• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Laurențiu Baciu, LAPAR, după întâlnirea cu MINISTRUL DAEA: Multe dintre problemele fermierilor NU NECESITĂ BANI, ci se rezolvă cu BUNĂVOINȚĂ!

    Gabriela Gimbășanu -

    Maraton de întâlniri astăzi, 17 ianuarie, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Principalele structuri reprezentative din sectorul agricol au primit invitație de a participa la o primă rundă de întâlniri cu noua conducere a ministerului. Practic, fiecare structură invitată s-a prezentat la ședința oficială cu o listă de probleme ce trebuie remediate în perioada imediat următoare.

    Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), apreciază intenția ministrului Petre Daea de a lua contact cu problemele din sector, dar îi recomandă ca pe viitor, să facă o selecție mai atentă a celor cu care va discuta despre problemele din agricultură. De asemenea, în opinia liderului fermierilor, ar fi indicat ca transmiterea invitațiIlor să se facă din timp, pentru a le permite celor din teritoriu să ajungă în Capitală.

    ”Am apreciat inițiativa, numai că, cum la noi nu poate fi totul perfect, anunțul a venit foarte târziu și a necesitat eforturi foarte mari pentru cei din teritoriu să fie prezenți la întâlnire. Poate altă dată vor ține cont și de interesele pe care îi au partenerii de dialog. Nu poți să stai ca un asistat social și să aștepți telefonul. Până aici intenția ministrului a fost bună pentru a construi un parteneriat pe termen lung cu viitorii parteneri de dialog. Este o inițiativă bună numai că, pentru a fi eficient în ceea ce înseamnă dialogul cu fermierii cred că ar trebui să-și selecteze puțin partenerii. La momentul la care vorbim au stat de vorbă cu foarte multe reprezentări care se bat cap în cap atât pe subiecte, cât și în idei. Asta nu face decât să îngreuneze activitatea ministrului și a conducerii MADR. Cred că așa ar fi trebui să pornească, cu o selecție pe fiecare sector în parte, cine-l reprezintă, tocmai pentru a avea un număr cât mai mic de parteneri de dialog, pentru a fi mai eficient în rezolvarea rapidă a problemelor. Cerințele unui producător din vegetal sunt aceleași și la Suceava și la Constanța, tot la fel cerințele la taurine sunt aceleași la vaca din Giurgiu și la aia din Botoșani”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Sindicatele nu trebuie să se implice în problemele patronatelor

    Potrivit liderului LAPAR, în cadrul discuțiilor s-au implicat și sindicatele în problema patronatelor, ba mai mult au fost discutate și probleme personale.

    Am înțeles că au fost invitați sindicate care s-au implicat în problemele patronatului. Este o pierdere de timp, sindicatele au rolul lor, sau poate cei care reprezintă sindicatele nu știu care este rolul lor. Atâta timp cât sindicatele vin și bagă nasul în problemele care nu au interes pentru ei. Ca să nu mai zic și că mulți din ei au ridicat probleme personale, nu de interes național. Bănuiesc că ministrul, când va lua o decizie sau se va face o propunere se va referi la problemele de interes național și nu individual. Am cunoștință că s-au discutat și probleme personale, nu naționale în cadrul ședințelor”, a mai spus reprezentantul fermierilor.

    LAPAR a adus în atenția MADR 14 probleme importante ale fermierilor

    În opinia liderului Baciu, o parte importantă din cele 14 probleme cu care LAPAR-ul s-a prezentat la întâlnirea cu ministrul Petre Daea se discută de ani buni, fără să se găsească o rezolvarea concretă pentru acestea.

    LAPAR a mers la întâlnirea cu ministrul cu 14 propuneri de îmbunătățire a activității fermierilor. Am avut o discuție preliminară și subiectele vor fi dezbătute separat, atunci când încep discuții pe fiecare subiect. Pentru perioada următoare vor avea loc întâlniri pe sectoare și pe subiecte de discuție, nu vor mai fi întâlniri ad-hoc”, susține fermierul băcăuan.

    Așteptările fermierilor de la conducerea MADR

    Limitările bugetare ale Ministerului Agriculturii face ca multe din problemele producătorilor, care necesită resurse financiare să fie imposibil de soluționat, în schimb problemele legate de birocrație pot fi rezolvate numai dacă există bunăvoință din partea conducerii ministerului.

    ”Ministrul Agriculturii Petre Daea în afară de a înțelege și a găsi soluții, nu prea poate face mare lucru, tocmai pentru că are un buget foarte restrâns și întodeauna împărțirea lui va nemulțumi pe cineva. Ține foarte mult și de cum vede conducerea MADR prioritățile din agricultură. Toate problemele discutate astăzi sunt prioritare și trebuiau rezolvate ieri. Unele necesită eforturi financiare, altele au nevoie de puțină bunăvoință, așa cum este eliminarea birocrației. Sunt foarte multe probleme ce pot fi rezolvate fără bani. Conducerea ministerului trebuie să înțeleagă că esențială este comunicarea. Sperăm ca ministrul să fie sensibil la toate problemele pe care le au agricultori, dar în multe situații trebuie să fie și ferm în luarea unor decizii pentru că nu întodeauna cei care îi vor ocupa timpul au și cele mai bune intenții”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!