PREŢUL CĂPŞUNILOR VA EXPLODA! MOTIVUL – STRÂNS LEGAT DE ROMÂNIA!
Roxana Dobre -Preţul zemoaselor fructe produse de căpșuni sunt la un pas de a exploda, iar motivul este unul în strânsă legătură cu România și situația la nivelul Uniunii Europene! Astfel, prețul căpşunilor din Marea Britanie ar putea creşte cu mai mult de o treime dacă statul nu poate asigura accesul muncitorilor europeni după Brexit, avertizează fermierii, în contextul în care cei mai mulţi lucrători sezonieri vin din Polonia, Bulgaria şi România, potrivit The Guardian.
Munca în Marea Britanie, mai puțin atractivă pentru lucrătorii sezonieri în agricultură. Peste jumătate dintre fermierii intervievați într-un sondaj efectuat de BBC nu știu dacă în anii următori vor putea recruta suficienți lucrători din străinătate, una dintre cauze fiind deprecierea lirei sterline după referendumul Brexit din 23 iunie 2016. Fermierii britanici care cultivă fructe și legume se declară îngrijorați cu privire la perspectiva recrutării lucrătorilor sezonieri din străinătate pe măsura apropierii ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Producătorii au cerut guvernului să introducă un permis de muncă pentru lucrătorii sezonieri, pentru a se asigura că extinderea producţiei fructelor, precum căpşunele, în Marea Britanie nu este oprită.
Potrivit estimărilor din raportul autorităţii comerciale British Summer Fruits, dacă producătorii care au sedii în Marea Britanie sunt forţaţi să îşi mute operaţiunile către ţări din UE pentru a asigura accesul la muncă, preţul căpşunelor va înregistra o creştere între 2 şi 2,75 de lire per 400 de grame – o creştere de 37%.
Mai mult, dacă zmeura din Marea Britanie va fi înlocuită cu fructele importate, preţul va creşte cu 50%, între 2 şi 3 lire pe 200 de grame.
Anual, circa 80.000 de lucrători străini, majoritatea din Uniunea Europeană, în special din România și Bulgaria, sunt folosiți la strângerea recoltei de fructe și legume de către ferme din Marea Britanie. British Summer Fruits, organzația care-i reprezintă pe acești fermieri, spune că situația recrutării este cea mai dificilă din 2004 încoace.
BBC a trimis un chestionar acestor producători agricoli, chestionar completat în perioada 16 mai – 5 iunie, perioada de vârf a recoltării legumelor și fructelor.
Concluziile au fost următoarele, când fermierii au fost întrebați dacă au suficienți lucrători sezonieri:
- 32% au spus că nu sunt siguri
- 18% au spus că au ceva mai puțini decât necesar
- 3% au spus că au mult mai puțini decât necesar
- 42% au spus că exact cât le trebuie
- 1% au spus că au mai mulți decât necesar
Dintre respondenți, 78% au spus că recrutarea a fost mai dificilă decât anul trecut, iar 20% au spus că recrutarea a fost cea mai dificilă de mulți ani încoace. De asemenea, 71% dintre producătorii chestionați au avertizat că ar putea să-și reducă producția pe viitor datorită dificultăților de recrutar, iar British Summer Fruits a avertizat că în cazul în care marea Britanie s-ar baza numai pe importuri, prețul fructelor de vară ar putea crește cu până a 50%.
Dar de ce nu folosesc fermierii britanici lucrători autohtoni? Răspunsul e simplu: nu există suficientă cerere pentru astfel de munci sezoniere care sunt plătite în general la nivelul salariului minim pe economie.
La ora actuală nu se întrevede o soluție clară, pe măsura apropierii ieșirii Marii Britanii din UE, probabil în martie 2019
Guvernul a spus deja că ușa imigrației nu se va închide brusc și că sectoare ca agricultura care folosesc mână de lucru migrantă vor fi protejate.
Multe vor depinde de negocierile dintre Marea Britanie și UE, iar schimbarea climatului politic duă alegerile parlamentare din 8 iunie pare să favorizeze un Brexit „soft”, în care rămânerea în piața unică europeană și păstrarea libertății de mișcare a persoanelor poate fi o variantă.
Industria fructelor precum zmeură, căpşuni, mure şi afine valorează mai mult de 1,2 miliarde de lire.
Fermierii susţin că accesul muncitorilor din UE este vital pentru a susţine producţia, în condiţiile în care nouă din zece lucrători sezonieri care activează în sectorul fructelor de pădure şi căpşunelor vin din Uniunea Europeană, în special din Polonia, Bulgaria şi România. Cererea de personal este aşteptată să crească la aproape 31.000 de oameni până în 2020, dacă producţia va continua să crească în acelaşi ritm.
Surse: www.rfi.ro, www.mediafax.ro