• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! LIDERUL LAPAR, decizie-extremă: VOM DA ÎN JUDECATĂ MINISTERUL AGRICULTURII!

    Roxana Dobre -

    O decizie legislativă controversată determină fermierii din LAPAR să dea în judecată Ministerul Agriculturii! Agrointeligența – www.agrointel.ro a aflat de la ce a pornit totul, iar sursele noastre spun că lucrurile sunt într-atât de avansate încât pare că nu mai există altă soluție decât justiția! Contact de reporterii noștri, președintele LAPAR Laurențiu Baciu a confirmat supărarea fermierilor, însă a oferit puține informații despre demersul juridic demarat de avocați. 

    Banii acordați asociațiilor profesionale, sume ce urmează să fie suportată din bugetul de stat pentru ca vocea fermierilor români să se facă auzită la masa unde se iau deciziile importante la nivel european, ar urma să fie împărțiți TUTUROR asociațiilor care sunt înregistrare juridic – indiferent de gradul lor de reprezentativitate, de numărul membrilor, de cât de active sunt! Depun cerere și gata! Inițial, criteriile impuse de lege făceau o selecție riguroasă astfel încât banii să ajungă doar la organizațiile cu  reprezentativitate la nivel național, care au implicare, număr mare de membri și depun o documentație serioasă pentru a se califica.

    Surse din cadrul Ministerului Agriculturii au declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că săptămâna viitoare vor fi publicate normele de aplicare ale Hotărârii nr. 280/2016 privind aprobarea valorii cotizaţiilor şi a plafonului în limita căruia se decontează serviciile lingvistice, precum şi a procedurii de acordare, verificare şi control pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar, decizie ce a fost aprobată de Guvern încă din luna aprilie a acestui an.

    Pe ultima sută de metri, Ministerul Agriculturii a decis ca suma alocată să se împartă tuturor asociațiilor care sunt înregistrare juridic și sunt reprezentative la nivel de sector și nu la nivel național așa cum se stabilise inițial. Contactat de Agrointeligența – www.agrointel.ro, reacția liderului LAPAR, Laurențiu Baciu, a fost cât se poate de tranșantă și spune că Ministerul Agriculturii a schimbat ”regulile în timpul jocului”.

    ”Conform legii doar DOUĂ organizații îndeplinesc condițiile: Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR și Federația Națională Pro Agro. Noi așa am stabilit când ne-am consultat cu Ministerul Agriculturii dar problemele vin probabil de undeva de la  Pro Agro unde cei din componența acestei organizații profesionale nu au înțeles că sunt deja o dată reprezentați la nivel european. Ei au venit și au emis pretenții și că sunt în Federația Pro Agro, dar și indepedenți ca asociații. Nu am înțeles ce vor! De aici au pornit toate neînțelegerile. În principiu, eu și Emil Dumitru, liderul Pro Agro, am îmbrățișat ideea inițială de împărțire a banilor organizațiilor profesionale reprezentative la nivel național. La cea mai recentă întâlnire, care a avut loc luni 21 noiembrie, am căzut toți de acord că doar două organizații îndeplinesc condițiile principale de eligibilitate și anume să aibă reprezentativitate la nivel național stabilită de către Judecătorie dar și apartenență la o organizație europeană care poate face lobby pentru interesele fermierilor, la Bruxelles. Săptămâna aceasta a avut loc la Ministerul Agriculturii o nouă întâlnire cu secretarul de stat, Teodor Mihalcea, unde eu nu am putut participa din cauza agendei încărcate, și au venit cu propunerea aceastei împărțiri a banilor către toate asociațiile care aduc copie a certificatului de înscriere a persoanei juridice fără scop patrimonial – asociaţii, fundaţii şi federaţii, care pe mine sincer m-a lăsat fără replică. Păi constituite după acest act juridic sunt și asociațiile de bloc”, a subliniat Laurențiu Baciu. Mai mult, prin noua legislație, o structură deja afiliată unei federații, spre exemplu, poate primi bani și pe cont propriu, adică de două ori, în baza aceluiași statut…juridic!

    Acesta spune că în acest caz legea nu este respectată iar juriștii LAPAR strâng deja documente pentru a acționa în judecată Ministerul Agriculturii. ”Este clar că nu se respectă legea: adică să ai reprezentativitate la nivel național și prezinți dovada unei afilieri la o organizație europeană. Noi am zis că nu ne mai interesează pentru că ni se pare că ne lovim din nou de o acțiune în care banii ajung acolo unde nu trebuie și care sunt folosiți cu siguranță în alt scop decât acela pentru care aceste sume au fost aprobate. Banii au fost bugetați pentru anul în curs iar dacă nu sunt folosiți, se pierd. Sunt șocat pentru că tocmai statul este cel care nu respectă o lege în vigoare, aici mă refer la conducerea Ministerului Agriculturii care nu este hotărât dacă vrea să fim reprezentanți la Bruxelles sau nu. În situația aceasta o să facem probabil și o scrisoare deschisă privind felul în care sunt banii gestionați. Probabil că o să dăm în judecată Ministerul Agriculturii pentru nerespectarea legii. Să vedem ce se întâmplă dar vreau să vă spun că deja avocații noștri strâng documente pentru a deschide un proces în acest sens”, a mai spus liderul LAPAR.

    Hotărârea de Guvern 280/2016 adoptată în luna aprilie a fost modificată recent, conform unui proiect care se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, iar propunerea principală este ca de banii alocați de Executiv să beneficieze toate asociațiile profesionale care sunt înscrise juridic și sunt reprezentative la nivel de sector.

    În plus, asociațiile trebuie să ceară un acord prealabil pentru finanțare până la 30 noiembrie 2016 și să atașeze acestei solicitări următoarele documente: 

    – Lista la zi a membrilor, cu informaţii privind adrese şi date de contact, respectiv modul de organizare în structuri teritoriale, care să probeze organizarea la nivel de sector de activitate;

    – Ordinul privind recunoaşterea organizaţiilor interprofesionale din sectorul agricol şi/sau agroalimentar;

    –  Copie a hotărârii judecătoreşti definitive privind acordarea reprezentativităţii la nivel de sector de activitate pentru organizaţiile profesionale din sectorul agricol şi/sau sectorul agroalimentar.

    Valoarea totală maximă anuală a sumei pentru plata cotizaţiilor şi serviciilor lingvistice pentru organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar este de 2.895.000 de lei lei şi se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

    Valoarea cotizaţiilor care se plătesc anual pentru fiecare organizaţie profesională/interprofesională neguvernamentală din sectorul agricol şi agroalimentar constituită la nivel naţional, reprezintă echivalentul în lei a 100% din valoarea cotizaţiei la organizaţiile de profil din cadrul Uniunii Europene şi/sau la organizaţiile stabilite ca făcând parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile