• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EMIL DUMITRU, PRO AGRO: BILANȚ ȘI MESAJ LA FINAL DE AN!

    Gabriela Gimbășanu -

    La final de an 2016, Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, privește cu încredere spre Anul Nou ce stă să vină și își face un scurt bilanț al activității pe care a desfășurat-o în ultimele 12 luni în mijlocul agriculturii românești – atât ca fermier, dar mai ales ca lider al acestui sector. 

    Privind în urmă, la ceea ce a însemnat anul 2016, liderul Federației Naționale Pro Agro consideră că o mare realizare în relația cu MADR-ul a fost modificarea Ordinului 619/2015 privind accesul la subvenții și eliminarea identificării fără echivoc. Pe de altă parte, o mare nemulțumire a fermierului este legată de faptul că, asociațiile reprezentative din domeniu nu au primit finanțare pentru reprezentarea intereselor producătorilor agricoli la Uniunea Europeană.

    ”Anul 2016 a început cu povestea softurilor, cu întârzieri la plata subvențiilor. România nu a fost pregătită la momentul respectiv să facă toate softurile să funcționeze și din acest motiv fermierii noștri au fost nevoiți să se împrumute pentru a-și încheia ciclul de producție. Între timp au fost remediate problemele legate de plăți și la sfârșitul anului vedem că au fost plătite în avans, aproximativ 860 de milioane de euro. O reușită pe care îndrăznesc să o spun este cea legată de simplificarea cererii unice de plată, cu acea identificare fără echivoc și a rămas blocul fizic. Cred că asta înseamnă să putem să construim parteneriate între fermieri și autorități. O mare nemulțumire a noastră este legată de faptul că nu am reușit să activăm la grupele de dialog civil de la Uniunea Europeană, de la Copa-Cogeca. Sperăm ca noua echipă de conducere a ministerului să înțeleagă importanta acestei măsuri și să finanțeze participarea la grupele de dialog civil. A fost un an cu bune și cu rele și nu va trecem mult timp până când federațiile reprezentative vor fi cooptate în rolul decizional al MADR”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    La sfârșit de an, liderul fermierilor a transmis un mesaj de mulțumire pentru colegii săi din Federație, dar și pentru munca fermierilor care prin efortul pe care îl depun zi de zi, pun mâncare proaspătă și de calitate, pe masa consumatorilor.

    ”Așteptăm un an 2017 cu o natură care să fie îngăduitoare cu fermierul român, cu autorități care să înțeleagă că fără fermieri nu putem vorbim despre performanță în agricultură, trebuie să încurajăm producătorii să se capitalizeze, să facă valoarea adăugată, să proceseze materiile prime și să avem o Românie agricolă cu prosperă. Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor din Pro Agro care au avut încredere în echipa noastră de conducere. Trebuie să le mulțumesc tuturor fermierilor din România pentru că avem pe piață produse de foarte bună calitate, noi toți avem obligația să le promovăm pentru ca banii să rămână în țară și să dezvoltăm industria alimentară românească. Vă doresc un an nou normal, fără probleme cu precipitațiile și cu multă sănătate. Multe realizări, pentru că PIB-ul din România are legătură directă cu munca pe care fermierii noștri o fac zi de zi în fermele lor”, le-a transmis Emil Dumitru celor care activează în domeniul agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA