• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un PREȚ CORECT pentru recolta lui 2016: PLATFORMA unde fermierii pot afla COTAȚIILE PENTRU CEREALE ȘI PLANTE OLEAGINOASE

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermierii români nu au în prezent o sursă de informare corectă și completă unde să poată afla, la orice oră din zi, prețul real la care își pot vinde cerealele de pe stoc. De lipsa de informare și lipsa de transparență în formarea cotațiilor profită traderii ce activează pe piața autohtonă. De cele mai multe ori se ajunge în situația în care doi fermieri vecini își vând cerealele la prețuri diferite. Potrivit specialiștilor din domeniul bursier, diferențele de preț între fermieri pot ajunge și la 20-30%.

    10 euro în plus sau în minus la tona de cereale comercializată este suma care poate reprezenta limita dintre profit și faliment. Tocmai de aceea, Bogdan Iliescu, Head of Agriculture Division în cadrul Bursei Române de Mărfuri (BRM), și-a propus să pună la dispoziția fermierilor toate datele de care au nevoie pentru a decide în cunoștință de cauză dacă este indicat să vândă sau dacă ar fi mai bine să aștepte un preț mai bun.

    Citiți și:

    Cum se anunță PREȚURILE LA RECOLTARE pentru rapiță, grâu și porumb? Prognoza șefului Diviziei Cereale de la Bursa Română de Mărfuri

    Fermierii se tem de un sabotaj al prețului la grâu: ”Să nu pățim ca-n 2005”

    Care va fi cea mai profitabilă cultură agricolă în 2016? Bătălia se dă între porumb, floarea-soarelui și rapiță

    ”Zilnic pot să le ofer fermierilor prețuri, trenduri, ce se întâmplă, cum se întâmplă și tot ce se va întâmpla, cum să vândă, de ce să vândă și de ce să nu vândă. Pot oferi genul asta de informații complete, chiar și pe județe sau zone agricole. Pot fi inteligența cenușie a fermierilor, dar până acum nu au apelat la mine, având în vedere că nu fac jocul nimănui, nici al fermierilor și nici al multinaționalelor. Singurul joc pe care îl pot face este să ajut piața românească”, a declarat pentru Agrointeligența Bogdan Iliescu, precizând că a inițiat discuții cu Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) pentru a furniza agricultorilor informații bursiere.

    Platforma cu cotații

    Pentru perioada următoare, Bogdan Iliescu pregătește o platformă unde fermierul român se va putea informa cu cât se vinde grâul sau porumbul în orice zonă din țară.

    Toată platforma pe care eu am gândit-o și pe care o dezvolt cred că va fi definitivată în câteva săptămâni. Fermierii vor fi foarte mulțumiți de faptul că la 1-2 zile vor primi toate cotațiile bursiere la cereale, plus trenduri. Prin intermediul platformei vor fi conectați la vreo 4.000 de firme – eu zic că e suficient pentru a-și trage singuri concluziile și a înțelege ce se întâmplă pe piață”, a mai spus specialistul.

    Bogdan Iliescu spune modest că nu a inventat roata, dar a reușit în timp să-și formeze o bază de date care să-i ofere o imagine de ansamblu despre nivelul prețului, dar și care sunt tendințele.

    ”Am reușit în timp să-mi creez un sistem de informații și primesc date de la Uniunea Europeană, Reuters, Bloomberg, am foarte multe platforme de unde mă informez și toate datele pe care le primesc, le integrez. Îmi vin și informații de la asociații, din teritoriu și așa reușesc să dau prețul real. Prețul nu este format în baza unei păreri personale, totul se bazează pe date reale. De exemplu, pe MATIF (bursa de la Paris – n.r.) prețul grâului este 151 euro/tona, iar la FOB Constanța prețul grâului este 161 euro/tonă. Asta demonstrează că atunci când stabilesc prețul iau în considerare o mulțime de variabile. Totuși există niște corelații, dar există din graficele mele MATIF, în general diferențele de preț între cotațiile bursiere MATIF și FOB Constanța pot fi de 15 euro în plus sau în minus, în funcție de o serie întreagă de variabile și date”, a explicat Bogdan Iliescu.

    Fermierul va fi cel câștigat

    Cel care profită cel mai mult de pe urma lipsei de informare în piață este traderul care îi oferă fermierului un preț situat mult sub nivelul stabilit pentru portul Constanța. Fără un sistem clar de referință, fermierul alege de cele mai multe ori să vândă și în pierdere, numai să încase bani pe recoltă.

    Oamenii trebuie să fie informați, mai ales acum când prețurile sunt la un nivel foarte jos. Fermierii nu au timp să stea pe monitoare și să urmărescă zeci de platforme sau să determine trenduri. Fermierii se ocupă de cultură și fac asta foarte bine. Cel mai probabil atunci când fermierul va fi informat corect, cel care va avea de pierdut va fi traderul. Nu vreau să supăr nici fermierul și nici traderul, dar este bine ca omul, când vinde marfa să știe exact cât trebuie să primească, cât costă azi, mâine sau cât ar trebui să primească peste trei săptămâni”, a declarat pentru Agrointeligența Bogdan Iliescu, Head of Agriculture Division în cadrul Bursei Române de Mărfuri.

    recolta 2016

    Bogdan Iliescu, omul care ”dă” prețul corect

    Prețurile cu care se tranzacționează cerealele în portul Constanța sunt stabilite de Bursa Română de Mărfuri prin intermediul Diviziei Agricultură.

    ”Eu sunt cel care dă zilnic prețul în portul Constanța. Sunt o sursă de informare în special pentru portul Constanța. Prețurile pleacă de la mine pentru că eu dau prețul real. De exemplu, o multinațională cumpără cereale cu 145 și alta cu 150 euro – eu le spun că prețul real în portul Constanța este 165 euro/tona. Pentru a stabili prețul real pentru tranzacționare în portul Constanța studiez toate piețele importante și printr-o multitudine de date stabilesc valoarea reală. Doar din date reale fermierul își poate da seama când este indicat să vândă și când este indicat să mai aștepte. O astfel de informație ar fi extrem de utilă, e mai mult decât ”aur”, a declarat pentru Agrointeligența Bogdan Iliescu de la BRM.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii