• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AMENDĂ pentru țăranii care NU ANUNȚĂ decesul animalelor în TERMEN DE 24 DE ORE

    agrointeligenta.ro -

    Crescătorii individuali de animale care nu anunță autoritățile locale de care aparțin – în speță primăriile, de decesul animalelor pe care le au în gospodărie vor fi amendați, potrivit unui proiect de ordonanță postat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru dezbatere publică.

    Amenda pe care o vor avea de suportat crescătorii individuali pornește de la 100 de lei și poate ajunge la 200 de lei dacă nu sunt anunțate autoritățile administrației publice locale pe a căror rază administrative-teritorială are loc decesul animalelor.

    Crescătorii individuali de animale sunt obligaţi să anunţe în maximum 24 de ore autoritățile administrației publice locale, pe a căror rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor la care se referă prezenta ordonanţă. Autoritățile administrației publice locale vor întocmi, potrivit legii, registre de evidenţă a transporturilor, categoriilor și cantităților de subproduse de origine animală trimise către unitățile de neutralizare. Autoritățile administrației publice locale sesizate informează, de îndată, consiliul județean care anunță în cel mai scurt timp posibil prestatorul de servicii contractat, acesta având sarcina de a transporta cadavrele de animale la unitățile de neutralizare a cadavrelor de animale”, se arată în proiectul de ordonanță.

    În cazul fermelor, acestea au obligația să ia măsuri pentru depozitarea subproduselor de origine animală în ferme sau exploataţii în condiţii care să prevină îmbolnăvirea animalelor, oamenilor sau poluarea mediului, altfel sunt pasibile se sancțiuni de până la 1.000 de lei.

    Actul normativ aflat în dezbatere publică prevede și ce măsuri se impun atunci când nu s epoate face preluarea animalelor moarte pentru neutralizare: ”În localitătile izolate, în care ecarisarea se face cu dificultate, îngroparea cadavrelor este permisă în locuri special amenajate, pe baza autorizării sanitare veterinare şi a autorităților competente privind protecția mediului si este organizată de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor”.

    Conform proiectului, neutralizarea subproduselor de origine animală se va realiza unităţi autorizate sanitar-veterinare şi de către autorități competente privind protecția mediului, în condiţiile legii, si este supusă inspecţiei şi controlului sanitar veterinar, în scopul prevenirii răspândirii de boli la animale şi oameni. ”Organizarea activității de neutralizare a subproduselor de origine animală, provenite atât din unităţile de creştere a animalelor, unităţile de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii sau a altor produse de origine animală, cât si din gospodăriile crescătorilor individuali de animale, se stabilește prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe.

    La nivelul judetelor, consiliile judetene, iar la nivelul municipiului Bucuresti, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, organizează si sunt responsabile pentru desfăsurarea activitătii de neutralizare a a subproduselor de origine animală provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale, având obligatia de a asigura contractual, în condițiile legii, realizarea acestei activităti de neutralizare cu o unitate de ecarisare autorizată conform legislatiei în vigoare” – se mai arată în proiectul de ordonanță pe care îl puteți consulta AICI.

    Agrointeligența vă va ține la curent despre intrarea în vigoare a prevederilor acestui proiect de ordonanță!


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru Agnes Jansen după reportajul Agrointeligența: ”Mă pensionez, dar nu rămâneți fără legume!” Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare