• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREȚ LUCERNĂ. Cultivatorii vorbesc despre o cerere mare în piață și de un preț fixat în funcție de calitate

    agrointeligenta.ro -

    Afacerea cu lucernă a fost mult timp ignorată de fermierii mari și mijlocii. Ea s-a dovedit însă mai bănoasă ca niciodată și cu o piață care absoarbe rapid tot ce se produce în fermele românești. Ultima ”lovitură” este deschiderea pieței din China unde contractele negociate vorbesc de zeci de mii de tone de lucernă anual. 

    Agronova este una dintre cele patru ferme pe care chinezii le-au vizitat la începutul acestei luni. Aici, în județul Olt, se cultivă lucernă pe 1.400 de hectare din cele circa 7.000 de hectare în exploatare. Toată cultura este irigată și s-a investit în cea mai modernă tehnologie pentru deshidratat şi balotat lucernă. Cu o astfel de stație se mai pot lăuda în România doar Agricost – în Insula Mare a Brăilei, Maria Trading în Călărași și Interagro în Teleorman, acești jucători fiind, de asemenea, contactați de către chinezi.

    statie lucerna statie pentru deshidratare lucerna

    Am primit vizita delegației chineze la noi la fermă, au văzut culturile de lucernă, stația noastră de procesare și s-au convins că avem cea mai modernă tehnologie, deci le putem oferi lucernă de cea mai bună calitate. Cel mai probabil vom demara colaborarea de anul viitor. În prezent, noi cultivăm circa 1.400 de hectare de lucernă, o suprafață pe care vrem să o extindem pentru că la momentul la care vorbim, avem contracte în Italia, Grecia și Liban, iar pentru jumătate din ce producem avem desfacere pe piața internă, către ferme de vaci sau de creștere a suinelor. Nu se pune problema să nu existe posibilitate de valorificare a lucernei la cum arată piața acum, iar cererea este în continuă creștere”, ne-a declarat Alin Didă, Director Agronova SRL, evitând să facă declarații privind prețul la care ferma sa vinde lucerna în 2016.

    Din informațiile obținute din alte surse însă, am aflat că cererea mare pentru lucernă a influențat anul acesta și prețul. Acesta este fixat mai ales de calitatea lucernei și pornește de la circa 120 de euro pe tonă. În cazul lucernei premium, așa cum vor chinezii și cum se caută și la export, prețul poate atinge 220 de euro pe tonă. Comparativ cu grâul, unde fermierii se plâng acum că s-a ajuns la 47 de bani pe kilogram în județul Dolj, lucerna are un preț dublu (cea procesată, bineînțeles). În plus, sprijinul cuplat anunțat pentru această cultură a crescut la 400 de euro/hectar, pe lângă SAPS -ul de aproape 80 de euro și celelalte scheme de plăți directe la care se poate încadra fermierul.

    În privința producțiilor, dacă se optează pentru unul dintre soiurile autohtone cu potențial productiv ridicat – spre exemplu soiul Teodora, se obține o recoltă de 19-22 tone substanţă uscată/ha în tehnologia intensivă și 10-15 tone substanţă uscată/ha în tehnologia clasică. Teodora este un soi sintetic, producţia de sămânţă nu ridică probleme speciale faţă de celelalte soiuri, produce 600-860 kg/ha sămânţă și are o perenitate bună, de 3-5 ani.

    Citiți și: Oportunitate pentru fermieri: Se deschide calea exportului de lucernă în China

    Citiți și: Lucerna – beneficii duble la cultivare: cerere mare în piață și subvenție de peste 200 de euro/ha

    Citiți și: Cultura de lucernă, noul ”moft” al marilor fermieri sau afacere cu viitor la export?

    Citiți și: Un fermier din Ialomița transformă lucerna bio în granule și făină pentru furajarea animalelor. Afacerea, mai profitabilă decât vânzarea la balot!

    Citiți și: Tehnologia de cultivare a lucernei, planta furajeră care asigură un profit de 1.000 euro/ha

     


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA