• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recomandarea specialiștilor Pioneer pentru fermieri: Semănați rapița cât mai devreme!

    agrointeligenta.ro -

    Cultura de rapiță a devenit cea în care tot mai mulți fermieri își pun bazele profitului pentru afacerea lor agricolă. Cum nici în 2016, rapița nu a dezamăgit – nici ca preț, nici ca producții, furnizorii de sămânță de pe piața autohtonă se așteaptă ca suprafețele cu această oleaginoasă să crească. La o întâlnire cu agricultorii organizată pe 21 iulie în județul Giurgiu, compania Pioneer a prezentat nu doar cei mai noi și mai performanți hibrizi din portofoliu, dar și câteva sfaturi pentru semănatul rapiței – lucrare pe care specialiștii o recomandă a fi demarată încă de luna viitoare.

    Recomandăm tuturor fermierilor care doresc să cultive rapiță să comande sămânța din timp, mai ales hibrizii foarte căutați cum sunt, în cazul portofoliului nostru, PR44W29, PT234, PT225 – hibrizi care au confirmat pe toate suprafețele cultivate, și să înceapă semănatul în luna august pentru că, așa cum spuneam și anul trecut, ploaia va veni. Sămânța nu pățește nimic dacă stă în sol două săptămâni în condiții de lipsă de umiditate. În condițiile în care câțiva milimetri de ploaie au apărut, germinează și cultura este pe mâini bune. Să semene devreme, cât se poate de devreme”, ne-a declarat Maria Cîrjă, Marketing Manager Hi -Bred Pioneer România și Moldova.

    Pioneer vine și cu soluții pentru fermierii care seamănă mai târziu. ”Pentru ei avem trei produse cu avantajul unei creșteri foarte rapide în toamnă, deci au timp să recupereze vegetativ și să intre pregătiți pentru iernare. Este vorba despre hibrizii PR44W29, PR46W14 și PT200CL, produse care, semănate la mijlocul lunii septembrie sau către sfârșitul lunii septembrie, au timp să recupereze, să acumuleze zaharuri care să le ajute să reziste peste iarnă. Mai exact, cultura la intrare în iarnă trebuie să aibă 8 frunze, rădăcina principală să aibă 8 centimetri, iar diametrul la colet să fie de 8 milimetri. 8-8-8 și suntem siguri că o găsim în primăvară sănătoasă”, mai spune Maria Cîrjă.

    Recomandarea pentru semănatul devreme al rapiței în acest an este întărită de Directorul Pioneer pentru Operațiuni Comerciale România și Moldova, Jean Ionescu, cel care le-a mărturisit fermierilor că este convins că semănatul ”în sec” este cea mai bună soluție pentru a evita problemele în cultură.

    Încercați să semănați în uscat. Nu așteptați ploaia, pentru că este total greșit agronomic. Agronomic este bine să semănați în teren uscat, să aveți terenul pregătit după păioase – după orz sau după grâu, și dacă semănați în jur 25 august și 5 septembrie este perfect pentru zona unde ne aflăm acum (Giurgiu – n.r.). Veți spune că este un risc. Da, este un risc, dar este un risc oricând ați semăna. Noi suntem o companie pregătită și pentru un semănat așa-zis întârziat după data de 15 septembrie având hibrizii dedicați (…) Repet, însă: eu cred în varianta clară pentru semănatul în sec, semănatul timpuriu al rapiței. Nu vă faceți probleme că hibrizii de rapiță Pioneer vor avea probleme cu tija florală – niciodată nu au probleme cu emiterea tijei florale în toamnă. Puteți să semănați și astăzi (21 iulie – n.r.) și nu veți vedea la niciun hibrid Pioneer tijă mai mare de 4-5 centimetri”, i-a asigurat pe fermieri șeful Pioneer.

    Alte recomandări utile au fost făcute și în cadrul prezentării hibridului PT200CL – unul dintre cei mai vânduți a precizat: ”Sacul are două milioane de semințe germinabile și recomandarea noastră este să nu semănați mai puțin de patru hectare dintr-un sac. Mulți seamănă 3-3,5 hectare dintr-un sac – e puțin forțat, dar din punct de vedere agronomic este de înțeles pentru că fiind foarte uscat în perioada semănatului, probabilitatea de răsărire depinde de natură. Nu semănați mai adânc de 3 centimetri rapița pentru că este o mare problemă dacă semănați la 4 centimetri. Sunt cam 35-40% din semințe nu vă răsar”.

    Hibrizii timpurii – soluție pentru a salva producția de atacul putregaiului alb

    La acest moment, cum multe ferme forțează rotația culturilor pentru a avea suprafețe cât mai mari cu rapiță, o mare amenințare a producțiilor este putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) pentru care nu există încă o soluție mai bună decât prevenția.

    Trebuie să aplicăm un fungicid foarte bun în înflorit la rapiță. Când aveți 60% din lan înflorit este ideal să aplicați un produs – și aici pot să vorbesc de Acanto Plus de la DuPont, puteți să îl aplicați în acea fază cu rezultate foarte bune preventive. Curativ, la Sclerotinia nu veți avea nicio șansă. Când a intrat și a fructificat și vedeți acele plante cu culoarea bronzului în lan, pierdeți foarte mult la producție. (…) Aveți așadar varianta de a aplica două-trei fungicide foarte bune dacă forțați rotația și vă mai dau o altă soluție pentru a evita Sclerotinia – care atacă mai târziu – să semănați un hibrid timpuriu așa cum este W29 (PR44W29 – n.r.). Este unul dintre cei mai timpurii hibrizi de rapiță și la care incidența atacului de Sclerotinia este foarte mică pentru că nu poate să îl atingă – își face totul timpuriu și îl recoltați cu atac de Sclerotinia pe el, dar producție foarte mare. Se poate face 5 tone la W29 aplicând tehnologie completă și corectă”, le-a spus fermierilor șeful Pioneer.


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou