• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea salatei în solar – tehnologia completă

    agrointeligenta.ro -

    Cultivarea salatei – mai ales a celei extratimpurii a câștigat tot mai mult teren în solariile din România. Chiar și cât e încă iarnă, salata reușește să fie o sursă de venit pentru legumicultorii care pregătesc răsadurile de la primele semne ale anotimpului rece – finele lunii noiembrie, debutul lui decembrie.

    Încă înainte de a vă apuca de cultivat salată, trebuie să aveți în vedere câteva aspecte legate de pretențiile acestei culturi. Prima ar fi cea legată de sol pentru că o producție bună este condiționată de de un sol bogat în humus, cu pH de la 6 la 7,2, salata netolerând solurile prea acide. Un alt aspect esențial este lumina întrucât salata are nevoie de o intensitate a luminii mai redusă (4-5 mii lucsi) în perioada vegetativă, putând suporta la începutul vegetației chiar umbrirea de scurtă durată. În condiții de zi lungă, corelată cu o intensitate mare a luminii, poate forma tulpini florale înainte de a forma căpățăni normale, în funcție de varietatea semanată.

    Citiți și: Cele mai profitabile soiuri de salată: Se caută mai ales varietățile care se țin bine ambalate la pungă sau caserolă

    Cultivarea salatei: Pregătirea solului din solar

    Salata are nevoie de un sol bine afânat, curățat bine de resturile vegetale d ela culturile anterioare. Se recomandă o fertilizare de bază cu gunoi de grajd (250 – 400 kg/100 m², superfosfat (3 – 5 kg/100 m²) și sulfat de potasiu (1,5 – 2 kg/100 m²), în cantitățile necesare culturii principale care urmează în succesiune după recoltarea culturilor anticipate, respectiv a salatei sau a spanacului.

    Alegerea soiului, a semințelor de salată este primul pas important pe care legumicultorul îl are de făcut. Se va opta pentru acele varietăți de salată care se pretează la cultivarea extratimpurie, având indicat pe ambalaj faptul că rezită la temperaturi mai scăzute și au germinație bună în condiții mai dificile. Totodată, aprovizionarea cu semințe se va face de la vânzători autorizați.

    Citiți și: Salata cu gust de hrean intră pe piața din România de anul viitor

    Semințele de salată se seamănă la 1 – 1,5 cm adâncime cu norme de circa 2 kg/ha (20 g/100 m²), cantitate mai mare decat cea recomandată pentru culturi de primavară, deoarece ele trebuie să compenseze pierderile cauzate de îngheț.

    Răsaduri de salată

    Cultivarea salatei: Răsadurile

    Temperatura optimă de germinare a semințelor de salată este de 18 grade Celsius, aici incluzând temperatura substratului. Potrivit specialiștilor de la Marcoser, o greșeală freceventă făcută de legumicultori la semănarea salatei în sezonul cald de vară-toamnă (august-septembrie) este neasigurarea condițiilor necesare germinării și răsăririi optime. În această perioadă, temperaturile medii zilnice și uneori chiar și nocturne pot fi peste 20 de grade Celsius. La semănatul salatei în perioadele de vară și început de toamnă este obligatoriu să se asigure condițiile de germinare – în primul rând la temperatura și lumina: temperatura trebuie sa fie de 18 grade Celsius și întuneric complet timp de 2 zile, iar umiditatea relativă a mediului trebuie sa fie de 100%.

    Temperaturile mai mari de 20 de grade Celsius în perioada de germinare și răsărire pot duce la scăderea considerabilă a răsăririi sau la prelungirea exagerată a perioadei de răsărire (chiar și după săptămâni de la semanare), iar la unele varietăți există posibilitatea să nu răsară deloc deși sămânța este în regulă (cu ladițele semănate și nerăsărite după mai mult de 2 saptamani se poate face un test de răsărire, prin amplasarea lor la întuneric și cât mai ferit de caldură).

    În cazul în care nu există sisteme de control a temperaturii și umidității (cele mai întâlnite cazuri în sistemul de cultură din România), se pun tăvițele sau patul germinativ cu salata semănată în cele mai umbrite și ferite de caldură locuri. De asemenea, substratul semanat cu salată trebuie sa fie complet la întuneric timp de 2-3 zile până la răsărire și apoi descoperite.

    La temperaturi de 7-10 de grade Celsius, semințele germinează și plantele răsar în 6-10 zile de la semănat. În faza de rozetă – 5-6 frunze, salata rezistă la temperaturi de -5/-6 grade C, fără a pieri. În faza de formare a căpățânilor, temperaturi de -2 / -3 grade C pot fi dăunătoare.

    Temperatura optimă de creștere a frunzelor și formare a căpățânilor poate fi de 20-22 grade C, pe vreme însorită și de 15-16 grade C pe timp noros. În timpul lunilor de iarnă, salata se poate dezvolta și la temperaturi de 12-13 grade C și chiar 7-8 grade C, în funcție de varietatea semanată și de fertilizările efectuate.

    Cultură de salată în solar

    Cultivarea salatei: Plantare în solar

    Când răsadul are 5-6 frunze se face plantarea în solar, pe paturi înălțate cu lățimea de 100 de centimetri. Distanța de plantare a răsadului este de 25-30 cm între plante pe rând și 15 cm pe rând. După plantare, răsadurile se udă.

    Cultivarea salatei: Umiditate

    Salata este pretențioasă la lipsa umidității, mai ales în timpul răsăririi și formării căpățânilor, nivelul optim fiind 70-80% din capacitatea de câmp a solului pentru apă. Insuficiența umiditatii din sol, insotita de temperaturi ridicate, duce la obținerea de producții mici și chiar apariția tulpinilor florale. Excesul de umiditate este dăunător, deoarece poate duce la îmbolnăvirea plantelor.

    Cultivarea salatei: Protejare de îngheț

    Nu în ultimul rând, este importantă protecția față de temperaturile extreme și de efectele gerului din timpul iernii asupra culturilor de salată. Folia microporoasa  de tip Agril este absolut necesară pentru o protecție eficientă împotriva inghețului în condițiile în care nu se utilizează încălzirea sau aceasta nu face față temperaturilor extreme. Aplicarea pe cultura de salata a unui strat de folie agril asigură un plus de 3-5 grade față de cele fără agril, aceste grade făcând diferența între culturile care rezistă la ger și cele compromise din cauza  înghețului.

    Cultivarea salatei: Fertilizarea

    Fertilizarea radiculara și foliară intensă în prima parte de dezvoltare a plantelor de salată, este o condiție absolut necesară pentru dezvoltarea rapidă a unui sistem radicular bogat și puternic, dezvoltarea unei mase vegetative bogate și inducerea creșterii rezistenței naturale la îngheț a salatei.

    Pentru dezvoltarea rapidă și optimă a culturii de salată se pot aplica următoarele îngrășăminte:

    SPRINTENE – este cele mai utilizat produs pentru dezvoltarea unui sistem bogat și puternic ramificat al rădăcinii și de asemenea are un rol major în reducerea stresurilor provocate de transplantare, frig, înghet, salinitate excesivă, etc. Se aplică radicular cu apa de udare începând de la semănare și până după transplantare în doze de 20 ml / 10 l apa pentru obținerea unei rădăcini bogate și sănătoase. De asemenea, poate fi aplicat și foliar prin stropire în doze de 20 ml/10 l apa oricând pentru reducerea stresurilor: înghet, transplantare, salinitate, etc.

    SALWAX-Ca – este singurul produs de pe piață utilizat pentru reducerea salinității solului și ameliorarea efectelor sale asupra plantelor. Salwax-Ca se aplică radicular prin apa de irigare, pentru reducerea toxicității solului cauzat de salinitatea prezentă în urma fertilizărilor excesive a culturilor anterioare. De asemenea, Salwax-Ca are și un puternic efect de BIO-STARTER radicular, efect datorat pe de o parte curățirii solului de toxine ce blochează dezvoltarea optimă a radăcinilor tinere, iar pe de altă parte datorită disponibilizării și punerii la dispoziția rădăcinilor a nutrienților majori și esențiali pentru dezvoltarea radiculară: Calciu (Ca) și Potasiu (K). Dozele recomandate sunt de 300-500 grame / 1000 m2 sau in cazuri severe de salinitate excesivă se utilizează 1 – 2 kg/1000 m2 pentru o curățare eficientă a solului și un start bun al plăntuțelor recent transplantate.

    GREEN-UP+ AGROPOTASION este reteta de succes pentru dezvoltarea rapidă a masei vegetative într-un timp scurt și în condiții extreme de mediu și foarte important pentru creșterea rezistenței la înghet a plantelor. Aplicarea foliară prin stropire a celor 2 produse se face de 3-5 ori pe ciclu de cultură, cu un timp de pauză între tratamente de 10-14 zile. Dozele sunt de 75-100 ml/10 l apă Green-Up împreună cu 150-200 ml/10 l apă Agropotasion.

    BOROCAL – produs foliar inovativ pe bază de Calciu și Bor utilizat pentru reducerea deficiențelor de Calciu și Bor la culturile de salată și, de asemenea, pentru reducerea semnificativă a stresurilor cauzate de îngheț, diferențe mari de temperatură zi/noapte etc.

    Cultivarea salatei: Lucrări de îngrijire

    Salata trebuie ferită de buruieni, așa că se poate face erbicidare.

    Cultivarea salatei: recoltare și producție

    Recoltarea salatei se face manual prin tăierea căpățânii la nivelul solului.  La 1.000 mp de cultură se pot obține 20.000-25.000 căpățâni.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol