• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA – document oficial: Ce trebuie să știți despre eșantionul de control din campania 2016

    Roxana Dobre -

    Eșantionul de control de la APIA! O sintagmă care le dă an de an fiori reci fermierilor care știu că odată picați la control rămân ultimii la plată. Agrointeligența este singura publicație care v-a informat că pentru anul 2016 numărul producătorilor agricoli care vor fi verificați de funcționari ai APIA va fi DUBLU FAȚĂ DE ANUL TRECUT!

    Un document publicat postat pe site-ul Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) dezvăluie toate detaliile pe care orice fermier trebuie să le știe de controlul prin teledetecţie (CwRS)!

    Scopul controlului prin teledetecţie este de a verifica, pe un eșantion de cereri, condiţiile în care este acordat ajutorul financiar solicitat în cererile de sprijin. Controlul prin teledetecţie  se realizează pe baza eşantionării cererilor unice de plată pentru controlul pe teren în cadrul anului de cerere 2016. Pentru fiecare parcelă a fermierilor selectaţi la controlul prin teledetecţie pentru care s-a solicitat sprijin, se vor verifica cel puţin :

    -Detectarea caracteristicilor neeligibile (apă, clădire, pădure) şi determinarea suprafeţei eligibile pentru schemele de suprafață prevăzute în OUG nr. 3/18.03.2015, cu modificările și completările ulterioare, incluzând respectarea dimensiunii minime a parcelei;

    -Verificarea utilizării terenului (tipul de suprafaţă agricolă),

    -Verificarea culturilor care fac obiectul plăţilor cuplate;

    -Verificarea culturilor care fac obiectul diversificării;

    -Verificarea caracteristicilor care fac obiectul Ariilor de Interes Ecologic;

    -Verificarea respectării normelor privind Ecocondiționalitatea.

    Pentru a asigura nivelul minim de încredere şi reprezentativitate, vor fi controlate, pe imaginea satelitară, toate parcelele fermierului declarate în anul de cerere 2016 și incluse în perimetrul imaginii iar pentru parcelele neacoperite de imagine se vor realiza vizite la fața locului sau se extrapolează rezultatele controlului în conformitate cu precizările documentului de lucru.

    Activitatea de control prin teledetecţie este structurată pe zone de control ce cuprind un total de 20 site-uri, un site = o zona de 840 km pătrați, suprafață ce poate cuprinde de exemplu două județe. Pentru anul 2016, APIA a decis delegarea controlului prin teledetecţie către un prestator, selectat prin aplicarea legislației naționale în domeniul achizițiilor publice. Prestatorul trebuie să asigure în România locația, resursele umane și materiale necesare desfășurarii activitatii de control prin teledetecție pentru cele 20 de site-uri. Prestatorul CwRS îşi desfăşoară activitatea pe baza de contract subsecvent în cadrul unui acord cadru şi are responsabilitatea efectuării controlului prin teledetecţie şi a livrării rezultatelor acestuia, pentru eşantionul de dosare selectat la control.

    Comisia Europeană a aprobat, pentru Romania, furnizarea a două imagini de foarte mare rezoluţie pentru vizite rapide pe teren (VHR) şi a două imagini de înaltă rezoluție (HR) pentru fiecare zonă de control. Selecția zonelor de acoperire a imaginilor ce vor fi utilizate anul de cerere 2016 a fost făcută de Grupul de lucru privind eşantionarea zonelor de control, constituit prin decizie a conducerii APIA, în conformitate cu documentele emise de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene (CE-JRC) avându-se în vedere condiţiile concrete din România.

    Număr site-uri de controlat (total): 20

    Fermieri controlabili: 150000

    Fermieri în eșantionul de control, număr maxim: 85000

    Suprafață controlabilă (km 2 ): 30000

    Estimarea privind numărul de controale este bazată pe datele rezultate din Campania de control a anului de cerere 2015 dar şi a reglementărilor specificate de documentele de lucru ale CE.

    Există și un eșantion de supracontrol

    Eșantionul de supracontrol pentru fermierii controlați CwRS se va compune dintr-un număr de 100 de dosare controlate de APIA și dintr-un eșantion de 2% din fermieri selectați pentru CwRS, controlat de prestatorul extern QC, controlul calității controlului prin teledetecție. Astfel controlul celor 100 de dosare se realizează clasic pe teren, fără prezența fermierului. La efectuarea controlului se vor avea în vedere parcelele identificate de fermieri în IPA-Online și datele din declarație (aceleași cu cele trimise la prestator pentru realizarea CwRS).

    La efectuarea supracontrolului sunt luate în considerare toate parcelele declarate de fermier. Suprafețele măsurate vor face obiectul confruntării cu rezultatele prestatorului dar și cu cele obținute de funcționarii APIA la foto-interpretarea realizata folosind baza de date a prestatorului CwRS. În acest sens se vor compara shp-urile rezultate în urma realizării controlului de către prestator cu cele rezultate la verificarile realizate de către APIA.

    În condițiile în care se constată erori în rezultatele livrate, APIA, va notifica prestatorul CwRS și/sau QC care are obligația să verifice și să rectifice toate rezultatele în care se regăsește tipul de eroare notificat.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou