• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prognoza meteo pentru weekend: Vreme rece și precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare, la munte

  Roxana Dobre -

  Vreme schimbătoare de la o zi la alta. În unele localități din România au căzut deja primele ninsori iar la munte iarna deja pare să își intre în drepturi. Pentru week-endul ce urmeză, meteorologii spun că vremea se menținere rece pentru această perioadă iar la munte se vor semnala precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă şi ninsoare!

  VINERI

  Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales în cursul zilei şi va mai ploua slab, pe arii restrânse la munte şi în nord-estul teritoriului şi izolat în nord, centru şi sud-est. Pe crestele înalte de munte vor mai fi posibile precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană şi, trecător, în estul ţării.

  Temperaturile maxime se vor încadra între 13 grade în depresiuni şi 22…23 de grade în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între 2 şi 14 grade. În zonele joase de relief, dimineaţa şi noaptea, izolat va fi ceaţă, iar în estul Transilvaniei vor fi condiţii de brumă.

  Pentru fermierii care locuiesc la munte, valorile termice vor continua să crească uşor, vremea se va menţine răcoroasă, îndeosebi dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales în cursul zilei şi va mai ploua slab, local în Carpaţii Orientali şi izolat în restul zonelor montane. Pe creste vor mai fi posibile precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va avea unele intensificări în cursul zilei, dar noaptea, va slăbi treptat în intensitate. Pe văi şi în depresiuni, dimineaţa şi noaptea, izolat va fi ceaţă.

  SÂMBĂTĂ

  Vremea se va menţine răcoroasă în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare îndeosebi în zona montană, dar şi în regiunile nordice, nord-estice şi centrale, unde pe arii restrânse va ploua slab. Pe crestele înalte de munte, trecător, precipitaţiile pot fi mixte. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 15 grade în depresiuni şi 22…23 de grade în Câmpia Română şi Câmpia de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 15 grade.

  La munte, vremea se va menţine răcoroasă. Cerul va avea înnorări temporare şi, îndeosebi în a doua parte a intervalului, va ploua slab, local în Carpaţii Orientali şi Munţii Apuseni şi izolat în restul zonelor montane. Vântul va sufla slab şi moderat.

  DUMINICĂ

  Valorile termice diurne se vor menţine uşor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă. Cerul va avea înnorări temporare şi pe arii relativ extinse va ploua. Ploile vor fi şi sub formă de aversă, posibil însoţite şi de descărcări electrice. Pe creste, trecător, precipitaţiile pot fi mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona înaltă.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  În condițiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de rapiţă și orz de toamnă semănate până la această dată, vor evolua pe ansamblu normal, îndeosebi pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol, procesele de coacere şi maturare ale plantelor vor fi în continuare stânjenite.

  Floarea-soarelui își va definitiva maturitatea deplină (90-100%), totodată continuându-se lucrările de recoltare pe ultimele suprafețe agricole. În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, la porumb se vor continua maturitatea deplină (40-100%) și recoltarea, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar la cultura de cartof se vor înregistra maturitatea deplină şi recoltarea.

  În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi și vița de vie se vor afla la maturarea fructelor/boabelor/lemnului, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, precum şi recoltarea eșalonată a acestora. Culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate până în prezent își vor continua primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire și apariţia primelor frunze), extinzându-se totodată lucrările de semănat.

  Lucrările specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat) se vor desfășura pe ansamblu normal.


  Te-ar mai putea interesa

  Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există Fermierii vor fi despăgubiți cu 3.500-4.000 lei/ha pentru culturile calamitate Vin banii pentru fermieri! Guvernul a aprobat sumele pentru subvențiile ANT vegetal și zootehnie Fermieri sunați de APIA să își deschidă conturi noi pentru a încasa cei 100 euro/ha Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04

  Ultimele știri

  Prezentatorul TV Dan Negru, intrigat de prețul urzicilor românești. Val de comentarii pro și contra Fermieri obligați de APIA să dea subvențiile înapoi, altfel vor fi executați silit Prețul rapiței a scăzut cu 30 euro/tonă de la începutul anului. Recolta 2024 – un preț mult mai bun Ultima strigare pentru sămânța de mazăre. Prețurile pe tonă au crescut la nivel mondial Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE