar trebui să le dea micilor producători șansa de a se dezvolta și a intra în zona de antreprenoriat”, declară Cristian Găină, consultant pe fonduri europene.

    Printre măsurile pe care le propunem, și care ar trebui discutate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Finanțelor, ar fi ca ferma care obține sub 5.000 de euro să nu fie impozitată și salariul minim pe economiei în agricultură să nu fie impozitat, pentru că nu există garanția obținerii acestuia.

    Iată câteva calcule făcute de Cristian Găină, luând exemplul unui fermier cu SO(Standard Output sau valoarea producției standard) cuprins între 1.000 și 8.000 ( neeligibil la nivel individual în PNDR și care ar trebui să facă parte dintr-un grup de producători pentru a beneficia de subvenții prin submăsura 9.1)

    În cadrul grupului, la 1.000 SO , valoarea subvenției este de 330 euro, în 5 ani. La 8.000 SO, valoarea acesteia, raportată strict matematic, este de 2.640 euro, în 5 ani. Câți ”fermieri” vor valorifica producția INTEGRAL pentru a avea acestă subvenție la comun cu alții?

    – De ce nu, mai avantajos, ar arenda toți unuia dintre ei și ar primi ca fermă mică 15.000 euro sau cu un pic de efort ar ”instala ” un tânăr fermier de la 12.000 SO în sus și ar primi 50.000 euro?
    – Pentru a se fiscaliza ( PFA, II ) trebuie să aibă studii de profil agricol, altă cheltuială etc, sau SRL (alte taxe costuri, declarații) .
    Încerc să mă transpun personal într-un posibil membru de Grup de producători, spune consultantul Cristian Găină, membru care nu are șanse de depunere proiect pe alte măsuri (sub 8.000 SO).
    1.Trebuie să mă angajez la obiectivele Grupului, să mă fiscalizez, deci în esență această activitate se transformă într-un loc de muncă.
    2.Loc de muncă = venit salarial cel puțin minim pe economie, adică 1.250 ron brut (925 net + 325 contribuție angajat + 285 angajator adică tot el!) total 1.535 ron /lună.
    3.În concluzie trebuie să plătesc taxe la bugetul consolidat 610 ron/lună = 36.600 ron/5ani , echivalentul la un curs de 4,5 ron = 1 euro de 8.133 euro/5 ani.
    4.Plaja de venituri din subvenție (raportată matematic mie ca și membru este de 330 euro/5 ani (1.000 SO) – 2.640 euro/5 ani (8.000 SO)

    Punct de echilibru :
    1.Pentru a-mi acoperi doar taxele la venitul minim trebuie să am o exploatație de 24.645 SO cu valorificare integrală a producției;
    2.Pentru a-mi acoperi la venitul minim salarial + taxele asimilate venitului din salariu trebuie să am o exploatație de 62.020 SO cu valorificare integrală a producției;

    “Cui se adreseaza de fapt smasura 9.1?”, concluzionează Cristian Găină.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!