De unde puteți cumpăra sămânță de grâu Ciprian și la ce preț
agrointeligenta.ro -Grâul Ciprian este un soi românesc care și-a câștigat în țară și în străinătate titlul de ”campionul” conținutului de proteină în boabe. Munca cercetătorilor de la Stațiunea de Cercetare și dezvoltare Agricolă Lovrin – județul Timiș, acest grâu autohton este tot mai căutat de fermierii din țara noastră. Agricultorii ne-au scris pe adresa de mail a Agrointeligența – www.agrointel.ro solicitând informații suplimentare despre modul cum pot achiziționa semințe de grâu Ciprian bază, așa că publicăm informații complete despre prețul și locul unde găsiți sigur sămânță din acest soi cerealier.
Sămânța bază din soiul de grâu Ciprian este comercializată și în această toamnă în mod direct de către Stațiunea Lovrin. Se vinde la sac de 40 de kilograme la un preț de 1,7 lei kilogramul fără TVA, iar prețul final al unui sac este de 74 de lei (TVA de 9% inclus). Specialiștii stațiunii precizează că sămânța este tratată cu fungicid.
Citiți și:
CIPRIAN – Soiul românesc de GRÂU care a bătut RECORDUL de PROTEINĂ la un test în Bavaria
Soiul de grâu Ciprian nu se dezminte: 37,2% GLUTEN și 15,5% PROTEINĂ
Alături de soiul Ciprian, pentru înființarea culturilor de toamnă, fermierii mai pot opta și pentru soiul de grâu Alex – tot bază, la care prețul fără TVA este de 1,5 lei pe kilogram, iar sacul de 40 de lei cu TVA de 9% inclus are prețul de 62,20 de lei. Și această sămânță este tratată cu fungicid.
Principalele caracteristici ale soiului Ciprian (sp. Triticum aestivum L. ssp vulgare, varietatea erythrospermum)
Soiul de grâu de toamnă Ciprian este un soi semitimpuriu.
Prezintă rezistență bună la iernare, mijlocie la cădere, secetă, arsiță, rugină brună, încolțirea în spic și la făinare.
Sensibil la septorioză și la înnegrirea spicelor.
Perioada de vegetație este de 236 zile.
Înălțimea medie a plantei este 82 cm, portul la înfrățire fiind semierect.
Spicul este de culoare albă la maturitate, dens,formă piramidală, aristat, cu ariste lungi la vârful spicului iar bobul este de culoare roșie
Caracteristicile de calitate ale bobului: conținut în proteină brută de 13,9 – 15,9% (în condițiile de test din Germania s-a obținut și 17,3%), conținutul de gluten 32,2%-36,8%, duritate 52%
Face parte din clasa de calitate B1, indicele de sedimentație (Zeleny)-50-65ml.
Soiul a înregistrat o producție medie în anul agricol 2014-2015 în condițiile zonei Banatului de 7.210 kg/ha cu o masă a 1.000 de boabe de 45,4 g.
Soiul de grâu Ciprian se recomandă a se cultiva zona de câmpie din sudul și vestul tării.
Pentru mai multe detalii, vă recomandăm să luați legătura direct cu Petru Rain, reprezentant al Stațiunii Lovrin la tel. 0722.358.249 sau 0256/381.401.