• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FOTO-EXCLUSIV: Recoltarea loturilor pentru ZIUA PORUMBULUI. Ce hibrizi și-au dat concursul pentru ediția din acest an!

    Gabriela Gimbășanu -

    Recoltarea oficială! Un prilej de adrenalină și emoții pentru reprezentanții companiilor de semințe care și-au înscris anul acesta hibrizii la cea de-a șaptea ediție a Zilei Porumbului. Evenimentul va avea loc joi, pe 8 septembrie, în localitatea Orezu din Ialomița și este cel mai relevant în privința performanței pe care o oferă hibrizii din piață, cultivați în condiții de fermă și respectând tehnologii identice de cultură!

    Reporterii Agrointeligența s-au aflat astăzi alături de companiile care și-au înscris hibrizii la Ziua Porumbului – ediția 2016, eveniment organizat anual la ferma Elsit a lui Nicolae Sitaru. La cum au fost condițiile anului 2016 – în special lipsa precipitațiilor, rezultatele vor scoate în evidență potențialul real de producție al hibrizilor pentru care s-a aplicat tehnologie identică – pornind de la densitatea de semănat și până la schema de tratamente asigurată de compania Bayer.

    Echipa Agrointeligența a avut onoarea să-i însoțească pe fermierul Nicolae Sitaru și pe reprezentanții companiilor astăzi, la recoltarea hibrizilor. Desfășurarea de forță din ferma ialomițeană a început de dimineață când fiecare reprezentant al companiilor participante la Ziua Porumbului a ajuns la ferma din localitatea Orezu. După ce echipa a fost completă, a urmat mobilizarea în câmp.

    Nicolae Sitaru

    Astăzi am început să recoltăm cele două sole pentru a determina producțiile hibrizilor ce vor fi prezentați la Ziua Porumbului. Am avut un start un pic mai dificil pentru că fiind foarte înnorat, am întârziat cu intratul la recoltat. Până acum, din monitorizări, producțiile înregistrate sunt îmbucurătoare având în vedere anul agricol dificil și faptul că la noi în fermă este al doilea an de secetă. Îi aștept pe toți fermierii la Ziua Porumbului pentru că au ce vedea și cu siguranță nu vor pleca dezamăgiți de la eveniment”, ne-a declarat Nicolae Sitaru, aflat în plin proces de monitorizare a producțiilor înregistrate de companii.

    Ajuns la cea de-a VII-a ediție, evenimentul din orezu, Ialomița, aduce anul acesta în fața fermierilor 14 companii producătoare de semințe și 84 de hibrizi de porumb. În cadrul platformei dedicate au fost repartizate trei loturi a câte 28 de hectare fiecare, două loturi vor fi recoltate în aceste zile, în timp ce un lot va rămâne pentru prezentare.

    ziua porumbului DSC_0014 DSC_0168

    Transparență totală la recoltare

    În sola ce a fost recoltată astăzi, de o parte și de alta s-au aflat două echipe formate din reprezentanții fiecărei companii care au stat lângă cântare și au monitorizat și notat atât producțiile înregistrate de hibrizii lor, cât și producțiile pe care le-a înregistrat concurența, totul într-un proces extrem de transparent. Reprezentanții companiilor au așteptat răbdători finalizarea procesului de recoltat, transmițând din când în când date și către conducerea companiei. În rândul reprezentanților companiei, agitația a fost vizibilă: fiecare era curios să afle cum s-au comportat hibrizii lor în câmp și pe ce loc se poziționează în clasament de anul acesta la Ziua Porumbului.

    Tot pentru transparență și pentru a nu se isca discuții, pe marginile loturilor recoltate a fost semănat câte un lot martor, în așa fel încât să fie înlăturată orice suspiciune cu privire la pierderea producției din cauza furtului sau a semănatului neuniform.

    DSC_0155 DSC_0167 DSC_0012 DSC_0005 DSC_0141

    S-a folosit aceeași tehnologie pentru toți hibrizii înscriși

    În cadrul celor trei sole dedicate Zilei Porumbului, fermierul Nicolae Sitaru a folosit aceeași tehnologie de cultură. Atât prelucrarea solului, cât și schema de fertilizare a fost aplicată uniform pe întreaga suprafață, tocmai pentru transparență și pentru a înlătura orice fel de speculație cu privire la performanța hibrizilor.

    Hibrizii prezenți la Ziua Porumbului

    În ordinea în care s-a făcut semănatul în câmp, pe data de 8 septembrie fermierii interesați de cultura de porumb vor putea vedea în câmp hibrizi aparținând companiilor:

    1. Pioneer: P 9241, P 9537, P 9903, P 0023, P 9911, P 0216;
    2. Limagrain: LG 30315, LG 3350, LG 30369, LG 30389, LG 3490, LG 30500;
    3. Monsanto: DKC 3969, DKC 4351, DKC 4541, DKC 4717, DKC 5141, DKC 5068;
    4. KWS: Kinemas, Konfirmas, Kamparis, Kapitolis, Balasco, Konfites;
    5. Maisadour: DM 3024, MAS 35 K, MAS 40 F, MAS 56 A, MAS 56 E, MAS 70 F;
    6. Donau SAAT: Renoso, Milanno, Dobroto, Ardenno, Danubio, Corasano;
    7. Saaten-Union: Sufesta, Sum 305, Sum 405, Superbia, Sum 402, Sublime;
    8. Procera: CERA 340, CERA 350, CERA 360, CERA 380, CERA 420, CERA 450;
    9. Euralis: ES Sensor, ES Flato, ES Cortes, ES Method, ES Mylord, ES Lagoon;
    10. Caussade Semences: Kamponi, Trilogi, Loubazi, Portile, Basmati, Pincki;
    11. IF Porumbeni: Porumbeni 310 MRF, Porumbeni 360 MRF, Porumbeni 374 MRF, Porumbeni 383 MRF, Porumbeni 458 MRF, Porumbeni 461 MRF;
    12. RAGT: RGT Phileaxx, RGT Lexxtour, RGT Miloxan, RGT Conexxion, RGT Mexxini, RGT Culturexx
    13. Syngenta: Cobalt, Ulises, Irridium, Zephyr, Dartona, Kreon;
    14. AS Hibridi: AS 201, AS 334, AS 44, AS 54, AS 5M11, AS 507.

    Pentru corectitudinea datelor toți hibrizi de porumb au fost semănați la aceeași densitate de 70.000 pl/ha și în afara producției obținute, s-a determinat și umiditatea boabelor la recoltare pentru fiecare hibrid în parte.

    Este important de precizat faptul că întreaga suprafață cultivată pentru Ziua Porumbului se află la neirigat, iar regimul de precipitații din ferma lui Sitaru a fost unul modest. Cantitatea de precipitații totală căzută de la semănat și până la recoltat a fost de 307 l/m². În luna martie au căzut 57 l/m², în aprilie 60 l/m², în luna mai 74 l/m², 101/m² în luna iunie și numai 15 l/m² în luna iulie.


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția? Victorie a fermierilor români în Parlamentul European! Regulamentul SUR a picat la vot!

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte