Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

REGULI DE AUR pentru TĂIEREA POMILOR FRUCTIFERI

Reguli de aur privind tăierile la pomii fructiferi, divulgate chiar de cei mai buni specialiști! Experții au decis să împărtășească câteva secrete privind tăierea pomilor pentru pomicutorii care încă nu au reușit să ofere livezii un aspect demn de apropierea primăverii!

O informație utilă pentru pomicultori ar fi faptul că alegerea formei de coroană depinde de tendințele naturale de creștere a pomului, care sunt determinate de particularitățile biologice ale soiului și portaltoiului, de cerințele față de lumină, aer, de destinația producției, cum ar fi pentru consum local, export sau industrializare.

„Pentru a forma o coroană, atribuită pomilor viguroși fără suport, este necesar ca în tehnica lucrărilor de formare a scheletului pomului să se țină cont de anumite valori. Astfel, unghiul de ramificare, format dintre o ramură de la scheletul pomului și cea de la axul acestuia, trebuie să fie în limitele 45-60˚, iar unghiul de divergență format dintre două ramuri de schelet alăturate să fie nu mai mic de 90˚, dacă într-un etaj sunt amplasate patru ramuri de la scheletul pomului”, spune Sergiu Popa, expert în horticultură.

Soiuri diferite, reguli diferite

Astfel, Sergiu Popa divulgă câteva dintre regulile în tăierea pomilor, specifice diferitelor soiuri.

„Este un domeniu foarte vast și pentru fiecare soi trebuie de urmat reguli diferite în tăierea și formarea coroanei. De exemplu, pentru măr, altoit pe portaltoi de înălțime mare și mijlocie, asociați cu soiuri de aceeași vigoare, sunt recomandate formele de coroană palmeta etajată cu brațe oblice, palmeta liber aplatizată și piramida mixtă de volum redus. Nucul este recomandat de a fi condus după piramida neetajată și vasul ameliorat. Se recomandă de a fi întreprinsă tăierea pomilor în primii ani de vegetație de persoane calificate”, a mai subliniat specialistul.

„Este foarte important să se țină cont la tăierea pomilor de densitatea mugurilor pentru a putea norma roada, pentru a avea o producție programată. Noile tendințe generale în acest domeniu se referă la faptul că, pentru a obține o recoltă bogată, se apelează la sistemele superintensive. Astfel, trebuie de știut că pomii tineri au tendința de a avea mai multă vegetație în vârf și este necesar ca să fie mugurele terminal și câțiva muguri din partea superioară a ramurii, precum și să se schimbe poziția de creștere a vlăstarilor din verticală în orizontală”, mai explică specialistul.

Când se efectuează lucrările de tăiere a pomilor

În cazul pomilor fructiferi, tăierile în uscat trebuie să înceapă atunci când nu mai sunt aşteptate geruri cumplite. Sigur că niciun an nu este identic cu altul, dar statistic, începutul lunii martie poate fi favorabil începerii lucrărilor de tăiere în uscat, în livezile de pomi.

Atenție! Tăierile executate mai devreme pot slăbi rezistenţa la gerurile care mai pot surveni. Este stabilit că pomii care nu au fost supuşi tăierilor au rezistat mai uşor gerurilor decât cei care au suportat acţiuni de tăiere înaintea apariţiei acestor geruri.

Acest fapt a fost remarcat mai ales la speciile cu sensibilitate la ger (piersic, cais, păr sau prun). Mărul, atât prin soiurile sale mai vechi, dar mai ales prin anumite soiuri recent obţinute se dovedeşte, de asemenea, sensibil la ger.

Sursa: www.ziarulnational.md


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Am cumpărat nişte pomi şi sînt la al doilea an.Sînt înalți de 1,70cm de forma unui par de fasole fără ramuri laterale crescute.La ce înălțime şi cum trebuie tăiați.Vă mulțumesc.

  2. Va sugerez sa continuati CU ASEMENEA INFORMATII. SUNT FOARTE UTILE, IN SPECIAL PENTRU PERSOANELE CU GRADINI MICI. CRED CA AR FI INTERESANT SA INSISTATI SI PE DETALIEREA UNOR LUCRARI
    TOATE CELE BUNE

    1. La plantare se taie pomișorul la 50-80 cm înălțime, primăvara devreme. Asta îl va obliga să ramifice. In cursul verii alegeți 3-4 rămurele crescute sub tăietură, pe ultimii 20 cm, lăstarii crescuți mai jos îi eliminați. În următoarea primăvară alegeți forma de coroană dorită de dvs. și de pom. Daca crenguța din vârf e destul de verticală vă recomand piramida multietajată sau mixtă. adica crenguța asta verticală continuă ca ax și o veți tăia când depășeste 8ocm lungime( ca )la etajul I, pentru a face sub tăietură al doilea etaj. Daca în a doua primăvară constatați că crenguța asta cea mai de sus sub tăiatură e mai înclinată, optati pentru vas ameliorat, alegeți 3-4 ramuri repartizate în jurul tulpinii. Palmeta e mai ne-naturală, cere spalieri, sârme, dar are avantajele ei.

Scrie un comentariu