Sistemul de irigare prin picurare la cultura de porumb. Experiența inginerului Cristinel Brânză de la Agro Hagiu Brăila
agrointeligenta.ro -Sistemele de irigare prin picurare nu sunt o noutate în România, însă în cultura mare, până recent, puțini sunt agricultorii care s-au aventurat să facă astfel de investiții. În mare parte pentru că cei care irigă pe suprafețe mari se folosesc de vechile instalații de udare sau au apucat să cumpere ”liniarele”, abia acum, o parte din cei care mizează pe culturile irigate iau în calcul și ”picătura”.
Inginerul agronom Cristinel Brânză conduce ferma Agro Hagiu din județul Brăila și în jurul localității Viziru, lucrează an de an circa 1.000 de hectare. Mărturisește că 2016 a fost de departe cel mai secetos pe care și-l amintește și i-a adus mari probleme cu apa care s-a evaporat de la sistemele liniare de irigat.
”Picătura” – instalată la loturile semincere de porumb
”Ferma noastră lucrează circa 1.000 de hectare. Am început să îi punem bazele din anii 2000 și în permanență am căutat să ne adaptăm și să urmărim ce este nou în agricultură. Jumătate din suprafața lucrată de noi este alocată loturilor de hibridare cu diferite firme – Pioneer, Monsanto, Caussade Semences și mai ales pe cultura de porumb. Nu doar cultura de porumb a fost în atenția noastră pentru semințe, ci și floarea-soarelui și cerealele. Aici în Bărăgan terenul este foarte bun, ne-am bucurat că avem terenul comasat, însă avem mai mereu secetă. Au fost și ani mai puțin secetoși, însă în general problema noastră este irigatul. De la început am avut sistemul de irigat vechi – cel pe care îl știe toată lumea, din anii 70 pe acele conducte, dar pe parcurs ne-am adaptat pentru culturile noastre, că au o desime foarte mare, și să abordăm o altă tehnologie de irigat, noi irigând nu doar cultura de porumb, ci și culturile de legume și pepenii”, a declarat ing. Brânză echipei Agrointeligența – www.agrointel.ro care l-a vizitat la ferma sa din județul Brăila.
Fermierul s-a arătat foarte mulțumit de experiența avută cu sistemele de irigare prin picurare pe care le-a folosit pentru prima dată. Le-a avut montate pe 5 hectare de porumb de sămână, pe 5 hectare de ceapă și pe 5 hectare de pepeni. Și a putut să facă diferența între ce a recoltat de sistemul de irigat pe care l-a folosit până acum și cel cu picătura pe care l-a achiziționat de la Netafim. De departe, cea mai mare satisfacție a avut-o la porumb.
”La porumbul pe care l-am recoltat pe suprafața pe care o vedeți și care a fost pentru sămânță Pioneer, densitatea pe care am avut-o a fost de circa 90.000 de plante la hectar, poate chiar 100.000. Avem la alte firme până la 115.000-120.000 de plante. așa că am urmărit să asigurăm necesarul de apă al plantelor”, explică fermierul, vorbind apoi și despre diferența pe care a avut-o la producțiile pe care le-a obținut folosind diferite sisteme de irigat: ”Nu am crezut că o să fie diferențe așa de mari. Pe suprafața unde suntem, diferența a fost în jur de 16 tone de știuleți – specific de știuleți, s-au făcut în zona cu picătura Netafim, iar în celălalt sistem pe care l-am avut cu liniare, producția a fost în jur de 11 tone. În toți anii – și sunt de 20 de ani în acest sistem de cultură cu sămânță Pioneer, nu am avut așa o producție bună. Este adevărat că sunt hibrizi diferiți, dar nu am avut niciodată o producție așa de mare la porumbul Pioneer și la nici o altă firmă”. Ing. Cristinel Brânză a dorit să specifice și că suprafețele pe care a făcut comparația au fost abordate cua ceeași tehnologie, tocmai pentru ca, la final, să poată să analizeze corect performanțele cu ”picătura”.
”Prin celălalt sistem de picurare, fiind arșița foarte mare anul acesta – nu cred că am mai avut așa un an greu, s-a pierdut prin evaporare, mai ales la nivelul solului, în timp ce la sistemul prin picurare, apa nu s-a irosit. Apoi, că și această problemă este importantă, am văzut că la picătură, proliferarea bolilor s-a făcut mai puțin decât pe restul suprafețelor”, a mai vorbit fermierul.
Despre instalarea sistemului de irigare prin picurare, Cristinel Brânză spune că s-a făcut cu personalul fermei, asistat de specialiștii Netafim: ”Începutul semănatul s-a făcut pe 8 aprilie – foarte devreme. Sistemul de picurare a fost fixat la 7-8 frunze din ce îmi amintesc și inițial mi-a făcut impresia că este o muncă elaborată, dar treaba s-a dovedit rapidă. Pentru cele cinci hectare, toată instalarea a durat câteva ore”. În afară, evident, de economia de apă, alte avantaje majore ale irigatului cu picătura la ferma Agro Hagiu au fost economia de motorină și cea de personal care nu a mai fost necesar pentru ”urmărirea” sistemului, acesta fiind acționat automat, de către o singură persoană.
După recoltare, sistemul de irigare prin picurare a fost strâns și va putea fi folosit și în anii următori pentru cultura de porumb sau pentru alte culturi agricole de la Ferma Hagiu, care a decis ca în urma experienței cu ”picătura” să extindă de anul viitor suprafața irigată prin această tehnologie
Cât costă un sistem de irigare prin picurare
Costul unui sistem de irigare prin picurare variază și este stabilit în funcție de tehnologia pe care fermierul alege să o folosească. Sistemul de irigare prin picuare la suprafață – pentru că se poate pune ”picătura” și subsolier, este compus din mai multe linii de picurare flexibile, amplasate, de regulă, în benzi de 1,4 metri distanță și care sunt astfel construite încât să asigure irigarea a două rânduri de plante.
”Costul unui sistem de irigare prin picurare de suprafață variază între 1.700 euro și până la 2.000 euro/ha în funcție de automatizarea pe care o dorește clientul. Când vorbesc de automatizare mă refer la faptul că, dacă electrovanele sunt manuale este un cost și dacă pleacă toate dintr-un controller este un alt cost”, declara în cadrul unui eveniment Dekalg Bogdan Zainea, specilistul companiei Netafim.
Investiția se amortizează în 2-3 ani
În ciuda faptului că, la prima vedere costul investiție pare destul de ridicat, la un calcul simplu se poate vedea că, la o producție medie de 15 tone/ha realizată după înființarea sistemului de irigare prin picurare, recuperarea investiției prin valorificarea plusului de producție se face în 2-3 ani.
”Dacă luăm un calcul o producție medie la porumb de 7 tone/ha la neirigat și punem o producție medie de 15 tone/ha pe care o aduce irigarea prin picurare, avem o diferență de 8 tone/ha. Să zicem că primiți un preț mediu de 120 euro/tona de porumb. Rezultă că, în fiecare an ai un supliment de 960 de euro, adus de plusul de producție datorat irigării. În cinci ani vei încasa 4.800 euro în plus, pentru o investiție de numai 2.000 euro/ha. Practic, investiția în sistemul de irigare de suprafață se amortizează în 2-3 ani. Nu știu câte echipamente sunt în fermă și care se amortizează în 2-3 ani”, a vorbit specialistul, despre termenul de recuperare al investiției efectuate.
Sistemul este făcut să reziste 10-12 ani fără reparații
Această tehnologie de irigare prin picurare utilizată la cultura mare este apărută recent pe piața românească, dar compania Netafim deține această tehnologie de mai bine de 30 ani, fiind larg utilizată în tări precum: Statele Unite ale Amercii, Franța, Israel etc.
”Este important de menționat că în primul an oferim asistență, noi facem instalarea, adică supervizarea la instalare, trimitem oameni care se asigură că întreg sistemul este instalat corespunzător. La sfârșit tot noi vă oferim echipamentului cu care faceți colectarea sistemului de irigare prin picurare. Deja în anul al doilea an, dacă vreți să mergem mai departe cu investiția, echipamentul respectiv poate fi cumpărat și poate fi folosit în fermă”, a spus specialistul Netafim.
Specialiștii vă oferă planul de irigare și fertilizare
Planul pe hârtie al sistemului de irigare prin picurare începe cu efectuarea analizelor de sol și cele pentru apă, pentru a stabili care sunt nevoile specifice ale fiecărei ferme. Aceste date îi ajută pe specialiștii de la Netafim să stabilească planul de fertilizare și irigare pe care fermierul trebuie să-l respecte.
”Când facem planul de irigații luăm în calcul și evapotranspirația, adică calculăm în fiecare zi care este nivelul de evaporare a apei. Astăzi avem o evapotranspirație cam de 4-5 mm. Când iau în calcul care este necesarul de apă pe care trebuie să-l asigur și iau în calcul că trebuie să livrez 4 mm/ m², la care se adugă ce se evaporă, totul ori 10.000 m², totul se traduce în faptul că trebuie să asigur 40.000 litri, ceea ce se traduce în 40 m³. Asta nu înseamnă că în fiecare zi trebuie să irigi 40 m³, nicidecum. Totul se stabilește în funcție de precipitații și de sol. Noi vă dăm planul de fertilizare și de irigare pentru terenul dvs”, a explicat Bogdan Zainea.
Poți verifica dacă fertilizarea a fost făcută corespunzător
Sistemul complet de fertilizare oferit de compania Netafim este prevăzut și cu un sistem de monitorizare care îți indică exact ce cantitate de fertilizant a fost aplicat odată cu norma de udare. În acest fel sunt evitate situațiile în care cantități importante de fertilizanți sunt ”sustrase” în loc să ajungă acolo unde este nevoie de ele, adică la rădăcina plantelor.
”Echipamentele pe care noi le furnizăm sunt doatate cu apometre, cu un sistem foarte simplu de fertilizare care vă conferă avantajul de a verifica angajatul dacă întradevăr a irigat, dacă întradevăr a folosit fertilizant, pentru că avem și un control pe chestia asta. Plus că sunt anumiți senzori pe care îi folosim și chiar tensiometre, care ne arată dacă există tensiune în sol și apa s-a scurs, în așa fel încât să știm când trebuie să irigăm și câd nu trebuie să irigăm. De multe ori vedem la suprafață că este irigat, dar la adâncime e nevoie de apă, acești senzori ne ajută să stabilim asta”, a precizat specialistul.
Asistență tehnică pentru lucrările aferente unui puț forat și obținerea avizelor necesare
Sursa de apă reprezintă cea mai importantă verigă a întregului sistem de irigare, tocmai de aceea partenerii cu care compania Netafim colaborează le pot oferi fermierilor tot suportul necesar pentru forarea unui puț, de la avize, autorizații și până la mâna de lucru și pompele care asigură extragerea apei și introducerea ei în sistemul de irigare.
”Avem parteneri cu care lucrăm pe partea de puțuri forate și pentrru obținerea avizelor necesare. Totul însă este contra cost. Ai voie să faci un puț forat până la 60-70 metri și sunt anumite zone în România, unde datorită faptului că nivelul de apă este foarte redus, cei de la Apele Române interzic construirea unui puț forat pentru că în acele zone trebuie să se păstreze rezerva de apă pentru populație. Consultantul care vă face documentația, știe de la început dacă în zona respectivă poate sau nu, să vă obțină autorizația. Autorizația, împreună cu forajul și cu dotarea cu pompe este făcută de partenerul nostru. Dacă faceți un puț forat este foarte important să luați toate serviciile complete. De menționat este faptul că, pentru apa consumată la irigații se plătește la Apele Române suma de 54 lei/1.000 m³”, ne-a declarat Bogdan Zainea, specialistul companiei Netafim, cea care își propune să furnizeze fermelor românești soluții de irigații prin picurare.