• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CAMPION CU PIONEER. Cum a obținut fermierul Ioan Părduț o producție de 4.900 kg/ha la cultura de floarea-soarelui

    Gabriela Gimbășanu -

    Producție foarte bună la hectarul cultivat cu floarea-soarelui în ferma ardeleanului Ioan Părduț din Măhăceni, județul Alba. Agricultorul a obținut, pe o suprafață de 25 de hectare, o producție de 4.900 de kilograme la hectar cultivând pentru prima dată floarea-soarelui în ferma sa de 700 de hectare. A semănat un singur hibrid de la Pioneer – P64LE25 pe care l-a văzut în mai multe loturi demonstrative și care l-a convins să mizeze în continuare pe această oleaginoasă. 

    Anul 2016 a fost primul an în care Ioan Părduț a cultivat floarea-soarelui pe 250 de hectare, recoltând una dintre cele mai bune producții medii din țară – 4,03 tone la hectar, cu mult peste media națioanlă care a fost de 1,75 de tone la hectar.  Producția foarte bună și un preț satisfăcător pentru recoltă l-au ajutat pe fermier nu doar să își acopere costurile investiției la hectar, dar și să să acopere pierderile pe care le-a înregistrat la celelalte culturi, unde prețul de valorificare nu a fost însemnat.

    Producția de la Măhăceni nu se poate numi noroc, ci tehnologie aplicată ca la carte, dar despre care fermierul din Alba evită să dea prea multe detalii. Chiar dacă s-a ocupat de agricultură de când se știe, activitatea ”mai serioasă” a început-o în 2009. În prezent, Ioan Părduț lucrează 700 de hectare la neirigat în localitatea Măhăceni, din județul Alba. În cei șapte ani de când și-a pus pe picioare ferma, a ales să meargă mai mult pe rapiță. Anul trecut văzând în câmp performanțele obținute de alți fermieri cu hibridul P64LE25 a luat decizia de a cultiva 250 de hectare.

    Primul an în care a cultivat floarea-soarelui

    Floarea-soarelui nu este o cultură deloc ușoară, întrucât principala verigă, alături de apă, este reprezentată de tehnologia pe care o aplici. Fără o tehnologie performantă și fără inputuri de calitate ai toate șansele să dai greș cu această plantă.

    Agricultura este activitatea de bază la mine în familie, tot timpul am avut această ocupație, dar mai serios am început să fac cultură mare din 2009. De atunci am crescut constant și am ajuns astăzi să lucrez 700 de hectare. Acesta a fost primul an în care am cultivat floarea-soarelui în ferma pe care o administrez, în general puneam rapiță, tocmai pentru că se comporta mai bine în condițiile de cultură de la mine din exploatație. Încurajat fiind de rezultatele pe care colegii mei le-au obținut la cultura de floarea-soarelui folosind hibridul P64LE25 de la Pioneer am decis să cultiv și eu. Pot să spun că am fost plăcut impresionat de cultură pe toată perioada de vegetație și nu în ultimul rând de producția medie pe fermă, de 4.030 kg/ha, ceea ce mă determină să folosesc acest hibrid în anii care urmează”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Ioan Părduț.

    A ales hibridul de la Pioneer după ce l-a văzut în loturi demonstrative și în fermele vecine

    Atunci când vine vorba de alegerea hibrizilor pe care îi cultivă în ferma sa, Ioan Părduț merge către acei hibrizi care l-au impresionat în loturile demonstrative, dar și în fermele vecine.

    În general, toate produsele pe care le folosesc în fermă sunt produse premium, pe care le urmăresc cu atenție în anii precedenți atât în loturi demonstrative cât și în fermele învecinate. În consecință pentru cultura de floarea-soarelui am ales exclusiv hibridul P64LE25 și nu am fost dezamăgit. Pentru anul următor cred că voi merge tot cu 250 de hectare și tot cu acest hibrid”, ne-a spus producătorul agricol.

    Secretele producției mari: teren curat de buruieni și o fertilizare eficientă

    În cadrul societății de la Măhăceni, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Produsele de fertilizat sau cele împotriva bolilor și dăunătorilor sunt dintre cele mai bune, tocmai pentru că o investiție însemnată la hectar aduce cu sine și o recoltă bogată.

    Nu cred că există secrete pentru recolte bogate, atâta timp cât îi dai plantei tot ce are nevoie pentru a se hrăni, nu ai cum să nu obții producție bună. Ca și pregătire a terenului am arat în toamnă și în primăvară, înainte de semănat am frezat terenul. Un aspect important este să păstrezi terenul curat de buruieni și să asiguri o nutriție corespunzătoare plantei. Semănatul l-am început în data de 8 aprilie. Ca și fertilizare am aplicat două produse, în două faze, 250 de kilograme aplicat la semănat și 300 de kilograme puțin mai târziu în vegetație. Produsele folosite țin de secretele mele tehnologice, dar pot să vă spun că sunt produse comerciale, care se găsesc pe piață, important este să știi să le combini”, ne-a vorbit Ioan Părduț, despre secretele tehnologice ale culturii de floarea-soarelui.

    Despre hibridul de floarea-soarelui P64LE25 de la Pioneer

    Acest hibrid este unul simplu, semitimpuriu cu un potențial extraordinar și stabilitate în producție, manifestând rezistență la erbicidul EXPRESS®. Ca și caracteristici este un hibrid cu o talie medie-înaltă, având un foliaj abundent, de culoare verde închis, cu un capitul mediu-mare, jumătate înclinat, bine acoperit cu semințe. De asemenea, sămânța este de mărime mijlocie, având un MMB DE 61-65g și un conținut de ulei de 45-46%.

    P64LE25 prezintă rezistență la lupoaie (Orobanche cumana – n.r) inclusiv rasa E, tolerant până la rasa G inclusiv (OR5 plus System II) și are o toleranță mare la Phomopsis și Sclerotinia precum și la noile rase de mană (710 și 714). De asemenea, are o bună rezistență la cădere și frângere și toleranță foarte bună la secetă și arșiță.

    Prezintă un grad ridicat de autofertilitate înregistrând producții ridicate în zone cu entomofaună polenizatoare mai redusă. De asemenea, prezintă un sistem radicular foarte bine dezvoltat, cu capacitate de explorare foarte ridicată.

    Se recomandă a fi cultivat în toate zonele de cultură a florii-soarelui din România, chiar și în cele infestate cu lupoaie mai agresive decât rasa E (Orobanche cumana), pe terenuri cu grad ridicat de infestare cu buruieni dicotiledonate.

    Densitățile la care se recomandă a fi cultivat acest hibrid diferă, astfel:
    – neirigat: 50 – 55.000 plante/ha;
    – irigat: 55 – 60.000 plante/ha.


    Te-ar mai putea interesa

    Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi Plăți APIA 2024. Cursul la care se calculează subvențiile pe hectar și animale OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!