• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza agrometeo. Alertă ANM de caniculă și instabilitate

    Roxana Dobre -

    Meteorologii au emis din nou o informare meteo! Aceștia avertizează că în următoarele 2 zile, 1 și 2 iulie, vom avea parte de fenomele meteo diverse pornind de la caniculă și până la ploi și vijelii. În plus, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși, vineri, pragul critic de 80 de unități, local în sud, sud-est și izolat în celelalte regiuni, iar sâmbătă, 2 iulie, în cea mai mare parte a teritoriului.

    Meteorologii avertizează că în următoarele 2 zile vom avea parte de disconfort termic accentuat, caniculă, instabilitate atmosferică.  În intervalul menţionat, vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară în vestul şi în sudul ţării, iar disconfortul termic se va accentua treptat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi, vineri, 1 iulie, local în sud, sud-est şi izolat în celelalte regiuni, iar sâmbătă, 2 iulie, în cea mai mare parte a teritoriului.

     Îndeosebi în zonele de deal şi de munte, mai ales în cursul după-amiezelor şi al serilor, vor fi averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină. Începând de duminică, 3 iulie, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua şi va cuprinde majoritatea regiunilor.

    Caracteristici agrometeorologice

    Gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în sudul și izolat în centrul Dobrogei, nord-estul Moldovei. 

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Pe fondul regimului termic ridicat din aer şi de la suprafaţa solului, ritmurile de vegetaţie la toate culturile agricole vor fi intensificate pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, la culturile prăşitoare se va semnala în continuare ofilirea temporară şi chiar răsucirea frunzelor în orele de amiază, iar la cerealierele de toamnă, coacerea forţată.

    La orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă aflate la maturitatea deplină se vor extinde lucrările de recoltare, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. În restul teritoriului agricol, culturile vor parcurge maturitatea în lapte, ceară şi deplină (10-100%).

    În estul, sudul, centrul şi vestul ţării, rapiţa va înregistra predominant formarea boabelor în silicve (75-100%) şi maturitatea deplină (30-100%), continuându-se totodată recoltarea. Cultura de floarea-soarelui va parcurge fazele de înfrunzire (18-33 frunze), formarea calatidiului (30-100%) şi înflorirea (10-50%), cu o uniformitate şi vigurozitate în general bună şi medie.

    La porumb se vor continua în bune condiţii creşterea aparatului foliar şi apariţia paniculului (20-100%) în majoritatea zonelor de cultură, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se vor semnala înflorirea paniculului şi mătăsirea (10-40%).

    Sfecla de zahăr se va afla la formarea rozetei de frunze, alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful pentru consum, la creşterea lăstarilor laterali (70-100%), înflorirea (10-100%), precum şi formarea/creşterea tuberculilor, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună. Pomii fructiferi vor parcurge fazele de acumulare a substanţelor în fructe, înfrunzirea şi cresterea lăstarilor.

    La soiurile timpurii (cais, cireş, vişin, piersic şi corcoduş) aflate la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea. În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie se va afla la creşterea aparatului foliar şi înflorire, iar la soiurile timpurii de masă se vor semnala formarea şi creşterea boabelor. În zilele fără precipitaţii, condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp (recoltare, erbicidări, fertilizări, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, etc).


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou