• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! Adrian Pintea, APIA: ”Avem deja două județe care au finalizat controlul în teren”

    Roxana Dobre -

    JUDEȚELE UNDE APIA A FINALIZAT CONTROALELE ÎN FERME! Plăți în avans pentru producătorii agricoli care se află în eșantionul de control! Sunt 713.000 de fermieri la nivel național pentru care agenția de plăți achitase deja, până la 21 noiembrie, 734 de milioane de euro. Pe de altă parte sunt cei 76.909 de producători agricoli care, mare parte dintre ei, au început deja să fie controlați de inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)!  

    Cine sunt fermierii aflați în eșantionul de control care sunt trecuți în ”lista albă” a plăților și tranferați la plată de fiecare județ în parte? În principal se încadrează dosarele, așa cum a declarat și directorul general al APIA Adrian Pintea, care nu depășesc o rată de eroare de 5 la sută.

    Ce înseamnă mai pe înțelesul fermierilor acest lucru? Producătorul a avut deja controlul efectuat de un funcționar APIA, neconformitățile pe un dosar care a fost la control să nu depășească 5 la sută. Mai exact, diferența dintre suprafața declarată și cea determinată în urma controlului este sub 5 la sută pe dosar ceea ce înseamnă că fermierul se poate califica la plata în avans, aceasta fiind o premieră și o derogare pe care APIA o face în campania 2016. Pe de altă parte, nu numai rata de eroare se ia în calcul ci și neconformitățile care apar în urma controlului pe ecocondiționalitate în speță bunele condiții de climă și mediu, GAEC-urile. Dacă fermierii au fost controlați în anii anteriori, spre exemplu, și au repetiție la coduri de neconformitate GAEC pot să dea erori destuli de mari adică cu reduceri semnificative la plata finală.

    Care este situația la nivel național? Sunt 76.909 de producători agricoli care, mare parte dintre ei, au început deja să fie controlați de inspectorii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)! Directorul general al APIA, Adrian Pintea spune că situația controalelor la nivel național este mulțimitoare și, în plus, există deja 2 județe care au finalizat deja controalele către fermieri. ”Acum câteva zile aveam deja două județe care au finalizat deja controalele. La control, acolo unde județul a finalizat deja fermierii au intrat la plată”, a explicat Adrian Pintea pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro

    Printre județele cu cei mai mulți fermieri incluși pentru campania 2016 în eșantion se află Alba cu 670 de dosare care au picat la controlul clasic și 4.536 la cel prin teledetecție. Pe locul doi se află județul Mehedinți unde 412 de fermieri vor fi controlați clasic și 4.649 prin teledetecție iar pe locul trei Hunedoara cu 757 de dosare controlate clasic și 3.748 prin teledetecție!

    Vă reamintim că eșantionul de control pe teren – campania 2015 a cuprins 56.669 fermieri, din care 7.091 fermieri eșantionați pentru control pe teren prin metoda clasică, 7.686 fermieri eșantionați pentru verificarea respectării cerințelor de ecocondiționalitate și 41.892 fermieri eșantionați pentru control prin metoda teledetecție și fotogrammetrie.

    Și crescătorii de animale sunt controlați

    Deși nu intră la plata pentru avansul din campania 2016, crescătorii de animale se află pe lista controalelor care sunt efectuate în această perioadă. Aceștia sunt verificați de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie. Începând cu acest an, controlul în teren, la fermierii care au depus cereri unice pentru a beneficia de sprijin la speciile ovine, caprine, în cadrul schemelor şi măsurilor derulate prin APIA se efectuează de specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie Bucureşti (ANZ), prin personalul existent la nivelul Oficiilor Judeţene de Zootehnie.

    La jumătatea lunii septembrie, specialiştii din ANZ Dolj au demarat şi controlul la exploataţiile ce au depus cereri de sprijin în sectorul zootehnic. Au fost incluse în eşantionul de verificare nouă exploataţii. „Se poate observa faptul că, în mod susţinut, de la an la an, ajutoarele naţionale tranzitorii au scăzut ca valoare, iar sprijinul cuplat în sectorul zootehnic a crescut. Fapt ce conduce la concluzia că, pe viitor, vor fi ajutaţi preponderent fermierii care deţin animale cu valoare genetică ridicată, ce sunt cuprinse în controlul performanţelor productive, verigă esenţială în lanţul înregistrării în registrul genealogic”, a explicat pentru www.cvlpress.ro, ing. Andi Nuţă, şef serviciu în cadrul Centrului Teritorial de Zootehnie 4 Sud-Vest Oltenia.

    Specialiştii ANZ au explicat şi au acordat consultanţă tehnică fermierilor cu privire la avantajele înscrierii animalelor în Registrul Genealog şi, implicit, solicitarea sprijinului cuplat zootehnic pentru speciile ovine, caprine, taurine pentru lapte şi pentru carne. „Această condiţie nu este una menită să descurajeze crescătorii de animale, ci, din contră, una care să îmbunătăţească veniturile fermierilor, prin creşterea mediei producţiei şi vânzarea la preţuri mult mai bune a animalelor şi tineretului de reproducţie care, din momentul înscrierii părinţilor şi respectiv bunicilor în Registrul Genealogic, vor avea în mod categoric certificate de origine, care să le ateste valoarea genetică şi puritatea rasei”, mai precizează ing. Andi Nuţă.

    Acesta spune că, la ora actuală, cererea de animale de origine la nivel naţional depăşeşte oferta internă, dar, de la an la an, datorită măsurilor luate, balanţa începe să se echilibreze şi valoarea genetică a animalelor din România să fie certificată şi de acte care dovedesc acest lucru.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania